Прочитај ми чланак

НОЋ КАДА ЈЕ МИЛИНКО ПАНТИЋ БАРСЕЛОНИ ДАО 4 ГОЛА, али на крају ипак плакао

0

12. марта 1997. године Барселона и Атлетико Мадрид су укрстили копља у „Купу краља“ и одиграли историјски меч за памћење. Тада су се сасатали у четврфиналу, у првом мечу у Мадриду било је 2:2, а онда је уследила голеада и сјајан меч на „Камп Ноу“.

У тиму Барселоне, играо је касније тренер ове екипе Луис Енрике, а уз њега и Гвардиола, Фиго, Роналдо, док је на клупи био Боби Робсон.

На другој страни, такође касније тренер Атлетика „Чоло Симеоне“ био је део екипе Радомира Антића, али је реванш меч пропустио због суспензије.

Уместо да славе, навијачи Барселоне нису знали шта их је снашло после само пола сата игре. На једном од највећих стадиона у Европи, „Камп Ноу“ владао је мук. Било је 0:3! Сва три гола била су дело Милинка Пантића! Прво је у мрежу послао отпадак после шута Агилере, затим је феноменалним ударцем са 20 метара у ближи угао преварио Витора Баију, да би у 31. минуту погодио са беле тачке после прекршаја Блана над Киком. Тишина на „Камп Ноу“, док Србин слави са високо подигнута три прста. Публика је била у шоку, Боби Робсон, Роналдо, Фиго, Луис Енрике и остали нису знали шта их је снашло.

А онда Робсон показује храброст и мудрост, и већ у 41. минуту избацује двојицу дефанзиваца Блана и Попескуа, а убацује офанзивне Христа Стоичкова и Пиција. Тотална офанзива домаћина јер Атлетико има предност од 5:2 и Енглез схвата да нема шта да изгуби. Али је онда уследио потпуни хаос у другом полувремену.

Почело је агресивним нападима Барсе што је резултирало голом Роналда у 47. минуту. Неодбрањив волеј у мрежу Молине за трачак наде навијача Барселоне. Само два минута касније, тотални шок за госте. Али Барселона не би била Барселона када би одустајала тако лако, наставила је силовито да напада, а један од најбољих играча свих времена, незаустављиви Роналдо постиже гол и поново прави драму.Нешто између шута и центаршута Серђија, лопта пада у петерац Атлетика. Пици је промашио, али не и Роналдо. Гол! „Камп Ноу“ је у трансу. Де ла Пења жури по лопту и носи је на центар.

И таман када су већ сви видели “захукталу” Барселону у полуфиналу и чекали да само докусури поклеклог противника, Милинко Пантић нема намеру да се преда. Подбада лопту и шаље је преко Баије за хладан туш свих Каталонаца.

Али Барселона не би била Барселона када би одустајала тако лако, наставила је силовито да напада, а један од најбољих играча свих времена, незаустављиви Роналдо постиже гол и поново прави драму. Било је 4:4. Атлетико је још увек имао резултат, али „Барсу“ је после “Зубиног” гола и осећаја да постоји шанса просто било немогуће зауставити. У 82. минуту лопта се после ударца главом Абеларда одбија до Пиција, великог појачања из Тенерифеа, који се налазио на правом месту и погодио за потпуни преокрет. Барселона је славила резултатом 5:4 и прошла даље.

Ноћ у којој је Милинко Пантић четири пута пута погађао мрежу прејаке Барселоне на крају је постала вече разочарења.

„Плакао сам после утакмице у свлачионици. Седео сам тамо са глупим изразом на лицу и ништа нисам могао да разумем.“ – присећао се касније Пантић који је у Мадриду тих година имао статус божанства.
А мало је тимова који су Барселони успели да дају 4 гола на једној утакмици, а камоли играча, зато се подсетите ове спектакуларне утакмице и како је Пантић “решетао”на „Камп Ноу“: