Прочитај ми чланак

Барселона и Реал зову Звезду у Суперлигу Европе?

0

Реал Мадрид и Барселона још увек не одустају од прављења Суперлиге Европе.

Како преноси „Мундо Депортиво“, дозволу за такмичење траже преко суда.

Уколико дође до позитивног одговора и успешне организације, место у такмичењу би добила и Црвена звезда.

Потенцијални организатори планирају да уврсте 60 клубова у систем, а кроз више дизивија би били укључени и клубови попут Црвене звезде, Андерлехта, ПСВ-а, Фејнорда, пише „Мундо Депортиво“.

Барса и Реал за сада немају јавну подршку осталих великих европских клубова. Све иде ка томе да је УЕФА однела победу и одбранила интегритет фудбала.

Рочиште на Европском суду правде је заказано за четвртак 21. децембра, а у случају позитивне пресуде на старту каталонског и мадридског клуба, била би отклоњена велика препрека.

Тада би се вероватно без сумње вратили и остали великани.

Оснивање Суперлиге Европе је објављено још у пролеће 2021. године, уз разрађен систем такмичења и могућности великих зарада.

Тада су идеју представили Јувентус, Реал Мадрид, Милан, Барселона, Ливерпул, Манчестер јунајтед, док су подршку пружили Сити, Арсенал, Тотенхем, Челси, Атлетико Мадрид и Интер.

За председника је изабран актуелни први човек Реал Мадрида Флорентино Перез.

УЕФА и председник Александер Чеферин су добили прву „битку“ и успели да сачувају Лигу шампиона и елитни фудбал у својим рукама, због чега се велики број клубова искључио из приче, а на крају су остали само Реал и Барса.

У табору Црвене звезде су били против оснивања Суперлиге Европа, о чему је у априлу 2021. године говорио генерални директор Звездан Терзић.

„Као клуб ћемо се борити против формирања, јер је та лига замишљена да богати постану још богатији, а сви остали још сиромашнији. Продубљује се ионако превелики јаз међу клубовима. Спорт губи суштину и фер-плеј. Црвена звезда је бивши првак Европе и због постојећих финансијских разлика већ је платила велики цех у последњих 25 година. Ово ће би била катастрофа за цео европски фудбал: систем који не даје шансу свима, американизација спорта“, рекао је Терзић.