Прочитај ми чланак

Скандал у најави: Вучићев режим и БИА ухапсили новинара Домагоја Маргетићa?

0

Истраживачки новинар из Хрватске Домагој Маргетић требало је да данас. 31. маја, на Андрићевом венцу у 12 сати испред улаза у кабинет председника Србије Александра Вучића, да одржи презентацију истраживања о „Вучићевим операцијама прања новца преко мреже офшор подузећа“.

Та објава стоји на његовом налогу на мрежи „X“. Тим поводом, редакција Данаса хтела је да ступи у контакт са Маргетићем, међутим, на број телефона преко кога смо се раније небројено пута чули сада се није јавио него нам је недуго затим стигла СМС порука да је он ухапшен у Србији ноћи између 30. и 31. маја.

Када смо питали ко нам шаље поруку, стигао је одговор да је у питању његов пријатељ (име познато редакцији). Незванична информација о хапшењу Маргетића појавила се и на његовом „X“ налогу.

„Према непотврђеним информацијама Домагој је данас пријеподне ухапшен. Чим сазнамо више објавит ћемо. Наглашавамо да за све што се новинару може догодити или би се догодило држимо директно одговорним“, пост је на Маргетићћевом налогу.

Синоћ, такође на „X“ налогу, објављена је информација да је Безбедносно-информативна агенција (БИА) покренула акцију хапшења Маргетића.

„Имамо информације да је БИА покренула велику акцију лоцирања и хапшења Домагоја“, пост је на твитер налогу овог истраживачког новинара.

Како је редакција Данаса сазнала од његовог пријатеља, сваки контакт са Маргетићем је онемогућен.

„Задње што знамо је да су га људи у цивилу пресрели и да је одведен. Таква је наша информација. Бојимо се да је ухапшен. Једино не знамо тко га је ухапсио и гдје је одведен“, рекао је наш извор.

Како нам је објаснио, оно што је сигурно јесте да је јуче иза 15 сати ушао у Србију избегавајући граничну контролу.

„Данас ујутро кренуо је према Београду. Иза 10 сати је заустављен, извршено је некакво пресретање и људи у цивилу су га одвели. Он је овиме желио додатно указати и јавности у Србији и институцијама ЕУ на то како Вучићев режим гуши новинарске слободе тиме што му је забранио улазак. На ову екстремну акцију се одлучио да укаже на то што му се догађа јер на све дописе и пријаве нитко није учинио ништа“, рекао је Данасов извор.

Редакција Данаса обратила се Министарству унутрашњих послова (МУП) у нади да ће потврдити или негирати ове информације, али до објављивања овог чланка нисмо добили одговор.