Прочитај ми чланак

Николић аболирао Драгана Џајића

0

Београд — Председник Томислав Николић донео је одлуку да ослободи некадашњег председника ФК Црвена звезда Драгана Џајића од кривичног гоњења, потврђено је за Б92.

Сазнање агенције Бета о тој одлуци потврђено нам је из Председништва.

У Вишем суду у Београду у току је поступак против Џајића и његових сарадника због оптужби да су присвојили око осам милиона евра од трансфера фудбалера.

У том поступку Џајић, фудбалски менаџер Ранко Стојић, бивши први секретар клуба Милош Маринковић и финансијски директор Владимир Цветковић се терете за кривично дело злоупотребе службеног положаја, за које је запрећена казна затвора од две године до 12 година.

Џајић је пре неколико дана изабран за председника деветочлане Радне групе чији је циљ финансијски и спортски опоравак Црвене звезде.

Његов повратак на кризом уздрману Маракану је најављиван више пута, али се истицало да је препрека кривични поступак који се води против њега.

Када је ипак добио функцију у Звезди, након састанка а првим потпредседником владе Александром Вучићем, објављено је да правних препрека заправо нема, јер Џајић није осуђен.

Директор Комитета правника за људска права Милан Антонијевић потврдио је за Б92 да препрека нема, али да је држава требало да сачека пресуду.

„На држави је, која се уплела у цело ово питање, да процени да ли у то једно парадржавно тело које располаже државним парама, да ли треба да на њеном челу буде неко ко је тренутно на оптужници“, рекао је он.

Члан 110 Кривичног законика каже да се помиловањем може поименично одређеном лицу дати ослобођење од кривичног гоњења.

То се у правној теорији зове аболиција, а наш Закон и Устав кажу само помиловање.

Иначе, у августу је постојала прича да је председник Томислав Николић спреман да Драгана Џајића ослободи кривичног гоњења, али је бивши председник Црвене звезде рекао да не жели аболицију већ да на суду докаже своју невиност.

 

(Бета)