• Почетна
  • СПОРТ
  • Није први, али игра највеће мечеве: Чак шест Новакових дуела у 10 најбољих у сезони
Прочитај ми чланак

Није први, али игра највеће мечеве: Чак шест Новакових дуела у 10 најбољих у сезони

0

djokovic

Према избору ЕСПН-а, чак шест мечева које је у претходној сезони одиграо Новак Ђоковић нашло се на листи најбољих десет дуела, од тога су четири одиграна на гренд слем турнирима.

„Новак Ђоковић није завршио сезону на првом месту, али је обележио претходну годину спектакуларним мечевима“, навео је ЕСПН уз листу најбољих окршаја. Играо је у три гренд слем финала, освојио је трофеј на Аустралијан Опену, на Вимблдону је поражен од Ендија Мареја, а на УС Опену од Рафаела Надала. Антологијски меч одиграо је у поразу од „краља шљаке“ у полуфиналу Ролан Гароса, а ЕСПН је неке од дуела са ових турнира ставио на листу:

1. Новак Ђоковић – Станислас Вавринка, 1:6, 7:5, 6:4, 6:7 (5), 12:10, четврто коло Аустралијан Опена

Вавринка је у претходној сезони посебно био инспирисан против најбољих тенисера, а први маратон одиграо је против Ђоковића, али није искористио своје шансе. Ипак, добро је намучио Новака, који је после дошао до треће узастопне титуле у Мелбурну, а четврте у каријери на овом гренд слему.

2. Рафаел Надал – Новак Ђоковић, 6:4, 6:3, 1:6, 6:7(3), 9:7, полуфинале Ролан Гароса

Иако је по многим оценама овај меч без премца јер је обележио сезону, нашао се на другом месту. Новак је прво у Монте Карлу свргнуо Рафу са трона, био је на корак од обједињавања колекције трофеја са свих гренд слем турнира, али је „краљ шљаке“ осми пут постао шампион Ролан Гароса.

3. Новак Ђоковић – Хуан Мартин дел Потро, 7:5, 4:6, 7:6 (2), 6:7 (6), 6:3, полуфинале Вимблдона

После четири сата и 43 минута исцрпљујуће борбе, Новак је остварио пласман у финале Вимблдона. Дел Потро је био најпријатније изненађење турнира и лондонска публика је уживала у овом дуелу, а нарочито у томе што је Аргентинац исцрпео Ђоковића за финални дуел са Ендијем Марејем, који је био убедљив у финалу.

4. Рафаел Надал – Новак Ђоковић, 6:4, 3:6, 7:6 (2), полуфинале Монтреала

Још један велики меч су одиграли највећи ривали у борби за финале, а после Ролан Гароса, Шпанац је био успешнији и на тврдој подлози. То им је био први дуел у сезони на бетону, а Надал је био агресивнији у тај-брејку, што му је донело победу.

7. Новак Ђоковић – Станислас Вавринка, 2:6, 2:6, 7:6 (4), 6:3, 6:4, полуфинале УС Опена

После Аустралијан Опена, на ред је дошао и нови гренд слем маратон. Играо је фуриозно Вавринка, чак и под повредом, покушавајући да спречи дуг меч. Није му пошло за руком да тријумфује, а остаће упамћен трећи гем петог сета, који је трајао чак 21 минут.

8. Григор Димитров – Новак Ђоковић, 7:6 (6), 6:7(8), 6:3, друго коло Мадрида

Чак три сет лопте је спречио Димитров у првом сету, у другом је имао и меч лопту, али је уз помоћ публике на крају славио. Очекивало се да ће после тога бугарски тенисер направити успон у каријери, али није направио сличан подвиг, а овај меч је обележила публика која је из такта избацила никад нервознијег Ђоковића.

Од осталих мечева, на петом месту нашла се победа Станисласа Вавринке над Ришаром Гаскеом на Ролан Гаросу. Швајцарац је тријумфовао после изгубљена два сета и великог преокрета, а шести је дуел Рафаела Надала и Роџера Федерера у четвртфиналу Синсинатија, који је на крају освојио Шпанац.

Победа Ендија Мареја над Давидом Ферером у финалу Мајамија је на деветом месту, а тријумф Томија Хаса над Џоном Изнером у четвртом колу Ролан Гароса десети меч сезоне.

(Блиц)