Прочитај ми чланак

НЕБОЈША ЧОВИЋ ОШТРО КРИТИКУЈЕ ФИБА: Ни у чему нису у праву, погледајте само судије

0

Председник кошаркашког клуба Црвена звезда Небојша Човић оштро је данас критиковао Фиба, уз речи да се нада договору те организације са Евролигом.

„Фиба ни у чему није у праву, она хоће силовањем да некога натера да игра нешто, а при томе ништа не даје. Када ништа не можете, идете системом уцене, нападате савезе, уцењујете да ћете суспендовати репрезентативне селекције, од младјих до сениорских, уцењујете судије и на крају добијете овакво такмичење“, рекао је Човић.

Он је позвао челнике Фиба да „смање своје плате“ које износе измедју 10 и 15 хиљада евра и да их дају фондовима за клубове који преживљавају.

Навео је да се, ипак, нада помирењу на релацији Евролига – Фиба.

„Надам се да ће Фиба и Евролига да се договоре. Искрено се надам, то је у интересу европске кошарке. То све може да маргинализује кошарку у однос на налет фудбала. Није моје да вучем било чију страну, али имам право да кажем оно што мислим и за шта сматрам да је разбијање кошарке. И то све зарад личних интереса и сујете појединаца“, казао је Човић.

Он је истакао да је „ортодоксна глупост“ елиминација најбољих европских судија које су на листи Евролиге са Европског првенства у Истанбулу.

„Те судије плаћају цену судара Евролиге и Фибе. Страшно ме је разочарало то што нема квалитетне кошарке ако имате судије испод нивоа. Па, они, бре, појма немају, појма немају. Али, ни то ме не чуди знајући ко координира у Фиби“, навео је он.

За судије финалне утакмице измедју Србије и Словеније је рекао да су „три залутала индијанца“.

„Никад нисам тражио да ми било шта поклањају, али сам увек тражио да ме не краду. Само да ми суде поштено“, казао је Човић.

Посебно је говорио о репрезентацији Србије и освојеном другом месту на континенталном шампионату.

„Не може свака земља да има такве могућности, да јој недостаје осморица играча, а стигне до финала, што довољно говори о кошаркашкој снази Србије. Ми смо мала земља и Сале Дјордјевић је урадио сјајан посао. Од тих осам играча би бар пет-шест било медју 12 и од њих сигурно може да се направи комплетна петорка са три веома квалитетне измене. Одличан резултат“, рекао је Човић.

Он је упутио и искрене честитке репрезентацији Словеније за освојену златну медаљу на Европском првенству, не желећи да због речи о судијама умањи успех те селекције.

Истакао је да посебно цени селектора Словеније Игора Кокошкова, кога је раније желео да доведе у Звезду.

„Кокошкова смо желели да доведемо у Звезду али, нажалост, нисмо успели јер је већ био потписао НБА уговор. То је млад стручњак који је у налету и мислим да ће направити још већу каријеру“, рекао је Човић.

Он је навео да је Звезда много помогла Јадранској лиги у унапредјивању формата тог такмичења и истакао да га не радује што се у региону не размишља о рационализацији кошарке.

„Неопходно је да се прво пречисти ко је озбиљан, а ко неозбиљан клуб. Европа никог неће да чека. Не могу школице кошарке да имају исто право гласа као професионални клубови. Друга АБА лига је замишљена тако да полако издижемо и враћамо бивше центре из бивше Југославије, код нас Чачак и надам се Вршац, враћамо Сплит, Босну, појавио се Охрид, ту је поново Широки…“, рекао је Човић.

Небојша Човић је подсетио да су клубови власници Евролиге, а не „приватник“ и истакао да је регион „због наше неслоге“ изгубио три представника у Евролиги и да сада сви морају да се боре да се сачува и то једно место које сада има.