Прочитај ми чланак

МИЛИЈАШ: Наш Божић најлепши на свету

0

sp-milijas_620x0

Капитен Црвене звезде имао прилику да види како се слави најрадоснији хришћански празник и на Острву: На Бадње вече са друговима одлазим у цркву, а Божићни ручак подразумева богату трпезу.

Према добро познатој причи преношеној вековима са колена на колено „Божић Бата куца на свака врата”, а ко пронађе дукат у чесници према веровању имаће новац читаве године или ако се задеси дрен у његовом комаду пратиће га добро здравље читаве године…

КСЕНИЈА ВЕЛИКА ПОДРШКА

Милијаш је већ неколико година у браку са Ксенијом, а интересантно је да је његова супруга добила име по баки и познатој певачици Ксенији Цицварић.
– Навикла се на обавезе фудбалера, а посебно на путовања, припреме, карантине…
Дође и на неку утакмицу, али свакако је права и велика подршка у сваком тренутку – истиче Милијаш.

Свако на Бадње вече помисли и по једну жељу, а све ово према обичајима које до детаља поштује спроводи и Ненад Милијаш (31), капитен Црвене звезде макар се налазио и хиљадама километара далеко од родног Земуна.

Три године је неке ствари морао да импровизује, док је играо у Енглеској, али по повратку у Србију већ другу годину за редом највећи хришћански празник дочекује са породицом и пријатељима.

– Волим да сам на Божић са својима и за мене је овај дан нешто посебно у животу. Од рођења ми је усађено да се држим стрикно правила и ја искрено поштујем верске празнике. Понекад се чак дешава да постимо на Велики петак када смо у карантину, а кувар зна да мора на столу за вечеру да буду рибљи специјалитети – каже за “Спорт” Милијаш.

Увертира за Божић је на Бадње вече, а одредиште је познато годинама уназад.

– Не марим за гужву испред цркве. Дођемо запалимо бадњак и читав тај ритуал некако брзо прође у сјајној атмсофери.

Наравно, да сам и за данашњи дан још пре извесног времена све испланирао и бићу у цркви са најбољим пријатељима и кумом. Свако од нас има неки посебан ритуал кога се чврсто придржава.

Божић се проводи заједно у добром расположењу.

– Свечани ручак је обавеза уз богату трпезу и наши обичаји се поштују до најситнијег детаља. Нека јела не могу никако да прескочим, а после два дана се ухватим за главу када станем на вагу. Тако је то када си професионалац и за пар дана на прозивци мораш на контроли да покажеш да се ниси много опуштао уз сарме и печење. Зато, ипак, водим рачуна да будем умерен у храни.

РАЈСКИ ОДМОР НА АПЕНИНИМА

Колима полако од града до града у Италији. Овако је изгледало десетодневно одсуство Милијаша из Србије за време зимског распуста, а вратио се пун импресија.
– Имао сам прилику да поред активног одмора видим неке знаменитости, а испунили смо на најлепши начин слободно време и по мом мишљењу читав аранжман био је погодак – открива Милијаш.

Обавезне су и честитке најближима.

– Шаљу се поруке или окрену телефони. Можда ћу некима звучати чудно, али искрено у Србији се Божић посебно цени, а у то сам се уверио за време мог боравка у Енглеској.

Тамо је била интересантна ситуација да си католички Божић провео у карантину.

– Видео сам да је играчима католичке вероиспосвести, који су бранили боје Вулверхемптона стало да смо домаћини на чувени „Боксинг даy” односно дан после Божића, како би остали код куће са породицама. Ипак, задесило се једанпут да морамо на пут и онда они само наздраве у хотелу после ручка са једном чашицом.

На Острву се и Нова година дочекивала одвојено од породичног амбијента.

– Седнемо у воз и правац Лондон или Њукасл. Вечерамо и онда свако у своју собу на одмор. Ретко ко остане будан, али ујутру за доручком уследе честитке и лепе жеље што је тамо врло битно. Видео сам, дакле, и другу страну медаље по мени мало сурову мада је овакав начин рада у Енглеској у ствари својеврстан празник јер се на фудбал тако гледа на Острву. Навијачима прија, а ми смо се као професионалци борили као да је у питању било који други датум.

Многе колеге воле да имају истетовиран по неки верски знак.

– Знам да је то тренд, али га ја лично не пратим већ све носим у души. Човек треба да ради оно што мисли и како се осећа. И ја се прекрстим пре неке утакмице или пољубим икону. У свему је важно имати неку водиљу кроз живот који је често испреплетан многим проблемима.

И на спортском пољу се помисли увек жеља, а Ненад је има заједно са Црвеном звездом.

СПРЕМАН СТИЖЕ НА ПРОЗИВКУ

Црвено-бели у петак стартују са припремама за нову сезону, а играчи су имали програм рада којег се придржавао и Милијаш.
– Трчање и вежбе снаге су уобичајене за овај период одмора.
Ритам се појачавао из дана у дан јер када се захукта ритам тренинга може да се издржи – рекао је Милијаш.

– Да будемо награђени титулом!

Нека се то деси у мају, да заједно са саиграчима прођем први кроз циљ и срушимо примат Партизана. Треба веровати у себе, треба добро одрадити припреме и када дођу мечеви одлуке наплатити многа одрицања која су својствена за посао којим се бавимо. Добро здравље уз победе је идеална прича и тежићемо максималним дометима.

Увек је Милијаш прихватао одговорност за своје потезе на терену.

– Увек полазим од себе јер ако ја нисам на нивоу, а то се дешавало онда немам право ни друге да критикујем. Промашио сам у првом делу сезоне два пенала што ми се ретко дешавало у каријери, али је Мрђа био спасилац против Војводине.

И да није не треба да се све схвати као трагедија. Хтео сам најбоље, нисам успео, а покушаћу поново и сигуран сам да ћу успети. Знам да побеђујем и храбар сам на делима као што желим да моја Звезда буде другачија од других и моћнија у наставку сезоне. Даћу свој печат и ту нема дилеме.

Љубав према дресу који носи исказао је много пута и у другом мандату на „Маракани“. Није јурио да побегне после прве добре понуде.

БИЋУ ЈОШ МОЋНИЈИ ИЗ ПРЕКИДА

У многим утакмицама Милијаш је погодио из слободних удараца и тако Звезди олакшавао пут до бодова, а извођење прекида је без сумње његова специјалност.
– Битан је осећај и права процена у тренутку.
Што сам искуснији много ми је лакше да погодим мада и даље доста радим на овом детаљу да будем још моћнији – јасан је Милијаш.

– Може неко да помисли човече па не можеш главом кроз зид. И нећу, себи сам дао задатак да пре лета не размишљам шта даље већ да покушам да одем као шампион.

Мени је Звезда дала много, освојио сам две дупле круне, али сада је титула најважнија и стало ми је да будемо најбољи. Ако неуспем у својој мисији отићи ћу разочаран. Опет, имаћу сатисфакцију да сам покушао и да су порази често болни, али да време лечи ране.

Клуб има проблеме, они финансијски у многоме отежавају остварење неких планова, а делују и на атмосферу унутар екипе.

– Новца нема, а ја мишљења да се најпре млађима да прво, а да ја могу да сачекам. Дугује ми се, али сам сигуран да ћемо се договорити, тако да увек сви буду задовољни. Нећу никада да тужим клуб, али такође нећу ни да браним другима да доносе своје одлуке и да иду тамо где мисле да ће им бити боље. Знам да многи мисле, лако је њему он се обезбедио. Међутим, и да нисам не би променио овај став. Да сам хтео отишао би у Кину, Русију, Кипар…

Није капитена примамило ни сунце са „рајског острва” и да се овог јануара пресели у редове тамошњег гиганта АПОЕЛА.

– Да, одбио сам понуду. Понављам, има времена поново за иностранство. Наиће исти или неки други воз у који ћу се укрцати, али пре тога имам овде још много посла до 15. маја. Капитен остаје до краја сезоне и онда могу да окренем следећу страницу.

На крају Милијаш не жели да његова обећања оду у етар.

– Поштујем комшије, а хоћу да их прескочимо на табели. У последњем колу или раније само да за гол будемо бољи – закључио је вођа Звездиног састава.

(Вечерње новости)