• Почетна
  • СПОРТ
  • Медаље стижу, али помоћ не: Ивана, Емир и остали атлетичари се и даље сами сналазе
Прочитај ми чланак

Медаље стижу, али помоћ не: Ивана, Емир и остали атлетичари се и даље сами сналазе

0

Emir-Bekric-Ivana-Spanovic-Foto-Marko-Todorovic

(Блиц)

Ивана Шпановић и Емир Бекрић недавно су обрадовали целу нацију историјским бронзаним медаљама на Светском првенству у Москви. Шпановићева, рекордерка Србије у скоку удаљ, сада је у сениорској конкуренцији трећа на свету. Управо на СП у Москви поставила је нови рекорд Србије, који износи 6.82 метра. Међутим, наши нови хероји и поред великих успеха ослањају се углавном на приватне донаторе, посебно ако се зна да се из буџета тренутно за целокупну српску атлетику издваја свега 350.000 евра.

Ту суму деле Бекрић, Шпановићева, бронзани бацач кугле Асмир Колашинац и многи други да би нам наредне године са Европског првенства донели нека нова, можда још сјајнија одличја. Да не говоримо о томе да треба да се нађе новца и за неке нове клинце, који тек треба за пар година да наставе овај започети континуитет успеха. Укупан буџет за гранске савезе је 11 милиона евра, и без жеље да улазимо у то како се он дели у корист неких других, мање успешних спортова, и лаику је јасно да то није довољно за све.

Са садашњим државним улагањима српска атлетика тешко да би опстала, те је срећа, кажен Емир Бекрић, да у помоћ прискачу приватне компаније.

– Свакако да је веома значајно да нас и приватне компаније спонзоришу у виду стипендија, али то не сме бити једино решење. Оне могу да помажу двојици, тројици спортиста, али шта ћемо када дође зима? Где ће сви они остали који се баве атлетиком тренирати – каже Емир Бекрић.