Прочитај ми чланак

Фирмама Срђана Шапера од режима 15 милиона евра за промоцију ЕКСПО

0

Четворочланој групи понуђача, у којој је фирма у власништву Срђана Шапера и две компаније које је он недавно продао, добиле су посао пружања маркетиншких услуга за ЕКСПО 2027. Уговор је вредан је 1,51 милијарди динара без ПДВ-а, односно 1,81 милијарди динара са ПДВ-ом, односно око 15,47 милиона евра.

Конзорцијум који чине компаније „McCann“ и „Drive“ (којима је Шапер бивши власник), „Two rivers“ (чији је Шапер тренутни власник) и „Студио за нове медије 12“, биће задужен за креативне, дигиталне, ПР и консултантске услуге потребне за промоцију специјализоване изложбе ЕКСПО, односно до 21. децембра 2027. године.

С обзиром да је рок за извршење посла 30 месеци, ово би значило да ће група маркетиншких агенција за промоцију овог пројекта имати просечан месечни буџет од око пола милиона евра.

У уговору који је објављен на Порталу јавних набавки, у образложењу се наводи да је понуду за ову услугу група понуђача поднела благовремено, наводи Нова Економија.

Оквирни споразум није основ за плаћање, односно закључује се када наручилац (институција, државни фонд, јавно предузеће…) не може да унапред зна тачну количину робе или услуга која ће им бити потребна. Касније се потребе прецизирају уговорима.

Група понуђача ће, према тегхничкој спецификацији пружати креативне услуге, односно управљање пројектима, планирање и стратегија, моћи ће да бирају продукцијске кућа које производе ТВ, новинске и радио огласе…

Такође, пружаће дигиталне услуге и вођење друштвених мрежа, као и ПР услуге.

На који начин је одабрана група понуђача?

Услов за добијање посла било је да понуђач има најмање 23 запослена, од чега најмање троје има десет година радног искуства у области маркетинга и бар једном међународном наградом за маркетинг.

Такође, критеријум за избор био је и да фирма која ће радити маркетинг за ЕXПО има и софтверске алате за праћење друштвених медија, за аналитику и објављивање садржаја и алате за анализу онлајн профила инфлуенсера.

Приликом избора ко ће добити посао за маркетиншке услуге, Комисија за набавку је морала два пута да ову понуду „врати“ на дораду.

Први пут јер је тражила доказе да група понуђача поседују лиценцу за алате за праћење друштвених медија.

Примера ради, Комисија за набавку се накнадно уверила да група понуђача поседује важећи софтверски алат за праћење друштвених медија на основу слика екрана са приказаном апликацијом из којих се, како је наведено, „на несумњив начин може утврдити логотип апликације“.

Међутим, у документацији пише да се из послатих слика може закључити да конзорцијум има лиценцу за апликацију, који број људи може да је користи, али не и назив алата, односно софтвера.

Такође, још један од доказа који је морао да се допуни био је и у вези са тим да ли група понуђача располаже људима који имају потраживане квалификације, јер приликом понуде није наведено „на основу ког описа радног посла су запослени стекли искуство у фирмама“.

Још један од доказа који је захтеван да се накнадно достави био је у вези са међународним наградама за реализацију пројекта у области маркетинга.

Након што је све доказе доставила, група понуђача је добила посао за ЕКСПО.

Јавна набавка за потребе Међународне изложбе „ЕКСПО 2027″ објављена је на на Порталу јавних набавки 24. априла, у оквиру посебне секције за ЕКСПО која је почела са радом, о ком је Нова економија већ писала.

Србија је изабрана за домаћина специјализоване ЕКСПО 2027 изложбе која ће бити организована од 15. маја до 15. августа 2027. године, са темом „Игра(ј) за човечанство – спорт и музика за све“.