Прочитај ми чланак

Ивана Вулета је шампионка света!

0

Српска атлетичарка Ивана Вулета освојила је златну медаљу и постала је првак света на отвореном, на Светском првенству у Будимпешти!

Ивана је скоком 7,14 метара „одувала“ конкуренцију, а у изостанку Малаике Михамбо, направила је најбољи резултат у историји Србије на отвореном.

У истом финалу је урадила још једну невероватну ствар. Сва три скока која је извела успешно у првих пет серија, била су и три најбоља скока, па је комотно могла да добије све три медаље, пошто је само Американка Тара Дејвис-Вудхол имала један скок једнак као Иванин најслабији.

Наша атлетичарка је у другом покушају прескочила седам метара без преступа који ју је у првој серији лишио вероватно и бољег резултата. Али, онда је дошла пета серија у којој је Ивана полетела до злата. Сребро је припало Тари Дејвис-Вудхол, док је бронза отишла у руке Румунке Алине Ротару-Котман која је у последњој серији скочила 6,88 метара.

Српска атлетска краљица освојила је златну медаљу, мада је у првој серији скока удаљ преступила за 1,3 центиметра што је била велика штета јер је и тада скочила добрано преко седам метара.

Акелија Смит, досадашња рекордерка ове сезоне направила је преступ у свом првом скоку баш као и Ивана, док су две Шпанкиње, Теси Ебоселе и Фатима Дијаме скочиле 6,62, односно 6,82 центиметра.

Није се у првом покушају прославила ни Лариса Јапикино, док је Есе Бруме из Нигерије скочила 6,51 метар. Џазмин Мур је такође преступила, па су такмичарке морале да сачекају другу серију да би показале шта могу.

Управо је у овој серији Ивана скочила преко седам метара и потврдила оно што је показала да може и у првој. Резултат је био 7,05 и то јој је био рекорд сезоне којим је засела на прво место и на њему остала још бољим скоком. Могла је да одахне после скока Смитове у другој серији јер је Акелија скочила тек 6,49 метара.

Бруме је добацила до до 6,84 у другој серији, док је Американка Тара Дејвис Вудхол у том тренутку већ имала 6,91 и била је најближа Ивани. Тара је у трећој серији имала слабији скок, док је Ивана и у њој преступила, па се поредак прве три није мењао пошто је Бруме у трећој имала 6,76 метара.

До пред крај четврте серије је Лариса Јапикино била веома слаба јер је баш у четвртој серији имала 6,17 метара, а најбољи резултат јој је из друге серије остао 6,73, па је била далеко од борбе за медаље.

Ивана је у четвртој серији скочила 6,91 метар, па су је имала практично два најбоља резултата у финалу, јер је њен други најбољи скок пратила само Американка Дејвис Вудхол.