• Почетна
  • СПОРТ
  • Лукић поручио запосленима: Пара нема, ко хоће нек иде из Звезде
Прочитај ми чланак

Лукић поручио запосленима: Пара нема, ко хоће нек иде из Звезде

0

Нова драма у Црвеној звезди! Запослени у клубу, којима се дугује шест плата, имали су крајем прошле недеље састанак са председником Владаном Лукићем који им је поручио да, ако желе, могу да иду са „Маракане“ јер пара нема.

Запослени у клубу примили су плату почетком септембра и тада им је дуг са шест пао на пет неисплаћених зарада. Прошла су скоро два месеца, а дуг се увећао. На „Маракани“ су жељно ишчекивали уплату кварталне рате од генералног спонзора „Гаспрома“ вредну 525.000 евра, надајући се да ће тако решити проблем неисплаћених зарада, али она никако да легне на рачун. Гнев запослених растао је из дана у дан, па су се појавиле и нове претње штрајком. Због тога је крајем прошле недеље одржан састанак радне заједнице и челних људи клуба.

– Запослени у Звезди на савету клуба тражили су разговор са председником Лукићем и инсистирали на одговору када могу да очекују да ће добити своје плате. Лукић им је дословце рекао: “Новца нема, ко не жели више да ради, може слободно да иде из клуба”. Након тога су појединци из радне заједнице узвратили Лукићу речима: “Нисмо ми једини коју могу да оду из клуба”, алудирајући на одлазак председника који је најављиван још у августу, а од којег, по свему судећи, тренутно нема ништа, каже извор “Блица” из клуба.

Црвена звезда је у огромним дуговима, готово сви рачуни су блокирани, а најгоре је што клуб не само да нема приходе, већ је све предстојеће прилике за зараду унапред искористио. Уговори најбољих играча (Максимовић, Мијаиловић…) продати су менаџерској агенцији Израелца Пинија Захавија, од кога је унапред затражена одређена сума новца (прича се о 500.000 евра), како би клуб могао да функционише на дневном нивоу. Када буду продати, клуб ће добити само део новца од њиховог трансфера. Међутим, то није све…

– У клубу планирају да чак и неке омладинце, који још нису ни дебитовали за први тим, уступе менаџерима, да би одмах добили новац. Ти играчи сада на тржишту вреде неколико десетина хиљада евра, али би у случају афирмације могли да вреде далеко више. Међутим, у Звезди то не могу да чекају јер су им паре потребне одмах – каже наш саговорник.

 

Сарадња са генералним спонзором “Гаспромом” је посебна ставка, пошто од потписивања анекса уговора, по којем би клубу уместо 2,1 годишње припало 4,2 милиона евра, за сада нема ништа, иако је меморандум о томе потписан још крајем априла.

Осим тога, Руси чак отежу и са уплатом редовне кварталне рате од 425.000 евра, јер немају нимало поверења у владајућу гарнитуру. Сав новац тренутно иде преко рачуна Спортског друштва, на чијем челу је Петар Шкундрић, човек од поверења “Гаспрома”.

– У Звезди тај новац чекају као озебли сунце, јер других прихода немају. Међутим, тих пара нема на рачуну, као ни најављеног побољшања спонзорства, јер челни људи “Гаспрома” неће да бацају новац у бунар пошто, као што се зна, немају нимало поверења у Лукића и његове људе. Са друге стране, и сам Шкундрић је помало уморан, има све мање снаге за балансирање између “Гаспрома” и Лукићеве екипе. Једноставно, стање у клубу је благо речено страшно, дуг се увећава, а сви потенцијални приходи клуба потрошени су унапред – објашњава наш саговорник.

У Звезди немају апсолутно никакво решење како да изађу из кризе, решење није чак ни одлазак у стечај јер би клуб, барем административно, изгубио континуитет са једним од највећих спортских брендова у овом делу Европе. А славна историја је, уз армију навијача, једино што Звезда тренутно има.

 

(Блиц)