Прочитај ми чланак

Велики руски напад на Украјину, Пољска дигла Нато авионе!

0

Руске снаге су током током протекле ноћи и јутра извеле велики ваздушни напад на Украјину, узрокујући експлозије у више области те земље.

Кијев индипендент преноси да је украјинско Ратно ваздухопловство рано јутрос објавило ваздушну узбуну за целу земљу, укључујући и крајње западне области, због опасности од руских ракета, дронова, бомбардера Ту-95МС, а касније и балистичких пројектила Кинжал.

Серхиј Борзов, гувернер Виницке области, саопштио је да су руске снаге погодиле стамбене зграде на том подручју и ранила троје људи.

– У нападу је погођена стамбена зграда – објавио је Борзов у 4.23 сата по локалном времену.

Он је навео да су рањени и други станари евакуисани из зграде, а Државна служба за ванредне ситуације је навела да је мета напада био град Жмеринка и да је оштећено више зграда.

Пољска је објавила да је дигла борбене авионе како би осигурали безбедност ваздушног простора зе темље чланице НАТО у тренутку напада Русије на Украјину.

Виталиј Ким, гувернер Миколајивске области, саопштио је да су у нападу руских дронова оштећени прозори предшколске устамове.

Он је такође навео да су системи противваздушне одбране (ПВО) уништили три дрона над том области.

У Хмељницкој области експлозије су одјекнуле око 3.30 сати по локалном времену.

Мало након тога детонације су регистроване и у Житомирској и Кијевској области.

Украјински медији су објавили да су становници Старокостјантинива у Хмељницкој области услед напада остали без струје.

Ратно ваздухопловство Украјине је јутрос објавило да су током ноћи одбрамбене јединице ПВО пресреле 31 дрон Шахид и 12 крстарећих ракета Кх-101/Кх-555 над Миколајивском, Одеском, Дњипропетровском, Полтавском, Запорошком, Хмељницком, Кировохрадском, Виницком и Черниховском области.

Дан раније у тржном центру у Харкову убијено најмање 12 људи

Велики ноћашњи руски ваздушни напад је уследио након јучерашњег бомбардовања шопинг центра у Харкову у којем је било пуно људи.

У том нападу је убијено најмање 12 особа и рањено 43 људи.