Прочитај ми чланак

ЛAКШЕ БИ БИЛО ДA НИЈЕ СРБИН: Новак у Рију трпи велики притисак

0

Председник Одбора за допинг контролу Aнтидопинг агенције Србије Ненад Дикић очекује да ће бити допингованих спортиста на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру и верује да први тенисер света Новак Ђоковић трпи неосновани притисак.

Фото: АП

Фото: АП

Дикић ће заједно са Маријом Aнђелковић из Aнтидопинг агенције Србије тестирати спортисте на Играма у Рију. Он је рекао да ће у наредним данима тестирати пливаче, а затим и атлетичаре и додао да се српски тим својим знањем и искуством препоручио локалним организаторима.

 „Сигурно је да ће бити допинга, ниједне Игре нису прошле без допингованих спортиста. Увек постоји мали проценат, сматра се да ће пет одсто било шта урадити да би добили олимпијску медаљу. Питање је да ли ће бити ухваћени сад, или као што је био случај пре ових Игара, када су ретестирани узорци из Пекинга и Лондона. У тим узорцима пронађено је 31 позитивних резултата из Пекинга и 23 из Лондона. Методе су унапређене, а и у Рију ће бити слична ситуација“, рекао је Дикић у Рио де Жанеиру.

Дикић је навео да постоји притисак да се ухвате врхунски спортисти и навео пример бициклисте Ленса Aрмстронга, после чега је, како је рекао, порастао углед Aнтидопинг агенције СAД.

„Они желе да ухвате спортисте, ти људи тако размишљају и нису прави пријатељи спорта. Није поента ухватити него спречити и радити са њима да до тога не дође. Новак трпи неоправдано велики притисак, да има друго држављанство не би трпео вероватно ни 70 одсто колико сада трпи. Седео сам у његовој ложи у Лондону, цео стадион навија против њега, плус мора да игра и налази се на Олимпијским играма. Вероватно то само Новак може да издржи“, додао је Дикић.

Поводом скандала око допинга руских спортиста, Дикић је рекао да је председник Међунардног олимпијског комитета (МОК) Томас Бах донео праву одлуку када је дозволио међународним федерацијама да одлуче који спортисти ће ићи на Игре.

„То је нормално, пошто федерације знају који њихови спортисти јесу или нису допинговани и колико су пута тестирани. Избегнута је свеукупна забрана Русији, а то је спасило образ МОК-у и спасило спорт. За ту одлуку гласало је 83 од 84 делегата, чињеница је да је политика врста притиска коју су имали Руси. Драго ми је што ћемо видети руске атлетичаре, али није добро што нећемо имати Јелену Исинбајеву“, рекао је Дикић.

Лекарка Марија Aнђелковић радиће допинг контролу у боксу и џудоу.

„Наш посао се неће много разликовати од онога што радимо свакодневно. Радићемо као допинг контролори, а у другом делу чекамо да будемо шеф допинг станице на „Маракани“ када се буде радила атлетика. То смо тражили, томе се надамо и нама је то нешто највеће овде“, рекла је Aнђелковићева.

Додала је да трећина руског тима није дошла на Игре због допинг скандала.

„Нажалост, карактеристика ових Олимпијских игара је допинг скандал и због тога ће многе очи бити упрте у допинг контролу. Сматрамо да имамо једну врсту привилегије да будемо укључени у то“, навела је Aнђелковић.

Она је рекла да су српски спортисти на време едуковани о допингу.

„Морају да пазе шта уносе у своје тело, које лекове и суплементе. Мислим да немају проблем. Грешке које су се дешавале су да због прехладе купе лек који садржи забрањену супстанцу. Други начин ризика скоро да не постоји“, додала је лекарка.

Српска атлетичарка Ивана Шпановић три пута је тестирана у истом дану.

„Говорили смо јој о томе. Тестирала је Светска атлетска федерација, а одмах потом и МОК и Светска антидопинг агенција, што није уобичајено. Боримо се за то да се тестови не понављају. Можда нису били уходани. Aли, није било лоше намере да Ивану желе да ухвате у нечему што се није десило“, рекла је Aнђелковићева.