Прочитај ми чланак

КСС ПРЕЛОМИО Партизану забрањено играње у Еврокупу!

0
Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija

Фото: Александар Димитријевић / РАС Србија

Кошаркашки савез Србије донео је одлуку на седници Управног одбора да је клубовима – члановима КСС дозвољено учешће у Евролиги, али не и у Еврокупу.

То значи да је Партизану онемогућено играње у Еврокупу, за који је добио позив, док је Мега Лекс раније одустао од учешћа у овом такмичењу. Црвена звезда може да игра у Евролиги и наредне сезоне, без угрожавања наступа репрезентације Србије.

„На основу одлуке Борда ФИБА Европа од 20. марта и дописа ФИБА Европа од 24. марта и 15. априла 2016. године, поштујући обавезе које КСС као члан ФИБА има, Управни одбор КСС доноси одлуку да се клубовима – члановима КСС дозвољава учешће у Евролиги, а забрањује учешће у Еврокупу.

Уколико неки клуб – члан КСС потпише уговор/споразум са ЕКА или било којим другим правним субјектом који је у релацији са ЕКА или узме учешће у Еврокупу, аутоматски се суспендује из чланства у КСС. У том случају, евентуална суспензија ће се односити на учешће у такмичењима свих селекција клуба који је суспендован“, наводи се из наше куће кошарке.

Друга одлука односи се на регионалну АБА лигу.

„Имајући у виду одлуку АБА лиге да прихвати услове Евролиге који су у супротности са ставовима ФИБА, а у случају да АБА лига не промени став по наведеном донет на седници Скупштине АБА лиге у Загребу 20. марта 2016. године, Кошаркашки савез Србије повлачи подршку АБА лиги коју је са осталим регионалним савезима дао на састанку у Загребу јула 2015. године.

Кошаркашки савез Србије остаје при ставу да је регионално такмичење корисно и потребно за развој кошарке на овим просторима.

У складу са тим, Кошаркашки савез Србије ће упутити АБА лиги захтев за реструктуирање регионалног такмичења и доношење календара такмичења којим би се омогућило несметано одржавање националних првенстава и регионалне лиге, а имајући у виду и обавезе које проистичу из учешћа клубова у евро такмичењима“, наводи се из КСС.

Извор: Блиц