Прочитај ми чланак

Катић: Обрадовао нас је Теодосићев повратак

0

katic

(Вечерње новости)

Неколико дана припрема у главном граду пролетело је у магновењу, а већ рано јутрос, сениорска репрезентација Србије је одлетела пут Истанбула на последњу турнирску проверу у склопу припрема за Европски шампионат у Словенији (4-22. септембар).

Између турнира у Антибу и београдских тренинга у „Пиониру”, опет су, на жалост, биле актуелне повреде репрезентативних кандидата, од опоравка до (не)очекиваних ситуација. Ако условно речено, повратак Милоша Теодосића, макар у минималној „минутажи” на екипне тренинге, може само да радује, као и вера да ће моћи да помогне на ЕШ, обновљени бол у леђима Владимира Лучића свакако притиска. Репрезентативно крило уредно иде на терапију, али је баш због лумбалног дела пропустио седам од укупно осам досадашњих тест утакмица, па је његово учешће на „конкурсу кандидата” прилично доведено у питање… Ипак, ако се опет не деси нешто непредвиђено на Босфору, као са Недовићевим примицачем (меч са Русијом), можемо да констатујемо да се здравствена ситуација колико, толико стабилизовала.

Престижни турнир у граду на два континента, који домаћин организује по једанаести пут, биће прилика да се наши најбољи репрезентативци по други пут овог лета огледају са изабраницима Богдана Тањевића, селекцијом са којом готово редовно, последњих година играју у припремном делу за неко официјелно такмичење.

– Турску познајемо, као и стил коуча, који их годинама води. Али, претпостављам да ће нам се сада супроставити ривал у другом, бољем издању. Када смо играли на турниру у Цељу, они нису били заједно ни две недеље, нису били довољно уиграни. Уосталом, не сумњам да ће наш скаутинг систем адекватно припремити тај меч. Овога пута, то ће и једнима и другима бити практично „генералка” уочи Евробаскета – прича за “Спорт” сјајни дебитант, у „најбољим годинама” Рашко Катић.

Србија ће пре дуела са домаћином, копља укрстити са Хрватском и Белгијом.

– Биће то ново искутво за нас, пошто са њима нисмо играли. Али, мислим да ће свим учесницима користити ови тестови. Нема још пуно времена и велико је питање да ли ће после турнира у Истанбулу, уопште више играти неки меч отвореног типа. Ми сигурно нећемо, с обзиром на програм.

Искусни центар, који је натерао готово пуну Арену, током Трофеја, да не штеде дланове, још констатује:

– Свака утакмица у овом делу припрема је злата вредна за оно што нас касније очекује. Систем такмичења на ЕШ је такав да „непрекидно” играте, па оно што смо урадили – урадили смо – реалан је Катић.

Наш саговорник не пропушта да подсети:

– Жао ми је што смо имали толико пехова због повреда, нисмо успевали да тренирамо у комплетном саставу. Али, то је спортска судбина, надам се да ће бити боље.

У том контексту је и побољшање стања Теодосића.

– Сви смо се обрадовали када је пре неки дан почео да ради са нама. Одмах се осећаш лакше… Ма, Тео је такав калибар играча, који има „тежину” без обзира на тренутни спремност – признаје Рашко Катић.

СЛОВЕНАЧКА ИСКУШЕЊА

Како је до Европског шампионата у Словенији преостало мање од две недеље, кроз главу морају да кете и ривали у првој фази, од дебија са Литванијом до петог меча са Црном Гором.

– Верујте ми да не волим да се бавим тим стварима, ни причом да ли ћемо или како проћи прву фазу. Месец и по дана се спремамо са примарним циљем – вађење визе за СП следеће године у Шпанији, што подразумева минимално пласман у четвртфинале, односно седмо место. Сваки противник је важан, а свака утакмица посебно искушење. Ићи ћемо корак по корак. Зна се да се шампионат игра по „специфичном” систему, са два, три дана паузе за безмало три седмице трајања, уколико се догура до четвртфинала, па и даље. Поред максималног приступа и концентрације, изузетно је важно да не буде повреда – каже Катић.

ПРОВЛАЧЕЊЕ ТРИКОЛОРА

Национална селекција је до турнира у Истанбулу имала осам од укупно 11 провера како је предвиђено програмом стручног штаба. Иако је селектор Ивковић више пута нагласио да су резултати у другом плану, било је уживање, примера ради, гледати рептезентативне кандидате на Трофеју Београда (победе над Украјином и Словенијом) или у „додатном” мечу са „зборнајом”. Отрежњење је стигло са турнира у Антибу.

– Критике су на месту због другог полувремена меча са Грузијом. Повели смо лако и убедљиво, па нам се „лако ћемо” обило о главу после одмора. Ипак, прави си ако из тога извучеш праву поуку, а надам се да већ јесмо. Жао ми је што су нам се „триколори” провукли. Мислим да смо их сувише респектовали. Они јесу фаворити за Словенију, али могли смо да одиграмо и мало опуштеније. И, да је на крају регуларног дела било нешто више среће, сада би другачије причали – искусно ће Катић.