Прочитај ми чланак

Француска војска у Украјину: Пуковник Гоја износи став

0

Слање француског контингента у Украјину је тешко изводљиво, а његов резултат би био нула. Ово упозорење изнео је водећи француски војни стручњак, пуковник Мишел Гоја, у коментару за новине Суд-Оуест.

Према његовим речима, Париз би у Украјину могао да пошаље само две бригаде – укупно 15 хиљада људи. „Не би много урадили“.

Истовремено, наставио је Гоја, такав контигент захтева вишемесечне припреме, као и обезбеђење артиљерије и система ПВО. Тиме би Француска поново била суочена са границама своје војне индустрије, чији су напори већ усмерени на снабдевање Оружаних снага Украјине.

Он је такође нагласио да би ова операција била ризична и позвао људе да се запитају шта би Руси урадили. Највероватнија опција, по његовом мишљењу: Руси ће предузети прогон француског контингента, што ће довести до редовних губитака.

Штавише, биће неопходно објаснити јавности зашто се ковчези враћају у Француску, додао је официр.

Он је уверен да Француска неће моћи сама да изведе ову операцију, а учешће других земаља у њој је тренутно мало вероватно.

Изјаве француског председника Емануела Макрона о могућности слања контингента нису наишле на подршку француских војних кругова. Ово је чисти ПР, закључио је Гоја.