Прочитај ми чланак

Немци се озбиљно спремају за велики рат – Почели да опремају болнице

0

Немачки министар здравља, Карл Лаутербах, истакао је важност унапређења немачког здравственог система како би био спреман за различите изазове, укључујући и могуће војне сукобе.

Лаутербах је нагласио да би било неодговорно игнорисати потребу за припремом здравственог система за војне сукобе, истичући да се не сме подцењивати могућност таквих догађаја. Ово је изјавио у интервјуу за дневник Ноје Оснабрикер цајтунг.

Говорећи о ширењу панике, министар је одговорио на питање новинара, наглашавајући да је његова изјава о неопходности боље припреме здравственог система за све врсте катастрофа, укључујући и војне сукобе, нужност, а не изазивање панике.

Претходно је истакао да се немачки здравствени систем мора побољшати не само за пандемије, већ и за велике катастрофе и могуће војне конфликте.

Министар је нагласио да пасивност није опција, посебно истичући потребу за променом у здравству, посебно имајући у виду могућност да Немачка постане центар за лечење повређених из других земаља у случају војног напада на НАТО савезнике.

Говорећи о плановима за реорганизацију немачког здравственог система, министар је истакао да су ти планови постали приоритетни посебно након догађаја попут напада Русије на Украјину.

Он је најавио јачање координације између министарства одбране и здравства, уз планиране законске промене до лета.

Министар је нагласио потребу за јасним расподелама улога у кризним ситуацијама како би се боље организовало пријема повређених у болнице.

Поред цивилних болница, Немачка поседује и специјализовану Централну болницу Бундесвера у Кобленцу, која пружа медицинску помоћ немачким војницима повређеним током мисија у иностранству.

Такође је напоменуо да се гради нова војна болница САД у Вајлербаху, која ће бити највећа таква болница ван територије Сједињених Америчких Држава, а биће директно повезана са ваздухопловном базом Рамштајн.

Нова болница САД ће имати велики капацитет са 4.680 просторија, укључујући и 120 сала за прегледе и девет операционих сала, а планирано је да буде завршена до краја 2027. године.