Прочитај ми чланак

Да ли је Ђинпинг због овог наредио припреме за рат?Американци започели „окупирање“

0

Америчке снаге за специјалне операције (СОФ) су трајно распоређене на тајванска фронтална острва, припремајући елитне тајванске јединице за могућу одбрану острва и операције герилског ратовања против кинеске инвазије.

Да ли је на америчке специјалце на Тајвану мислио кинески председник Си Ђинпинг када је на годишњем састанку кинеског парламента позвао је оружане снаге да координирају припреме за војне сукобе на мору.

Овог месеца, СОФРЕП је известио да су СОФ-ови америчке војске распоређени на Тајван на сталну обуку у складу са Законом о националној одбрани из 2023. (НДАА). Америчке трупе на Кинмену биће смештене само десет километара од континенталне Кине.

СОФРЕП наводи да ће амерички војни саветници заузети сталне позиције у амфибијским командним центрима тајванске војске у Кинмену и Пенгу, изводећи редовне вежбе обуке заједно са елитним снагама Тајвана.

Сарадња укључује обуку тајванских колега да користе Блацк Хорнет Нано, компактну војну беспилотну летелицу (УАВ), и креирање оперативних смерница и приручника за обуку за дрон.

Тајванска команда ваздухопловства и специјалних снага предложила је набавку дрона директно од САД путем војних продајних путева.

СОФРЕП наводи да НДАА наводи оквир за распоређивање америчког особља на Тајван, фокусирајући се углавном на војну обуку без непосредних планова за стационирање цивилних америчких званичника.

У њему се помиње да извештаји указују на све веће присуство елемента за везу америчких снага за специјалне операције (СОФЛЕ) на Тајвану, са плановима за стационирање малих тимова из 2. батаљона 1. групе специјалних снага, чете Алфа, на самоуправном острву.

У њему се наводи да ће ова три војна тима, састављена од три зелене беретке америчке војске, спроводити заједничке мисије обуке у тајванском 101. амфибијском извиђачком батаљону и чети специјалних ваздушних снага.

СОФРЕП напомиње да је тајванско Министарство националне одбране нагласило да је циљ ових размена јачање обуке, спремности и институционалних способности Тајвана, што је, како каже, усклађено са годишњим плановима за осигурање националне и регионалне безбедности.

Тајванска острва Кинмен и Пенгу су критична за његову одбрану, при чему СОФ играју виталну улогу у дуготрајној стратегији одбране острва. Кинмен и околна острва изузетно су утврђена, са избоченом географијом и стеновитом геологијом која омогућава да Тајван од њих направи брутална утврђења.

Да ли је на америчке специјалце на Тајвану мислио кинески председник Си Ђинпинг када је на годишњем састанку кинеског парламента позвао је оружане снаге да координирају припреме за војне сукобе на мору.

Он је тада поручио да ће бити потребно да се заштите поморске границе и интересе земље.