Прочитај ми чланак

Караџић писао Ђурићу и Џајићу: Хајде са Британцима да градимо стадион (писмо)

0

Председник Фудбалског савеза Србије Томислав Караџић упутио је председницима два клуба – ФК Црвена звезда Драгану Џајићу и ФК Партизан Драгану Ђурићу, дописе у којима их информише о потписаном Уговору о пословно-техничкој сарадњи између ФС Србије и британское корпорације “Mејс” (“MACE Group”) и позива на заједничку сарадњу по овом питању.

Подсетимо, Уговор је потписан уз покровитељство Амбасаде Велике Британије у Србији и амбасадора Мајкла Девенпорта.

Председник Караџић је председницима Џајићу и Ђурићу послао дописе истоветне садржине, које вам у целости преносимо:

„Поштовани господине Џајићу,

Поштовани господине Ђурићу,

Задовољство ми је да Вас поздравим и обавестим о отварању једног великог пројекта у којем нам је жеља да заједнички сарађујемо.

Желим да Вас обавестим да је у уторак, 26. фебруара 2013. године, у Амбасади Велике Британије у Београду, уз покровитељство амбасадора Велике Британије у Србији Мајкла Девенпорта, потписан Уговор о пословно-техничкој сарадњи између ФС Србије и британске корпорације “MACE Group”.

Ова сарадња усмерена је, пре свега, на налажење приватних инвеститора за пројекат “Националног стадиона Србија”, али и за подршку развоју неколико клупских стадиона по моделу приватних инвестиција у мултифункционалне фудбалске стадионе.

Британска корпорација “MACE Group” један је од глобалних лидера у области спортске инфраструктуре и градила је “Национални стадион” у Букурешту, Стадион “Вембли”, извршила је реконструкцију Стадиона “Олд Трафорд”, све спортске објекте за Олимпијске игре 2012. у Лондону, као и најновије пројекте везане за градњу стадиона за Светско првенство 2022. у Катару.

Овим путем, молим Вас да информишете све надлежне у ФК Црвена звезда и ФК Партизан о поменутом и да на састанцима Управног одбора клуба којим председавате размотрите могућност, интерес и став по овом питању.

У случају интересовања, са задовољством Вас позивам на заједнички састанак, на којем бисмо размотрили план заједничких активности, а које би у склопу ове сарадње биле усмерене ка дефинисању понуде пројеката који ће, као такви, бити представљени великим инвестиционим фондовима у САД и Великој Британији.

Једна опција је формирање пројекта “Национални стадион Србија” по моделу из Букурешта (стадион је национални, али уједно и Стадион ФК Стеауа), док је друга опција да “Национални стадион Србија” буде грађен потпуно независно од локација на Аутокоманди.

Било која дефинитивна одлука није ни на ФСС ни на држави, већ пре свега на инвеститорима и управо зато би требало заједнички усагласити понуду пројекта, тако да отворимо могућност да инвеститори поред “Националног стадиона Србија”, могу да донесу одлуку да инвестирају и у неке клупске стадионе, што би у сваком погледу било битно и за Црвену звезду и за Партизан и за све друге клубове.

Време је јако битно. Поред пројекта  “Delta Planet” на Аутокоманди, недавно је најављен и велики пројекат на железничкој станици Прокоп, тако да уколико Црвена звезда и Партизан не реагују довољно брзо, “MACE Group” процењује да би било какве будуће инвестиције у Ваше стадионе биле у најмању руку неизвесне, ако не и потпуно немогуће.

Пре свега, због чињенице да би у случају да ти пројекти буду урађени пре стадиона Црвене звезде и Партизана, било јако тешко наћи економски одржив модел по коме би инвеститори нашли интерес да граде комерцијалне објекте на Аутокоманди и тако омогуће градњу стадиона тако да ни држава, ни клубови, не буду у обавези да плаћају трошкове градње стадиона.

Зато Вас позивам да заједно учествујемо у овом великом националном пројекту, који треба једном за свагда да реши питање економски одрживе спортске инфраструктуре у Србији и уједно Вас обавештавам да је специјална презентација на којој ће Амбасада Велике Британије, “MACE Group” и ФС Србије јавности представити почетни идејни пројекат “Националног стадиона Србија” са предлогом три потенцијалне локације, планирана у периоду између 25. и 30. марта ове године.“

(Спортски журнал, фото: Бета, ФСС)