Прочитај ми чланак

Кад се (1)16 милиона изгуби у „преводу“: Шта се крије иза одговора ФСС и Пиксија..

0

Нешто што би се у земљама владавине закона могло назвати „афером“ или „скандалом“, а у сваком случају би изазвало реакцију јавности али и државних органа, у Србији се назива и третира као обично „препуцавање“. Преко медија.

Најкраће: бивши фудбалер и репрезентативац Србије Немања Видић, недавно и кандидат за председника Фудбалског савеза Србије који је од кандидатуре у последњи час одустао, у интервјуу НИН-у изнео је податке о примањима чланова стручног штаба фудбалске репрезентације на челу са селектором Драганом Стојковићем.

Користећи званичан извештај ФСС у који је као члан Скупштине имао увид, обелоданио је да је у ту сврху претпрошле и прошле године потрошено више од 16 милиона евра.

Званични документ чији је факсимил на увид дао и Мирко Поледица, председник синдиката професионалних фудбалера Независност, такође члан Скупштине ФСС, зове се „преглед појединих група расхода у укупним расходима за 2022. и у односу на 2021“.

Под ставком 2, Лична примања: Селектори и чланови стручних штабова свих селекција, наведено је да је у ту сврху 2022. потрошено 1.233. 565.814,17 динара, а годину пре 742.215.399,58.

Коме веровати – старим Латинима или курсу евра?

Делили ту „пантљичара“ цифру са 118 или 120, свакако испадне добрано више од 16 милиона евра. С обзиром да на стручне штабове млађих категорија од тога иде баш мали део, рачуница је веома јасна и једино што је било за полемику је да ли посао тих људи заиста толико вреди.

Али, реакције „прозваних“ су биле сасвим другачије.

„Стари Латини кажу: ‘Игноратиа иурис ноцет – непознавање права шкоди’, а сличан модел би могао да се примени на иступе двојице чланова Скупштине претходних дана“, писало је у саопштењу ФСС.

„Додуше један од њих се никад није ни појавио на седницама, а представља Јединство Уб. Само овај пут ради се о непознавању читања финансијских извештаја и контних оквира чиме сте покушали јавност да доведете у заблуду. Уз дужно поштовање спортских успеха и имиџа, али за ово су потребна знања која се стичу школовањем или ако ништа друго ангажовањем стручњака из ове области, а не пуко дезинформисање јавности путем друштвених мрежа и таблоида“, настављено је у изреци и „поентирано“ да се све дешавало уочи жреба за Европско првенство, кад се Србија први пут на то такмичење квалификовала, и поврх свега – „у јеку изборне кампање“.

Пикси демантовао ништа

После жреба огласио се и Пикси у интервјуу Спортском журналу и тврдио да се ради о класичној обмани и збуњивању јавности.

„На крају крајева, да сам зарадио не 16, већ 116 милиона евра, у чему је проблем? Чији је то новац, ко је те паре унео у Савез? Није то државни новац? Могу тачно да вам кажем колико смо зарадили, али чему то. Постоје порески органи, тачно се зна колико смо платили њима. Не знам да ли је Немања изманипулисан, да ли постоји групација која га је навела да каже тако нешто“, рекао је Стојковић.

И такође нагласио Видићево незнање и лошу информисаност, те да је све могао да разреши на Скупштини ФСС, чији је члан, а где се не појављује.

„Не може да ме повреди неко као он који не ради ништа. Јако је ружно оно што је рекао. Показао је непоштовање према мени… Затечен сам пре свега његовим основним незнањем. Ако већ помиње бројке, неких 16 милиона, прво мора добро да се информише. Треба неко да му објасни и поједностави шта су биланси, завршни рачуни „, изјавио је Стојковић.

Најкраће подвучено: „неинформисани и нешколовани“ Видић (а и Поледица) у јавност су изнели званичне податке из званичног списа ФСС. Сви ови други, и ФСС и селектор, нису демантовали ништа.

Ниједном речју нису рекли да цифре нису тачне, и откуд такве у званичном документу, нити каква је то економска, рачуноводствена или ко зна каква „квака“ којом свима нама „неинформисанима и нешколованима“ може да се објасни да то није тако, или да није „баш тако“.

Увређене младе у јеку изборне кампање

ФСС у свом маниру пословања и битисања иза „кинеског зида“ у Старој Пазови није рекао ама баш ништа, осим што им се учинило згодним да региструју да се све дешава „у јеку изборне кампање“. Колико нам је познато у ФСС не предстоје никакви избори, а није јасно какве везе има пословање ФСС са парламенатрним и локалним изборима у Србији.

Селектор такође ништа није демантовао. Понео се помало као „увређена млада“, што је мање важно, али и бахато и „неинформисано“ речима да није битно колико је зарадио, да то није државни новац и да је он „унео те паре“ у Савез.

Те да све зна пореска, и то је ваљда довољно. Најпре, ФСС није никаква приватна фирма, те нису такви ни његови приходи и расходи. Затим, то није државни новац али јесте под државном контролом те је и његово трошење информација од јавног значаја.

И коначно: зашто би Видић морао да буде „изманипулисан“ од „групације“ која га је навела да каже тако нешто.

Најкраће заокружено: те паре су дефинитивно трошак за оно што у извештају пише, да ли је то бруто износ требало је да нам кажу ови „школовани“ па да знамо и колико су нето примили поменути.

Селектор Стојковић има свој уговор са ФСС у коме су регулисане све његове принадлежности, дакле примања и бонуси, и у том смислу он нема шта да се правда. Ако јавност сматра да је то превише, прст се може упирати само у Савез, односно тамо одговорне који су уговор потписали, без обзира да ли су притом од неког „изманипулисани“.

И ако је то 16, и ако је 116 милиона, што би рекао Пикси, који има довољно економско „знање“ да сматра да с новцем који су зарадили пласманом на неко такмичење могу да раде шта хоће.
Бела врана Тончев

„Тамни вилајет“ са Теразија 35 и резервним положајем иза жице у Старој Пазови још увек није расчивијао ни претходни „нестручни“ излаз у јавност Новице Тончева, тада члана свог Извршног одбора.

Он је после пласмана на Мундијал у Катару изјавио да је селектор Стојковић добио за то бонус од милион и по евра, а да су тада (пот)председник Бјековић, генерални секретар Јован Шурбатовић и директор репрезентације Стеван Стојановић добили по 350.000 евра.

А играчи по 100.000. Шурбатовић је потом све „демантовао“, изашао са извештајем по коме су награде за пласман играча, стручног штаба и руководства биле 5.161.429 долара. Ни речју није поменуо колике су биле апанаже, ако не селектора који можда има „заштићен уговор“, а оно упосленика у Савезу.

Најавио је гласно тужбу против Тончева, тај процес је у току, а бивши члан Извршног одбора тврди да су цифре које је обелоданио такође из званичног документа и да се о исплати на ИО, као „влади Савеза“, уопште није расправљало.

Он је у марту уочи Скупштине ФСС послао допис у коме је представио своја примања која је остваривао као спортски функционер у протеклом мандату и затражио да то исто учини и целокупно руководство.

„Захтевам да се на седници представе и примања челних људи, генералног секретара, селектора, спортског директора и свих осталих чланова Извршног одбора Фудбалског савеза Србије, као и да добијемо прецизан увид у појединачне премије и трошкове Светског првенства у Катару“, навео је Тончев.

Одговоре нисмо добили, осим да је Видић искоришћен, а Тончев због „сукоба интереса“ одстрањен из руководства. И да ваљда у својим рачуницама нису користили калкулаторе него „манипулаторе“.