• Почетна
  • СПОРТ
  • Јуниорска првакиња Србије у Кајаку спасла дављеника из Саве!
Прочитај ми чланак

Јуниорска првакиња Србије у Кајаку спасла дављеника из Саве!

0
Sandra je četiri puta bila prvakinja države

Сандра је четири пута била првакиња државе

Сандра Половина (17) показала велику храброст и постала херој Сремске Митровице. Надљудским напором успела са дављеником да одржи равнотежу у нестабилном чамцу.

Сандра Половина (17), ученица треће године Прехрамбено-шумарско-хемијске школе у Сремској Митровици, јуниорска првакиња Србије у кајаку и шестопласирана у Европи, последњих недељу дана нашла се у жижи јавности. Када је пре две недеље тренирала у кајаку на Сави, у хладној води таласа ове реке приметила је човека који се дави, одвеслала је до њега, а онда се наредних двадесетак минута упустила у жестоку борбу да спаси људски живот.

Као и сваког дана, Сандра је као члан кајакашког клуба „Вал“ дошла на тренинг и запловила Савом. Тек испод теретног моста, између Срема и Мачве, приметила је да одозго неколико људи довикују, позивају у помоћ и показују ка реци.

– Када сам погледала у том правцу приметила сам човека како млатара рукама у води. Одмах сам кренула да веслам према њему. Знала сам да му морам помоћи, али сам и страховала да ће ми преврнути кајак и да ћемо се заједно наћи у таласима. Јер тај дан је дувао јак ветар и правио велике таласе. Кад сам му пришла био је модар, уплашен, скоро без свести. Рекла сам му да ухвати чамац и да ћемо заједно доћи до обале. Пар пута ми је спао са чамца, па сам се враћала по њега, али смо успели да дођемо до обале где су нас већ чекали Хитна помоћ и полиција – објашњава јунакиња.

ПРВЕНСТВА

Сандра Половина осам година тренира кајак и већ четири је првакиња државе.
Ове године се припрема за Европско првенство у Француској и Светски шампионат у Мађарској.

Ова храбра девојка, која признаје да се први пут нашла у оваквој ситуацији, каже да би поново исто урадила, јер је најважније бити хуман. Дављеник, за кога се саопштава да је из Руме, покушао је самоубиство скоком са Савског моста.

– После свега отишла сам у болницу, у којој су ми рекли да је збринут на неуропсихијатрији и да се опоравља. Не знам му чак ни име ни одакле је – прича Сандра.

У школи кажу да је Сандра добар ђак, да после овог подвига њени другови и другарице с поносом причају о њој, док у кајакашком клубу „Вал“ председник Предраг Милковић и тренер Ненад Косијер истичу да је Сандра показала надљудску храброст и да је право чудо да је успела да спаси човека и одржи равнотежу у кајаку, чамцу који се иначе врло лако преврће.

Томислав Јанковић, заменик градоначелника, каже да ће на првој седници градског већа предложити да Сандра буде новчано награђена, како би јој помогли у даљем школовању, али и у припремама.

(Вечерње новости)