Прочитај ми чланак

ИСПОВЕСТ КОШАРКАША АЛЕКСА МАРИЋА: Убили су ми деду, Олују им нећу опростити

0

aleks-maric-foto-sasa-pavlic-1438638071-616606

Јако ме љути када неки мисле да је то била шетња Срба кроз неку шуму. Као да се ништа није догодило, а Хрвати, као и светски медији, заборављају колико је хиљада Срба прогнано са својих огњишта или још горе, колико их је убијено, каже бивши играч Партизана

Бивши кошаркаш Партизана и аустралијски репрезентативац Александар Марић тек после 20 година сахранио је деду Стевана Марића (80). Алексов деда убијен је почетком августа 1995. године током хрватске војне акције „Олуја“ у својој кући у Сонковићу код Шибеника.

Посмртни остаци деде Стеве ексхумирани су последњег дана новембра 2012. године из заједничке гробнице на локацији Света Мара код Шибеника, заједно са посмртним остацима још 31 особе.

Идентификација је обављена последњег дана јуна ове године у Заводу за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу.

„Ниједан рат не може да се заборави или да се пређе преко преко тога. Не дао бог ником да доживи оно што је мој народ доживео, да дели судбину моје породице, родбине, пријатеља…“, рекао је Марић.

Марић сматра да је „Олуја“ злочин без казне.

„Јако ме љути када неки мисле да је то била шетња Срба кроз неку шуму. Као да се ништа није догодило, а Хрвати, као и светски медији, заборављају колико је хиљада Срба прогнано са својих огњишта или још горе, колико их је убијено. Као да су Срби најгори на свету, као да смо ми сами криви за све што нам се догодило, а да против нас није нико. Као да нисмо људи, да немамо земљу, поштовање, веру, нацију, Србију…“, рекао је Александар Марић.

Осим Стевана Марића, у Загребу су 30. јуна идентификовани и посмртни остаци још 18 Срба. Међу њима је најстарија Даница Михајловић (86) из околине Карловца, док је најмлађи Рајко Кмезић (36) из Ђакова. Просечна старост настрадалих је 68 година и сви су убијени у својим кућама.

(Блиц)