Прочитај ми чланак

ИСПЛИВАЛА ИСТИНА КОНАЧНО НА ВИДЕЛО: Ево због чега се хрватски голман Субашић СТИДИ

0

Данијел Субашић је после синоћњих одбрана постао прва звезде не само Хрватске, већ и целе Србије.

Многима није било јасно зашто је то заиста тако, а онда је на површину испливала сурова истина које се познати голман очигледно стиди.

Foto: EPA

– Ти људи су много пропатили током рата због тога што су Срби и о томе нерадо говоре. Кад забијаш кошеве као Дражен Петровић или браниш пенале као Субашић, онда си наш, али ако си обичан човек, онда за поремећене људе ниси наш. То је тако. Нажалост, каже човек из стручног штаба Ватрених.

Данијел је у утакмици са Данцима одбранио чак три пенала и на тај начин обезбедио пролаз Ватрених у четвртфинале.

– Момак је сјајан, најбољи дечко међу „ватренима“, иако је свашта преживео и имао огромне проблеме за време рата, па и после, јер му је отац Србин – додаје он.

Данијел је рођен 1984. у Задру, од оца Србина Јове, данас 63-годишњег пензионисаног пекара из Заграда, села у близини Бенковца, и мајке Боје, Хрватице (62) из суседног села Раштевић. Дуго је истицао да је Србин, чак и кад је ушао у везу с Хрватицом.

– Таст му је идиот. Било је ту свега. Никад се нису помирили – подсећа нас он на причу из давне 2007.

Тада је, наиме, Анте Боца пребио ћерку Антонију јер је хтела да се уда за Србина! Чак јој је, како су наводили медији, претио клањем. Антонија је завршила у амбуланти, а полиција је привела Анту, који је потом изведен пред суд и оптужен за насиље у породици. Наравно, ћерка је побегла од бесног оца – код Данијела у Задар.

– Антонија је показала љубав доласком код мене. Иако сам Србин, а она Хрватица, много се волимо и то је најважније – говорио је тада Субашић.

Ипак, неколико година касније Субашић је изненада променио причу.

– Мој отац Јово нема везе са српством. Он се изјашњава као Хрват, али православне вере. И ја сам Хрват, католик. Хрватска је моја домовина, Задар је мој град. Крштен сам у католичкој цркви, имам све католичке сакраменте – тврдио је Субашић пошто је променио плочу.

Данијел Субашић није први Србин који је пронео славу хрватског фудбала. Раније су то чинили Милан Рапаић и Миладин Дадо Пршо.

Рапаић је на СП 2002. „закопао“ Италијане победоносним голом за 2:1. У Хрватској се и дан-данас сећају како је „Буфона бацио на гуз*цу“. За „ватрене“ је одиграо 49 утакмица и постигао шест погодака.

Миладин Пршо, Задранин попут Субашића, који је променио име у Дадо, памти се као стрелац одлучујућег гола за одлазак Хрватске на ЕП 2004, против Словеније у Љубљани. Он је црвено-бели дрес носио на 32 меча и „забио“ је девет пута