• Почетна
  • СПОРТ
  • ХРВАТСКО ФИНАЛЕ У БЕОГРАДУ: Смит са трицом у последњој секунди срушио Партизан
Прочитај ми чланак

ХРВАТСКО ФИНАЛЕ У БЕОГРАДУ: Смит са трицом у последњој секунди срушио Партизан

0

kk partizan kk cedevita

Кошаркаши Партизана нису успели да савладају Цедевиту у полуфиналу АБА лиге, поражени су резултатом 81:79, тројком Нолана Смита у последњој секунди.

„Црно-бели“ су неколико момената пре краја меча имали пола коша предности, Тепић је шутирао за три поена, промашио, а Смит је са пола терена погодио за победу.

Цедевита је имала предност у првој деоници, али је Партизан стигао до великог преокрета у четвртој четвртини, серијом 14:2, да би вођство имали и у финишу, али је на крају пресудио шут из очаја играча Цедевите.

Ток меча

„Црно-бели“ су регуларни део меча завршили на трећем месту табеле са 18 победа и осам пораза, док је Цедевита забележила тријумф више и заузема другу позицију.

Учесници полуфинала регионалне лиге су играли два пута ове сезоне у АБА лиги, Загрепчани су славили на свом паркету 68:65, док је бранилац трофеја био сигуран у Пиониру са 77:68.

У Комбанк Арени петнаестак минута пре почетка утакмице било је око десетак хиљада људи, а велике овације навијача добио је бивши играч Партизана Јан Весели, који је дошао да подржи свој некадашњи тим.

Партизан стартује утакмицу са петорком коју чине Миленко Тепић, Богдан Богдановић, Александар Павловић, Жофре Ловерњ и Никола Милутинов.

На другој страни су Нолан Смит, Марино Баждарић, Лука Бабић, Миро Билан и Горан Сутон.

Прва четвртина

Први напади прошли су без поена са обе стране, Партизан је у одбрани 1-3-1, а непрецизни у нападу били су Тепић и Богдановић, а Милутинов је већ после три минута направио две личне грешке.

Прве поене на мечу постигао је Нолан Смит, после полагања и додатног слободног бацања био је прецизан још једном за 5:0, а Партизан је тек после четири минута успео да убележи поене. Миро Билан је повисио на 7:2, а Смит је у котри повисио на 9:2, после изгубљене лопте Ловерња.

После нова четири поена гостију, тренер Партизана Душко Вујошевић затражио је тајм-аут, а после минута одмора Павловић је погодио прву тројку за домаће, 13:5.

Једини расположени играч у табору Партизана био је Павловић, за готово четири минута постигао је пет поена, половину од укупног тимског, док центри београдске екипе имају великих проблема са Биланом и Сутоном, заједно су убацили десет поена, а после једног погођеног бацања Павловића било је 22:11 за Цедевиту.

После Богдановићевих бацања прецизан је био Нуркић на другој страни, да би потом на тројку Бертанса одговорио Сутон за коначних 27:16 на крају прве четвртине.

Друга четвртина

После прва два пропуштена напада на обе стране Милутинов је погодио за два, али потом и начинио трећи прекршај, овога пута над Јусуфом Нуркићем, што је омогућило нов напад гостима и погодак Алана Реја, 29:18.

Проблем са личним грешкама и за Нуркића, фаул над Бертансом је био његов трећи, али је Летонац промашио оба слободна бацања, да би потом Рамљак направио грешку у корацима. Наставиле су се грешке домаћих, посебно је бизаран потез Дејана Муслија којим је „проиграо“ Смита у контри, што је амерички плеј искористио за 33:18.

И даље једини расположени у Партизану је Павловић, погодио је две узастопне тројке, али велики проблем домаћем тиму представља грађење лопте под својим кошем. После серије од 6:0 у режији бившег репрезентативца, Јасмин Репеша је морао да затражи минут одмора, 34:24.

„Рат“ тројкама се догодио на истеку 18. минута, Богдановић и Андрић су били прецизни за домаће, а Бабић за Цедевиту, 38:32. Загребачки тим је зонском одбраном дозволио још један погодак за три поена, прецизан је био Тепић за 39:35.

Трећа четвртина

После по два поена на обе стране, Цедевита је изгубила лопту, да би потом Ловерњ и Гагић заједнички кренули на офанзивни скок и послали лопту у аут. Капитен Партизана је изборио слободна бацања после прекршаја Билана и смањио на 43:40.

Цедевита је испунила бонус већ после 2,5 минута, а Ловерњ је поново био прецизан за 43:41, после чега је Партизан кренуо са зонским пресингом што је резултирало изгубљеном лоптом. Гагић је искористио простор и погодио са полудистанце, а Тепић украо лопту и закуцао за вођство Партизана од 46:40.

Гагић је у правом елементу, није га пореметила изгубљена лопта, снашао се под кошем, поентирао, а потом и искористио слободно бацање. Претходно је око 13.500 гледалаца у Арени имало прилику да види одличну блокаду Ловерња. За четири минута Партизан је направио серију од 14:2.

Партизан игра веома активну одбрану, Цедевита покушава шутевима са дистанце, али не успева, Бабић је промашио тројку, а потом Сутон фаулирао Тепића. Велики проблем за екипу из Загреба је испуњени бонус, а „црно-бели“ су готово непогрешиви са линије слободних бацања у трећем периоду, 51:45.

Две блокаде Нуркића донеле су додатну дозу самопоуздања играчима Цедевите, серијом 7:0 стигли су до минималног вођства, 52:51. Богдановић је преокренуо својом другом тројком, а Нуркић је наставио да прави проблеме Милутинову, изнудио је његов четврти прекршај, реализовао слободна бацања за 54:54.

Богдановић је убацио још један шут са дистанце, на шта је реаговао Рамљак, после бек дор паса Нуркића, међутим Бертанс је погодио тројку, за 60:56.

Нуркић је у тим тренуцима био једини расположени играч у тиму Цедевите, изнудио је нови фаул противничких центара, али погодио само једно слободно бацање, 60:57. Највећу предност Партизану у досадашњем делу меча донели су Бертанс и Богдановић, 64:57, што је резултат после треће деонице.

Четврта четвртина

Павловић је „угурао“ противнике у рекет и поентирао, али је Нуркић погодио и анулирао резултат у последњој деоници. Партизан игра без класичног центра, на позицији „петице“ је Ловерњ, док крилног центра игра Бертанс. Смит и Нуркић нису успели да поентирају, а „зону“ Цедевите Павловић није искористио, 67:59.

После тајм-аута Сутон је убацио тројку, а нови хендикеп за Цедевиту је четврта лична грешка Нуркића, над Тепићем под својим кошем. Бек Партизана је био половично прецизан, али је у следећем нападу Павловић погодио ван линије 6,75 за 73:62. Неспортски фаул Гагића кажњен је са пет поена, бацањима Нуркића и тројком Смита, да би потом Нуркић зарадио пети прекршај, 73:67.

Својом другом тројком Бабић је наставио серију Цедевите од 8:0 и смањио разлику на један посед, због чега је Вујошевић морао да затражи минут одмора, 73:70. Бертанс је промашио још једну тројку, а играчи имају великих потешкоћа са клизавим паркетом, Смит и Реј су се два пута оклизнули, међутим кошаркаши Цедевите су успели да поентирају за 73:72.

Павловић је реализовао слободна бацања, потом одиграо добру одбрану на Реју, који је фаулирао Гагића. Центар домаћих је погодио само једно, за 77:76, међутим промену је донео Билан пред последњи минут.

(Б92)