Прочитај ми чланак

Хрвати пре меча пекли вола на Тргу Бана Јелачића, после – најтужнија поворка

0

Иако је релативно касно дебитовао за репрезентацију, Љубинко Друловић је оставио дубок траг и захваљујући квалитету да сваки пут добро уђе у меч и унесе преокрет, био је један од најомиљенијих играча СР Југославије.

Југославија се након ремија од 2:2 пласирала на Европско првенство и направила праву сензацију оставивши иза себе Хрвате који нису учествовали на највећем турниру „старог континента“. Пред долазак Југославије у Загреб, домаћа јавност није давала велике шансе гостима и „коцкасти“ су имали улогу фаворита, али је после нерешеног исхода у Загребу завладао мук у свлачионици „коцкастих“ ког се присетио и Друловић.

„У сећању су ми највише остали дуели против Словеније и Хрватске. То у Шарлрои 2000. године је била једна од најузбудљивијих утакмица у историји завршних турнира Европског првенства. А на Максимиру драма. Хрвати су пре утакмице пекли вола на Тргу Бана Јелачића. Рађене су анкете, сви су типовали 3:0, 5:0, 6:1… гађали се бројкама, кладили се колико ћемо да примимо. Ту смо такође показали карактер после искључења Бате Мирковића. Ја већу и тужнију поворку нисам видео у свом животу као на улицама Загреба после тих 2:2. Од еуфорије до трагедије. За њих је то био велики ударац јер су годину дана раније били трећи на Светском првенству. Мува се није чула у њиховој свлачионици. А треба ли да вас подсећам ко је све био у тој свлачионици. Све ас до аса. Кога год да питате из те генерације, сви ће вам рећи да им је то најтежи пораз у каријери“.

У недавном интервјуу за Анадолију легендарни југословенски фудбалер Владимир Југовић је између осталог рекао да су Друловић и Пауновић једини направили подвиг са млађим селекцијама Србије само из разлога што су поштено радили свој посао. Имајући у виду да је један тренутно у САД, а други у Узбекистану, намеће се логично питање има ли на Балкану места за фудбалске поштењачине.

„Нажалост, нисте далеко од истине. Српски фудбал је на лошем гласу и последњи резултати младе и А репрезентације не уливају наду да ће ствари кренути на боље. Свима нама који радимо у иностранству није пријатно када чујемо да је наш национални тим изгубио 5:0 од Украјине или 6:1 од Немачке. То оставља негативне последице и на неке будуће ангажмане. Када се неки клуб двоуми између хрватског и српског тренера, наравно да ће се определити за Хрвата јер је њихова репрезентација друга на свету. Ја сам имао луду срећу да сам изабран за селектора Узбекистана, иако ми је један од противкандидата био Ненад Грачан. Морамо под хитно нешто да учинимо када је реч о имиџу српског фудбала, иначе нам се не пише добро“, истакао је Друловић.

                         ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!