Прочитај ми чланак

Грешка није његов стил

0
Зинедин Зидан у дресу Јувентуса

Зинедин Зидан у дресу Јувентуса

Невероватан дриблинг, савршено “сакривање” лопте, феноменалан преглед игре, луцидне асистенције, теледирговане лопте. Човек који је увек играо мозгом, у одлучујућим моментима најбољи, велики играч и још већи човек, мајстор фудбала и један од најбољих играча свих времена, легендарни Зинедин Зидан.

Рођен је 23. јуна 1972. године у Марсеју. Зидане је своју фудбалску каријеру започео у јуниорској екипи УС Саинт-Хенрија, локалном клубу из Марсеја. Са 14 година, одиграо је прву сезону у јуниорској лиги, где га је спазио скаут ФК Кана, Жан Вараду. Отишао је на пробу, одушевио тренере и наредне четири године провео је носећи црвени дрес Кана. Након Кана, Зидан је сезоне 1992/93 прешао у екипу Бордоа и постао главни играч те екипе. Бордо је предвођен Зизуом освојио 1995. године Интертото куп, а 1996. године игао је финале УЕФА купа. Било је јасно да Бордо не може да га задржи, те је 1996. године напустио екипу и отишао у велики торински Јувентус. У пакленој екипи Јувентуса брзо се усталио у првом тиму и био једна од главних карика “старе даме”. Био је први плејмејкер екипе, и вец у првој сезони освојио је “Скудето”, интерконтинентални куп и играо је финале ЛШ које је Јуве изгубио од Борусије из Дортмунда. Радио је све, асистирао, постизао голове, дриблао и мамио уздахе љубитеља фудбала сваким својим потезом. Следеће сезоне је водио Јувентус до одбране наслов талијанског првака, те је опет наступио у финалу Лиге Шампиона 1998. године где је Јувентус опет поражен, овај пут резултатом 1-0 од стране мадридског Реала, голом Предрага Мијатовића. Те године свемогући Зизу водио је Француску до титуле шампиона света, а у самом финалу са два гола главом срушио је велики Бразил. Те 1998. године проглашен је за најбољег играча света. Најлепши фудбал је игао у дресу Јувентуса, није се могло одредити да ли је лепше гледати његове дриблинге који су противницима “ломили кичме” или је лепше било гледати асистенције кроз комплетне одбране противничких тимова или су то пак били голови који су долазили после прелепих соло продора или феноменалних дуплих пасова. Једноставно био је најбољи, На ЕП-у 2000. године водио је до титуле Французе и тако у своје витрине донео још једну титулу. У Реал Мадрид прелази 2001. године и поставља рекорд у висини трансфера, 76 000 000 еура платили су Мадриђани Јувентусу за услуге великог Зидана. Галактикосима, како је био надимак тадашњих фудбалера Реала из Мадрида, Зидан је био вођа. Фиго, Бекам, Раул, Карлос били су играчи врхунског квалитета, “Феномено” (Роналдо) је један од највећих свих времена, али једино Зидан никада није падао у форми. Један је од најзаслужнијих за освајање “Ла лиге”,а баш је Зизу донео титулу ЛШ екипи Реала. Роберто Карлос је одиграо пас ка Сантјагу Соларију, овај је лоб пасом у простор избацио Карлоса, а омалени Бразилац је после спринта, из прве послао лопту у шеснаестерац где ју је чекао Зизу. На неких 14-15 метара од гола Ханса Јорга Бута Зизу је сачекао лопту и савршеним волеј ударцем, левом ногом, је послао у мрежу Бајер Леверкузена. По мишљенњу многих, то је најлепши волеј који је икада виђен, чисто савршенство. Реал је славио 2-1, а Зизу је дошао до једине титуле која му је недостајала.

Зинедин Зидан у тренутку када хвата волеј из ког постиже гол у финалу Лиге шампиона

Зинедин Зидан у тренутку када хвата волеј из ког постиже гол у финалу Лиге шампиона

Следеће сезоне Реал Мадрид је уз шпански супер куп, освојио и европски супер куп, а Зидан је проглашен најбољим играчем у избору ФИФА за 2003. годину, те је тако постао уз Роналда једини играч који је ову награду освојио три пута. За екипу Реала је играо до краја каријере која се завршила наступом на СП’у 2006. године у Немачкој. Зизу је водио екипу до финала и сусрета са Италијом. Малуда је оборен у казеном простору, судија је свирао пенал а Зидан је узео лопту. Имао је наспрам себе најбољег голмана планете Ђан Луиђија Буфона али је мирно послао Буфона у једну страну а лопту је, у стилу Паненке, послао у другу. Лопта је ударила у пречку а онда се без дилеме одбила иза гол линије и Француска је водила са 1-0. Изједначила је Италија голом, који је главом, после корнера, постигао Матераци који се тако искупио за пенал који је скривио. При резултату 1-1 имао је Зизу невероватну шансу да доведе Французе поново у вођство, да главом реши питање победника као и осам година раније, али одличан шут који је упутио још боље је одбранио велики Буфон. У продужецима се десило оно што нико није очекивао. Испровоциран од стране Марка Матерација, који га је јако увредио, Зизу је ударио италијанског репрезентативца главом у груди. Пао је Матераци као покошен, а Француз је морао ван игре. Црвени картон и крај једне велике каријере, можда и највеће. Француска је изгубила у пенал серији, а Зизу је отишао у пензију. Упркус том инциденту добио је награду за најбољег играча турнира.

Тренутак када је Зидан ударио Матерација у финалу Светског првенства

Тренутак када је Зидан ударио Матерација у финалу Светског првенства

Разумео је ову прелепу игру, веоватно је један од најпаметнијих играча који су икада трчали травнатом подлогом. Многи би рекли највећи међу највећима, други пак да је у 5 најбољих, али у сви се слажу да је била част гледати га.

“Више сам радио на изоштравању свог инстинкта него на физичкој спреми. То ми је помогло да видим ствари на терену пре других играча, што сматрам великом предношћу. Разумео сам размишљање одбране и могао сам да их побеђујем”, рекао је једном приликом легендарни Зидан.

Извор: Илија Вуксановић