Прочитај ми чланак

Евролигашке занимљивости!

0

sp dule

ЦСКА је играо на 11 завршних турнира Евролиге у последњих 12 година, само није учествовао, када је на клупи Московљана седео Душко Вујошевић. Наваро је најбољи стрелац у историји Евролиге са 3.473 поена

* Први фајнал фор одржан је 1988. у белгијском граду Генту, а освојио га је Филипс из Милана. МВП је био легендарни Боб Макаду.

* Највише титула има Жељко Обрадовић, који је подизао пехар осам пута

* ЦСКА је играо на 11 завршних турнира Евролиге у последњих 12 година, само није учествовао у сезони 2010/2011. када је на клупи Московљана седео Душко Вујошевић.

* Бек Барсе Хуан Карлос Наваро је најбољи стрелац у историји Евролиге са 3.473 поена. Легендарни ас је и рекордер по броју убачених тројки (504), слободних бацања (715) и одиграних утакмица (258).

* Грчко крило у редовима Барселоне Костас Папаниколау и адут ЦСКА Кајл Хајнс имају шансу да освоје трећу узастопну титулу у Евролиги. Уколико им то успе, изједначиће се са Шарунасом Јасикевичијусом коме је то пошло за руком са Барселоном (2003) и Макабијем (2004. и 2005).

* Током прошле деценије, Монтепаски из Сијене је четири пута узастопно долазио до Фајнал фора И сваки пут такмичење завршавао у полуфиналу.

* Серхи Видал, Андрес Хименез И Пабло Приђони су играчи који су пет пута стизали на фајнал фор а никада нису освојили титулу. Сада би могао да им се придружи Фелипе Рејес уколико Реал не буде први.

* Најстарији играч у историји Фајнал Фора је Дерек Шарп из Макабија, који је наступио са 39 година И 213 дана.

* Барселона учествује 14. пут на Фајнал фору, што је апсолутни рекорд такмичења.

* Реал Мадрид има прилику да освоји девету титулу у Евролиги. Мадриђани су рекордери по броју круна у Евролиги (164, 1965, 1967, 1968, 1974, 1978, 1980 и 1995).

* Тренер Реала Пабло Ласо је био играч екипе из Мадрида на Ф4 у сезони 1995-96.

* Центар Московљана Саша Каун има шансу да се придружи Тонију Делку, Друу Николасу, Тајусу Еднију и Јиржију Зидеку на листи играча који су освајали титулу и у НЦАА и у Евролиги.

* Милош Теодосић ће играти на петом Фајнал фору Евролиге, али и даље нема титулу. Само још три играча су играла пет пута у завршници Евролиге, а нису били прваци – Андрес Хименез, Серхи Видал и Пабло Приђони.

* Теодосић је седми на листи најбољих додавача у историји Евролиге са 592 успешних додавања.

* Владимир Мицов је играч који има осми најбољи просек у шуту за три поена (205-91), са 44.4% успешности.

* Тренер Макабија Давид Блат има шансу да се придружи Сандру Гамби, Александру Гомељском, Мирку Новоселу, Душану Ивковићу и Жељку Обрадовићу као тренер који је освојио и Евролигу и медаљу на ЕП и Олимпијским играма.

* Центар Макабија Андрија Жижић је најстарији играч на овогодишњем Фајнал фору са 34 године.

( Новости )