Прочитај ми чланак

Евролига одлучила: Звезда и Партизан од 4. јула на терену!

0

Евролига је одредила датуме за наставак сезоне, које ће потврдити 24. маја, али је званичан план да се текућа сезона настави 4. јула - у једном граду, односно на једном терену. То значи да би тада на паркет требало и Црвена звезда и Партизан.

Шта ће бити са сезоном у Евролиги и Еврокупу коначно је познато после новог видео састанка челних људи европске клупске кошарке одржаног овог четвртка.

Најважнија одлука је да је одређен календар за наставак текуће сезоне, који ће бити потврђен најкасније 24. маја.

План је да се екипе окупе од 29. маја, што се односи и на Црвену звезду и Партизан, а да до 11. јуна играчи буду у карантину, уколико је то неопходно. Тренинг камп, односно импровизоване припреме биле би од 12. јуна до 2. јула.

Евролига је такође одлучила да се све преостале утакмице одиграју од 4. јула до 26. јула, односно од 4. до 17. у Еврокупу – у форми завршног турнира за оба такмичења. Све у по једном граду, на по једном терену.

Без публике

Све преостале утакмице Евролиге и Еврокупа, када се буду стекли здравствени услови за одигравање, биле би пред празним трибинама!

Наравно, све под условом да престане пандемија коронавируса и да здравље свих актера не буде ни на који начин угрожено. Зато и даље као опција постоји отказивање сезоне 24. маја, али је то тренутно најмање реално.

Према договору ЕЦА и Асоцијације играча Евролиге, план је да се у Евролиги одиграју све преостале утакмице лигашког дела, да би у заказаном термину (4-26. јул) био одржан завршни турнир осам најбољих. Играло би се на један добијен меч и тако би се одлучио шампион.

За Еврокуп би важио првобитни формат, дакле играло би се четвртфинале, полуфинале и финале, такође у једном граду, али још није познато да ли би се нокаут фазе играле на једну или две добијене утакмице.

ШТА ЈЕ СА УГОВОРИМА ИГРАЧА?

Решено је и питање уговора играча, које је представљало велики проблем, па је сада све далеко јасније.

Ако се сезона настави како је договорено, важење уговора играча продужује се до 31. јула 2020.

Уједно, 85 одсто плате играча ће исплатити клуб, најкасније до 15. августа ове године.

Ако такмичења остану суспендована, играчи могу да се врате у своје градове (државе) на сопствену одговорност, али је препорука да прате упства државних органа. Такође, у овом случају, исплата неисплаћених зарада за текућу сезону се одлаже.

Ако сезона буде прекинута, уговори играча за сезону 2019/20. сматрају се завршеним. Играчи који имају вишегодишње уговоре, клубови према њима, и обрнуто, настављају са обавезама од 1. јула 2020.