Прочитај ми чланак

Други пораз Звезде, -14 у Тел Авиву (Ток меча)

0

CRVENA ZVEZDA-RADNICKI (KG)-ABA LEAGUE-SEASON 2013-2014

(Б92)

Кошаркаши Црвене звезде Телеком забележили су и други пораз у Евролиги, пошто су изгубили од Макабија у Тел Авиву са 96:82 у другом колу Д групе.

Најбољи код Звезде био је Бобан Марјановић са 20 поена (9-12 из игре, 2-7 пенали) и 13 скокова, Јака Блажич дао је 17 поена (6-11 из игре, по 3 ск. и аст), Џенкинс 11, а Нелсон и Раденовић по 10.

Очајно је одиграо Блејк Шилб – 2 поена (1-7 из игре), 2 скока, 3 асистенције и 3 изгубљене лопте.

Најефикаснији код Макабија био је Девин Смит са 17 поена, Инглс је убацио 16, а Џејмс и Скорцанитис по 13. ’Велики Софо’ одиграо је кључну улогу када је Макаби правио разлику.

Меч је одлучен крајем првог и почетком другог полувремена – Звезда је пришла на три поена заостатка, али је Макаби искористио грешке гостију и за минут и по направио серију 8-0 за предност 43:32 на полувремену.

Већ на почетку треће деонице после тројке Инглса било је 51:34 и тада је меч решен. Макаби је водио и са +26, али је Звезда до краја смањила предност. Домаћи су шутирали тројке 15-28, Звезда 4-14, а прву тројку црвено-бели су дали средином трећег периода.

У следећем колу Звезда дочекује Панатинаикос, док Макаби игра са Локомотивом у гостима.

У првом мечу Д групе Локомтива је победила Лијетувос Ритас.

Ток меча:

На почетку меча ниједна од екипа није лако долазила до коша – Звезда је поентирала преко Блажича са пенала, али је Макаби узвратио тројкама Охајона и Инглса.

Шилб није био расположен за игру на почетку, изгубио је лопту и промашио отворен шут, али Блажич је био у правом ритму и везао је још четири поена у полуконтрама (6:6).

Иако је у прва два поседа Марјановића Џејмс направио фаул, потом је одлично сачувао Звездиног центра – први пут је блокирао Марјановића, а затим је и изнудио промашај.

На другој страни поентирали су Охајон и Инглс, па је Макаби водио 11:6. Звезда није имала решења за Скорцанитиса, ни Марјановић ни Катић, па је снажни центар брзо дошао до седам поена. Шилб је проћердао још два напада, а после другог је уследила тројка Блуа за 21:12 и тајм аут Дејана Радоњића.

До краја четвртине Раденовић је поентирао са пенала, па је Звезда на први двоминутни одмор отишла са заостатком од седам поена – 21:14.

На почетку другог периода црвено-бели су играли боље у одбрани, покушали су да скупе на Скорцанитису, али Блу је погодио тројку.

После неспортске Катића, Смит је погодио из продора, а на другој страни Звезду је у игри држао Џенкинс са четири поена. Ипак, домаћи су били сјајни у шуту за три поена и после поготка Инглса (пета тројка) први пут су створили двоцифрену предност – 30:20.

Узвратио је Нелсон, али је Смит погодио нову тројку за Макаби (33:22).

Звезда се није предавала, а Марјановић је подигао своју игру на знатно виши нивоу – пре свега у одбрани, али и у нападу, где је постигао осам поена. Управо после његовог офанзивног скока и полагања црвено-бели су пришли на -5 (35:30) и тренер домаћих Блат затражио је тајм аут.

После украдене лопте и полагања Џенкинса Звезда је смањила заостатак на три поена, али уследио је низ очајних потеза – изгубљене лопте Марјановића и Џенкинса, нови лош покушај Шилба, па је Макаби одговорио серијом 8-0 и на полувреме је отишао са 11 поена предности (43:32).

Разлику у првом полувремену направио је шут за три поена (Макаби 6-11, Звезда 0-5), али и Скорцанитис који је дао 10 поена и ослобађао је много простора саиграчима.

Одмор од 15 минута није променио стање на терену – тројку је погодио чак и Шон Џејмс, који је у претходне две сезоне у Евролиги шутнуо три тројке и није погодио ниједну. Надовезао се Џон Инглс из тешке позиције, па је Макаби повео 51:34.

Домаћи су дошли и до плус 19, а Симоновић је погодио прву тројку за Звезду из деветог покушаја средином треће деонице. Већ у следећем нападу убацио је још једну, али Макаби је лако чувао предност.

Шансу је добио и Цветковић уместо индиспонираног Нелсона, одиграо је солидно, али тимска одбрана црвено-белих била је очајна – Макаби је лако долазио до отворених позиција за шут и користио их је.

Ни Макаби није блистао у одбрани, али није било опасности да Звезда приђе на једноцифрен заостатак. У последњој секунди трећег периода Рајс је погодио тројку за 73:56.

Предност Макабија отишла је до +26 (84:58), а онда је уследио опуштање домаћих, што је Звезда искористила да направи велику серију и да учини пораз подношљивијим.

После тројке Џенкинса било је минус 11, а на крају је коначни резултат гласио 96:82.