• Почетна
  • СПОРТ
  • Ђоковић кинески цар: савладао Дел Потра и освојио мастерс у Шангају!
Прочитај ми чланак

Ђоковић кинески цар: савладао Дел Потра и освојио мастерс у Шангају!

0

nole-sangaj

Новак Ђоковић успео је да одбрани титулу на мастерсу у Шангају пошто је после веома узбудљивог меча и велике борбе у финалу савладао аргентинског тенисера Хуана Мартина дел Потра са 6:1, 3:6, 7:6(3). Ноле је трофејом задржао поене од прошле године, те одржао корак за првим тенисером света Рафаелом Надалом, па сада има 400 поена мање од Шпанца.

Новак је против Аргентинца до турнира у Кини играо 12 пута, а у девет дуела однео победу. Последњи окршај имали су на Вимблдону где је српски тенисер успео у пет сетова да порази Делпа (7:5, 4:6, 7:6(2), 6:7(6), 6:3).

Ноле је врло добро кренуо, уз само једну грешку из форхенда, па је лако узео први гем у сусрету, а онда је одмах омогућио две брејк лопте након дужих размена, те одличним форхендом који је пао на линију одузео на старту сервис противника.

Ипак, Дел Потро је ритернима успео да одговори и такође створи две брејк прилике, али сценарио није био исти као када га је Новак правио, јер је српски ас са четири лепа форхенда потврдио брејк и повео са 3:0.

Новакови равни ударци нису дозволили противнику да искористи убојити форхенд, јер је Делпо био збуњен јаким лоптама без спина, па је Ђоковић направио још један брејк захваљујући таквој тактици, те га и потврдио за само 23 минута игре.

Таман када су сви помислили да се аргентински тенисер пробудио, Новак је од 30:0 успео да створи две шансе за брејк нападима на бекхенд страну противника, али није успео да их искористи пошто је Аргентинац успео коначно да узме први гем у мечу.

Није то пољуљало Ђоковићев темпо сјајних удараца, па је српски тенисер закључио први сет онако како доликује и пришао на корак до одбране титуле у Шангају.

Први гем на Делповом сервису трајао је десет минута, али је Аргентинац са два аса успео да га реши у своју корист. Онда је уследио веома чудних три-четири поена који су припали високом тенисеру из Јужне Америке, јер Новак није успео да се намести како треба код удараца и дозволио противнику да поведе са 2:0.

Други тенисер света је успео тек у четвртом гему после велике битке и слабог сервиса да се „упише“ у другом сету, али је био свестан да је Хуан Мартин кренуо да игра своју игру, јер је са четири везана поена поново сачува свој почетни ударац – 1:4.

Није нико ни слутио да ће, као гром из ведра неба, Новак да створи од једном три брејк прилике, али је све прокоцкао и дозволио Делпу да приђе на само гем од изједначења у сетовима. Пошто му је кренуо сервис, Аргентинац је управо то оружје искористио да закључи деоницу и уведе причу у одлучујућу борбу – 3:6.

Ђоковић се одлучио да заигра као у првом сету, па је лако узео први гем у трећем сету одсервиравши три аса, али је на сличан начин узвратио и противник, само са мало више игре у пољу, а Новак је још једним гемом поново терао Делпа на „јурење“.

Када је аргентински тенисер изједначио, Новак је лако ишао ка новом вођству (40:15), али је дозволио брејк лопту која, на срећу, није искориштена, па је повео са 3:2. Ђоковић се изнервирао због две пропуштене прилике да одузме сервис Аргентинцу, али је Дел Потро већ при првом ударцу српског тенисера са четири грешке буквално сам освојио за Новака гем (4:3).

Дошло се до 5:4 за Новака и веома нервозног Делпа који је грешкама допустио после 212 минута игре две меч лопте српском играчу, али их је врло брзо спасио и пребацио нервозу у Ђоковићево двориште. Ипак, врло брзо се ушло у тај-брејк.

Видело се да је Ђоковић спреман да нападне, док је Дел Потрова форма из другог сета лагано јењавала све до још три меч лопте за српског тенисера. Аргентинац је буквално у последњем поену дигао руке и пустио Нолета да погоди из форнхенда за титулу у Шангају.

Српски ас је поновио оно што је урадио и 2012. године – завладао је Пекингом и Шангајом.

(Блиц)