Прочитај ми чланак

Навијачи у шоку: Дебакл Ђоковића и у полуфиналу Женеве

0

Најбољи тенисер планете Новак Ђоковић није успео да се пласира у финале турнира у Женеви после пораза од чешког играча Томаша Махача у три сета.

Новак у швајцарском граду ни на турниру серије 250 није изборио своје прво финале ове године, после два полуфинала у Аустралији и Монте Карлу.

Махачу је за победу било потребно нешто више од два сата тениса променљивог квалитета на обе стране и на крају је славио са 6:4, 0:6, 6:1, па ће у финалу играти са победником окршаја Каспера Руда и Флавија Коболија.

Новак је играо на једној од две крајности током читавог меча. Или су му ударци били савршени, или очајни, па су или брисали линије, или одлазили толико далеко у аут, да је то деловало као да не долази из кухиње првог рекета планете.

Те осцилације су, уз нервозу и физичке проблеме због којих је Ђоковић посебно у првом и другом сету више пута покривао главу пешкиром или се за њу држао рукама, помогли Махачу.

Један поен из ране фазе трећег сета може да се издвоји, јер делује да је потпуно избацио Ђоковића из ритма. На 15:30 у другом гему и сервису Махача, Ђоковић се обратио Миљану Амановићу у свом боксу после промашеног ударца и након тога је све кренуло низбрдо. Махач је направио два брејка, Ђоковић се изнервирао и игра му се распала.

Српски играч је меч отворио напетим гемом у ком је Махач имао две шансе да одмах направи брејк. Видело се да ће Махач кренути агресивно и да ће пробати да напада кад год му се укаже прилика.

Није искористио у старту две прилике за брејк, због чега је кажњен у четвртом гему првог сета.

Новак је тада дошао до две брејк лопте на 15:40, прву је пропустио после агреисвне игре ривала када је погодио мрежу, али је друга већ била она добитна.

Видело се да српски играч није физички идеално, урањао је главу у пешкир и на столици се држао за главу, али се то није толико видело када се размене развију.

Штавише, постајао је све прецизнији, па је тако савршеном бекхенд паралелом завршио гем за 4:1, а онда и у шестом гему погодио фантастично у линију када је Махач ипак спречио нови брејк добрим сервисима и дубоким ударцима.

Са њима се наставило и у наредном гему када су обојица уписала по једну грешку ризикујући што боље ударце.

Новак је изашао на мрежу после скраћене лопте тада и погодио елегантну бекхенд паралелу и онда након тога препустио два поена противнику за брејк шансу.

Није му функционисао форхенд, то га је фрустрирало, а ни сервис у тим тренуцима није помагао. Пожалио се свом боксу у једном тренутку док је Махач покушавао да искористи налет у својој игри.

На 15:15 у осмом гему Ђоковић је имао готово савршену ситуацију и отворену паралелу, али је погодио мрежу. Дошао је тада ипак до брејк лопте уз неколико квалитетних форхенда и свеједно се Махач извукао.

Асом је завршио тај гем, потпуно поравнао резултат и увео сет у напету завршницу, у којој је Ђоковић морао да спашава још једну брејк лопту у деветом гему.

Једну јесте, али другу није могао. Изашао је напред после сервиса, Махач је послао пасинг шот и Ђоковић је одавао утисак човека који није ни могао, нити желео да је стиже.

Клонуо је физички у завршници тог дела игре, па је Махач направио брејк за 5:4 и онда сервисима привео сет крају. На старту другог је без већих проблема добио свој гем, а онда је у другом са три сјајна ударца за 30:30 наговестио боље моменте.

Када је Махач испуцао лоптицу у аут за брејк лопту Ђоковића, чинило се да се Ђоковић вратио у меч, али је Томаш изборио нови „ђус“, а онда избацио бекхендом лопту ван.

Преценио је Махач свој форхенд када је кренуо напред и уследио је силовит пасинг шот Новака после чега је Чех кажњен брејком.

Потврдио га је српски играч уз мало муке и по један пад и успон у квалитету игре и удараца и повео са 3:0. Махача је тада издала концентрација и у следећем гему је практично једини моменат фокуса био кад је погодио ас за 30:40 да спаси прву од две брејк лопте.

Другу није успео, погодио је дроп-шотом врх мреже и Ђоковић је повео са 4:0. А где су два брејка, ту су и сва три, па је Махач добио „кромпир“ и препустио и трећи свој сервис српском играчу.

Ђоковић је и на старту трећег сета наставио своју серију од седам гемова, пре него што је Махач прекинуо тај низ.

Био је српски играч љут на Миљана Амановића када му је на 15:30 сугерисао да оде назад на ритерну. Уследила је грешка Србина, нови поени Махача и освојен гем.

Последица је, чини се, остала и у наредном гему када је Ђоковић наређао неке нерезонске грешке и препустио брејк Махачу, упоредо придикујући Амановићу и говорећи му: „Ово су твоји гемови, твоји“.

Није искористио шансу да врати брејк, што се осветило одмах у петом гему када је наставио да промашује и допустио је противнику да дође до дуплог брејка на 4:1.

Ни тада није могло са сигурношћу да се каже да је меч готов, јер је први рекет света имао те фазе у току меча када је у неколико удараца мењао ток гемова.

Међутим, Махач је при резултату 4:1 промашио поље на 15:15, одмах у следећем поену је брзо поравнао на 30:30, да би агресивним ударцима добио и поен за гем лопту тако што је Ноле погодио мрежу.

Најбољи у историји је потом створио себи ситуацију форхендом да одигра скраћени волеј пре него што је линијска суткиња касно реаговала и викнула „аут“ у поену у ком је Ђоковић погодио линију.

Ева Аздераки, суткиња у столици је извршила корекцију, али је штета већ била начињена, па је Махач повратио концентрацију и са 40:40 освојио два поена и винером завршио гем за 5:1.

Испоставиће се да ће тај гем бити и последњи у ком ће Махач морати да сервира, јер је Ђоковић својим несигурним бекхендом и грешкама из тог ударца практично поклонио победу противнику.