Прочитај ми чланак

Ђоковић силовито до четвртфинала!

0

France Tennis French Open 

Други тенисер света Новак Ђоковић пласирао се у четвртфинале Ролан Гароса, пошто је декласирао Жо-Вилфреда Цонгу са 6:1, 6:4, 6:1.

За пласман у полуфинале Новак ће се борити са Милошем Раонићем, који је савладао Марсела Гранољерса са 6:3, 6:3, 6:3.

Са Раонићем је Новак играо два пута и оба пута је славио, последњи пут недавно у Риму, када је у врло тешком мечу резултат гласио 6:7 (5-7), 7:6 (7-4), 6:3. Милош игра своје прво Грен слем четвртфинале, а до сада је добио Киргијоса, Веселог, Симона и Гранољерса.

Меч са Цонгом био је неочекивано лак – Француз је очајно почео меч, очекивало се да ће ухватити ритам, али то се није догодило. Домаћи тенисер је меч завршио са 38 неизнуђених грешака, уз 16 винера, а Новак је имао по 18 директних поена и грешака.

Ђоковић је меч завршио за само 89 минута, ниједног тренутка није се опустио и није дозволио Цонги да се врати у меч. То је 12. победа Ђоковића у 18 међусобних окршаја са Французом.

Први четвртфиналиста у мушкој конкуренцији био је Томаш Бердих, а придружио му се Ернестс Гулбис који је елиминисао Роџера Федерера, Енди Мари преживео је маратон са Колшрајбером, после меча изјавио је да му је прекид због мрака помогао, а Јелена Јанковић елиминисана је у дублу.

Раније у току дана Ежени Бушар убедљиво је добила Анђелику Кербер, а после меча изјавила је да на WТА туру нема места за пријатељства.

Ток меча:

France Tennis French Open

Цонга је изузетно нервозно почео меч, у прва три гема направио је чак осам неизнуђених грешака, па Новак није морао ништа спектакуларно да уради како би повео са 3:0 после само осам минута игре.

Четврти гем су неизвесним учинили добри Цонгини сервиси, али када би поен кренуо, Француз је и даље много грешио. Спасао је једну брејк лопту, али на другој је промашио форхенд и Новак је повео са 4:0.

Тада је Цонга напокон ’ушао у меч’, није се више мучио са тајмингом, али Ђоковић је већ створио превелику предност и сигурним ударцима освојио је први сет – 6:1.

France Tennis French Open

Новак је до брејка у другом сету дошао у трећем гему – иако се чинило да је Цонга ухватио ритам, тада је на почетку везао две грешке. Уследио је фантастичан пасинг Новака и дупла грешка Француза – 2:1.

Новак је сервирао за сет, а Цонга је муњевитим ритерном дошао до 15:30, убрзо и до две везане брејк лопте, првих на мечу. Прву је Новак спасао, али је на другој послао бекхенд по дијагонали у аут.

Публика на “Шатријеу“ се ускомешала, било је и ’таласа’ на паузи при резултату 5:4, али Новак је остао прибран – одбио је Цонгин налет у првом поену, а затим је захваљујући паметним сервисима освојио и наредна три за вођство од 2-0 у сетовима.

Цонга је наставио да греши, а Новак да дубоко ритернира – то је било довољно за нови брејк већ у првом гему трећег сета. Ђоковић је поново са лакоћом добио свој гем, а онда је направио још један брејк после нових Цонгиних грешака – 3:0.

До краја меча није било никакве дилеме, Француз је узео само један гем, а Новак је неочекивано лако дошао до четвртфинала.

( Б92 )