Прочитај ми чланак

„Ђоковић је испоштовао све процедуре, одлука о забрани је бирократска брљотина“

0

„Добио је изузеће од два независна тела, добио визу, али правила се стално мењају“, каже Пол Мекнами

Још има трезвених људи и у Аустралији, иако су многи закрвављених очију дочекали информацију да би Новак Ђоковић, невакцинисан, али са медицинским изузећем, могао да заигра у Мелбурну.

Некадашњи аустралијски тенисер и бивши директор Аустралијан опена у периоду од 1995. до 2006. године Пол Мекнами је у колумни за портал „Д Ејџ (Тхе Аге)“ дословно нацртао да све што се дешава Новаку није његова грешка, већ нека сулуда политичка заврзлама унутар државе.

Чињеница је да су постојала правила, која је Ђоковић испоштовао, али да му ни после тога врата Аустралије нису отворена и да сада има статус готово илегалног затвореника у Мелбурну.

„Новак Ђоковић је добио визу. Сада имамо проблем око вакцине. Он очигледно није вакцинисан. Да ли је то зато што не верује у њу или зато што је имао корону други пут, ми то не знамо. У сваком случају има право на избор, али ту су и последице. То значи да је једини начин да заигра на Аустралијан опену био да добије медицинско изузеће. Без обзира да ли вам смета што тако нешто постоји, то је опција која је представљена играчима пре више месеци. Одлуком да се не вакцинише он је изабрао да се коцка и да прихвати последице, јер је и тада био свестан да ако не добије медицинско изузеће, неће моћи да дође“, пише Мекнами.

И потом убада поенту, које, изгледа, многи нису свесни.

„Није Ђоковић измислио правила. Добио је визу да уђе у Аустралију и добио је медицинско изузеће два надлежна, независна и компетентна тела. На основу тога имао је пуно право да верује да је решио целу ствар. Па, где је онда запело? Сигурно не када је напустио Европу, јер су сви његови папири били у реду и исправни да би полетео ка Аустралији. Проблем је настао на нашој граници“.

Ту где почињу политичке зврчке…

„Федерална влада каже да Новак није испунио захтеве за улазак у земљу. То може да значи само једну ствар, да разлог због којег је добио медицинско изузеће од државе Викторије није у складу са федералним захтевима. А, знамо јако добро да има честих проблема у унутрашњим релацијама између власти поготово у последње две године. Правила се стално мењају и у толикој мери да их је немогуће похватати. Да ли је и политика укључена? Мислим да вест о Ђоковићевом доласку није била баш популарна у друштву које је измрцварено због ковида и да се сада све гледа испод микроскопа. На крају, не мислим да је одлука донета из политичких разлога, већ је више бирократска брљотина“.

Истакао је Мекнами да је ово преседан када је Аустралијан опен у питању.

„Колико знам, никада раније се није десило ништа слично у историји Аустралијан опена. То што се све десило актуелном шампиону, волели га или не, особи која стоји иза својих ставова и која се повиновала свим правилима која су му представљена, можда ће бити поздрављено код дела народа, али неће донети ужитак Аустралијан опену или међународној репутацији Аустралије као отворене, поштене и гостољубиве нације“, написао је Пол Мекнами.