Прочитај ми чланак

ДЕКИ СТАНКОВИЋ: Бомбе се дешавају, а ти трчиш и сузе ти иду…

0

После победе над Немачком, 2010. је Орловима крила сломила Аустралија

Легенда српског фудбала, Дејан Станковић, биће амбасадор ФИФА на Мундијалу, који је пре осам година окончао са горким сузама и неверицом.

Станковић је био гост у студију Телеграфа, а једно појављивање његове фотографије са утакмице од пре осам година било је довољно за вулкан емоција.

Србија је против Аустралије у групној фази тада одиграла вансеријски меч, полувреме из снова, али то није крунисала вођством и победом.

Сијасет прилика је пропуштено у првих 45 минута, у другом делу игре је Аустралија већ прве прилике искористила за вођство, у размаку од неколико минута, било је 2:0. Тек пред крај је Марко Пантелић дао наду поготком у 84. минуту, али се завршило 2:1 и Орлови су остали без друге фазе.

– У каријери бих све прихватио, и поразе, победе, неуспехе, успехе, све би остало исто. Нисам био спреман да завршим каријеру, завршио сам је, и то бих прихватио. Али ову утакмицу бих поновио. Једноставно се тако наместило, прво полувреме… Са цигаром у устима, уз кафу, тако смо деловали, ја сам био на центру, нас је било тројица, цела екипа висока, имали шансе. Да се то полувреме завршило 3:0, нико не би ‘а’ рекао.

Онда је уследило помрачење и талични моменти Озија.

– Онда долазиш у 10 минута бомбе. Бомбе се дешавају, пакао, где трчиш и сузе ти иду. Да ли је ово могуће, ово је немогуће, да се дешава. Покушаваш да се враћаш, ниси имао среће, нису ти свирали пенал, а против нас била два… Дали гол из офсајда… Ето шта ти је Светско првенство, ми бисмо ушли ли у шине где је ушао Уругвај. То је невероватно, ово је можда једно од најлепших полувремена те генерације. Боже мој, идемо даље. Стварно верујем да ми сада можемо да урадимо сада нешто више!

Поучен овим искуством, Станковић сада жели да буде велика подршка актуелном саставу. Биће уз Орлове у Грацу, где ће Србија играти против Чилеа и Боливије у првих 10 дана јуна, пред одлазак у Русију.

– Добили смо Сале и ја позив да будемо ту три или четири дана. Почаствован сам што могу да будем део тих припрема. Али одмах да кажем, не мешам се ни у шта, не идем да солим памет, идем као гост репрезентације, Сале Илић и ја хоћемо да пренесемо искуство и имамо године у каријери, хоћемо да пренесемо како смо се осећали на Светском првенству. Нека буде и 0.1 посто помоћи, презадовољан сам. Бићу гост, немам функцију, момци мени изгледају феноменално, видим да се полако прави атмосфера. Треба да урадиш нешто да се не би кајао кад прођу ових месец дана. Јао, да смо ово добро урадили, или оно… Треба се полако фокусирати на прву утакмицу.

Уз још 31 легенду фудбала, Деки је добио позив да буде ФИФА амбасадор на Мундијалу.

– Велика је част и задовољство бити део тог целог програма. Бићу у Русији од 11. до 18, бићу на отварању, бићу на првом мечу Орлова против Костарике, то је најважнија утакмица, најтежа и најважнија. Да смо могли да бирамо распоред, мислим да бисмо одабрали исти такав. Костарика, Швајцарска, Бразил, јер Бразил долази са мрачним тимом, са мрачна два тима. Већ сада треба да све што нам не треба стављамо са стране, и да размишљамо о Мундијалу.

– Полако почињемо да будемо део Мундијала, шта је било било је. Цела је нација репрезентација, ја стварно у то верујем. Кад је кренуло ово да се ствара, после прве утакмице са Русијом у Монте Карлу, пред Европско првенство, играли смо 0:0. Мало сам причао за медије, али сам рекао да идемо 99 посто на Светско првенство. Верујем, познајем доста момке, знам добре стране и слабости. Треба о томе отворено причати, зашто да не.

Станковић је за крај поентирао мотивационом поруком.

– Нисам онај који ће да каже ‘е верујем, дај идемо сви, хајде да изгинемо’. Доста је било тога, не, хајде да направимо нешто. Хајде да склонимо его, који је био проблем наш кад одемо на велика такмичења. Хајде да 23 човека исто размишљају. Да сви мисле у истом смеру, и онда сми ми да их заштитимо. Да им не судимо превише и прерано. Зашто не бисмо сви стали иза репрезентације и рекли ‘хајде да сачекамо да прође све’.