Прочитај ми чланак

Да, Јовић је проблем, а Мали и Бајатовић су “мале маце”

0

Лука Јовић, репрезентативац Србије, са 23 године је доживео оно што неко не успе за цео живот.

И сасвим је сигурно да се није надао свему томе. Нити да је желео да се ствари тако одвијају.

YT

Како било, са својим поступцима ће морати да се носи, али са теретом коју му јавност ставља на леђа баш и не мора.

А у протеклом периоду као да је сав самар натоварен на момка који живи своје снове и повремено их прекине покојим кошмаром.

Сваки Лукин кошмар као да је мелем на рану васколикој јавности жељне “глава које падају”, жељне суноврата…

Кола су се још једном сломила на фудбалеру Реал Мадрида, треба бити искрен и рећи – због његове непажње и неодговорности, у дану када је Прво основно јавно тужилаштво у Београду објавило саопштење поводом поступка који је покренут против њега.

“Окривљени током марта 2020. године није поступао по прописима, одлукама и наредбама којима су одређене мере за сузбијање и спречавање епидемије вируса “Цовид 19” – решењу Министарства здравља, Санитарне инспекције које му је уручено 14.03.2020. године на аеродрому “Никола Тесла” којим му је наложена мера кућне изолације у трајању од 14 дана на адреси боравишта, обзиром да је дошао из државе са интензивном трансмисијом вируса, већ је током трајања периода кућне изолације напуштао место боравишта”, наведено је у саопштењу.

За њега је тражена затворска казна од шест месеци и даље дато образложење због чега тако и толико.

“Пре подношења оптужног акта окривљеном Луки Јовићу је предочена могућност одлагања кривичног гоњења и то да у смислу чл. 283 ЗКП уплати износ од 5.000.000,00 динара у хуманитарне сврхе, са чиме се окривљени није сагласио, а како тужилаштво није било сагласно да износ који би окривљени Јовић уплатио у хуманитарне сврхе буде мањи од 3.500.000,00 динара, имајући у виду чињеницу да је кривична пријава против њега поднета редовним путем, односно да према окривљеном није одређено задржавање нити је предложен притвор, његово имовно стање и зараду, те да је окривљени јавна личност, то до примене овог института није дошло”, наведено је.

Дакле, пет милиона је цена коју је Лука требало да плати – због свог имовног стања и зараде, те чињенице да је јавна личност.

Шта кажу примери других јавних личности које су се суочавале са предлогом да се њихова дела “реше” коришћењем института опортунитета?

Тиме се пре готово годину дана бавио Инсајдер, кроз примере тадашњег, садашњег и будућег министра Синише Малог, директора Јавног предузећа “Србијагас” Душана Бајатовића, директора Јавног предузећа “Скијалишта Србије” Дејана Ћике, те функционера из Јагодине.

“Они су били осумњичени за одређено кривично дело, али су им кривичне пријаве једноставно обрисане. Нису морали да признају кривицу, нису морали на суд, морали су само да уплате одређен износ у хуманитарне сврхе. Све то омогућено је законом, односно применом – опортунитета”, наведено је у причи.

Нико од њих није завршио у затвору, неће ни Јовић, већ постоје четири фазе процеса о којима сте већ могли да читате на страницама Нова.рс.

Опширније на овом линку, у тексту Михаила Јовићевића.

И то је једина сличност у вези са Јовићем и осталим именима којима је понуђено да “оперу биографије” кроз опортунитет. Мали, Бајатовић и остали су то урадили плаћањем много мањег новчаног износа, иако су и јавне личности, представници власти, па и веома имућни, за овдашње оквире.

“Дугогодишњи директор Србијагаса Душан Бајатовић Агенцији за борбу против корупције није пријавио сву имовину. Због тога је Агенција поднела кривичну пријаву против њега, уз напомену да је могуће и да је Бајатовић злоупотребио службени положај, прао новац и примао мито. Две године касније, Бајатовић је уплатио 200.000 динара у хуманитарне сврхе, а тужилаштво у Новом Саду одбацило кривичну пријаву. Он се тако води као неосуђиван”, наведено је у причи Инсајдера.

Дакле, 200.000 динара… Човеку који има месечна примања од преко 20.000 евра…

И о томе сте могли да читате на нашем порталу – у тексту Наташе Латковић на овом линку.

Пре пет година се са опортунитетом упознао и Синиша Мали.

“Агенција је 2015. упутила захтев Вишем тужилаштву да испита његово порекло имовине, сумње у прање пара и злоупотребу положаја. У извештају Агенције наведено је и да Мали поседује 29 некретнина, од којих се само две – гаража и петособан стан воде на његово име, као и да га је једна банка сумњичила за прање пара због трансакције са Британских Девичанских Острва. Више тужилаштво, међутим, поступак обуставља, без образложења, али нижем – Првом основном тужилаштву прослеђује да гони Синишу Малог јер није пријавио сву имовину. Неколико месеци касније, Мали уплаћује 200.000 динара у хуманитарне сврхе, а тужилаштво кривичну пријаву одбацује”, наведено је у причи Инсајдера.

Дакле, опет 200.000 динара, док је Јовићу, свима за пример, рекло би се, понуђено да уплати пет милиона, те наведено да не би могла да буде прихваћена цифра мања од три и по милиона динара, због већ истакнутих разлога.

Један Лука, са 23 године, репрезентативац Србије, играч Реал Мадрида за пример, а један министар, вишеструки министар Синиша и један директор, вишеструки директор Душан нису исто.

Лука је, бар према надлежним органима, већи преступник… И немојмо се чудити ако у неком тренутку буде одлучио да се захвали на позиву у репрезентацију Србије.

Све док је Србија таква према својој деци, а онаква према својим функционерима.