Прочитај ми чланак

Бизарне фудбалске чињенице (први део)

0

soker

(РТС)

Познаваоци фудбала, посебно кладионичари у главама држе податке о многим утакмицама, играчима резултатима и многим другим фудбалским чињеницама од најнижих рангова такмичења свих европских лига, до Лиге шампиона. Ипак ни они не знају баш све. Ово су неке мање познате чињенице о фудбалу које би без проблема могле да се нађу у рубрицу „веровали или не“.

Европљани се најчешће љуте када Американци фудбал назову сокер, ипак, мало је познато да су управо Европљани, тачније Енглези кумовали овом имену. Назив сокер (soccer) настао је као скраћеница од речи association football, да би се разликовао од рагбија.

Албанска репрезентација је 1990. Године задржана на аеродрому Хитроу након што су из фри шопа(free shop) узели робу вредну 3.000 долара коју нису платили.  Они су реч фри (free) схватили дословно, односно да могу слободно и бесплатно да се послуже производима. Имајући у виду да код  албанских фудбалера није било никога ко говори Енглески, а њихово задржавање је доносило све више проблема, они су на крају пуштени да се врате кући.

Албански фудбалери дословно схватили превод речи „фри шоп“

Један од најневероватнијих фудбалских мечева одигран је на Купу Кариба 1994. Године, где су се састали Барбадос и Гренада. Барбадосу је била потребна победа од два гола разлике да би се пласирао даље и до 83. минута ова репрезентација имала је предност од 2:0. Међутим Гренада је тог тренутка смањила предност на 2:1 остављајући мало времена Барбадосу да постигне нови погодак. Имајући у виду да је једно од правила на том такмичењу предвиђало да свака утакмица мора да има победника, односно да се меч не може завршити неређеним резултатом, као и чињеницом да се гол у продужетку рачуна дупло, фудбалери Барбадоса су намерили да искористе та правила у своју корист.

Невероватна утакмица Барбадоса и Гренаде

Барбадос је постигао намеран аутогол и изједначио резултат на 2:2, што им обезбеђује продужетке и шансу да у додатних 30 минута јуре један гол (који би се рачунао дупло) и тако обезбедио победу од два гола која их води даље.

Међутим и фудбалери Гренаде су схватили какав је наум противника па су покушали да и они до краја утакмице постигну аутогол, да би Барбадос ипак победио са једним голом предности и испао. У финишу је виђена ситуација каква никада није виђена на фудбалским теренима. Фудбалери Барбадоса су бранили оба гола, не дозболивши фудбалерима Гранаде да посгитну ни гол нити аутогол. Меч је успео да уђе у продужетке где је Барбадос једним голом који се рачунао дупло на крају победио са 4:2. Барбадос је тако остварио најчуднио и најконтроверзнију победу у историји фудбала.

У Енглеској је већ више од две деценије најстрожије забрањено улетање на терен и то правило важи за све, чак и за клупску маскоту. Лабуд Сирил (тачније особа која је носила костим маскоте), маскота Свонсија, тако је избачена са утакмице, добила је забрану уласка на мечеве и кажњена са 1.000 фунти након што је погодак екипе прославила плесом на самом терену.

 Фудбал често зна да буде семе раздора и да подели нацију горе него политичке партије и идеологије. Ипак, у Парагвају клуб Серо Портено покушао је супротно – да превазиђе поделе и да постане прави „народни тим“. Боје овог клуба су црвена и плава а оне су одабране да би представљале две супротстављене политичке фракције у земљи, Партидо либералес (Partido Liberales) чија је боја плава и Колорадос (Colorados) које одликује црвена боја.
Cero-Porteno

Један од најгорих наступа у историји светских првенстава имао је Заир који је на Мундијалу 1974. године у групи претрпео тежак пораз од тадашње СФРЈ резултатом 9:0. Уочи последње утакмице против Бразила наводно је Мобуто Сесе Секо, тадашњи сурови владар те земље поручио играчима да од Бразила не смеју да изгубе са више од 3:0. Колика је била тензија и страх код играча афричке репрезентације најбоље је илустровао потез Мвепа Илунге, који је из живог зида излетео и испуцао лопту пре него што су „кариоке“ упутиле ударац ка голу. На крају Заир је ипак успео да одржи само три гола заостатка изгубивши са 3:0.

Из очаја – Мвепо Илунга

Енглеска 1966. године једини пут постала шампион света и то када је на Вемблију у финалу савладала тадашњу Западну Немачки резултатом 4:2. Јунак победе „гордог албиона“ ипак је помоћни судија Тофик Бахрамов на чије је инсистирање признат непостојећи погодак Енглеза који је постигнут у продужетку. Оно што је најзанимљивије, енглеска краљица Елизабета друга наградила је Бахрамова „златном пиштаљком“, признањем које се даје најбољим судијама, док је за енглеске навијаче азербејџански судија национални херој. Годинама касније је потврђено да лопта која се одбила од пречке након ударца Херста, не само да није прешла линију, него је била најмање шест центиметара удаљена од гола.

Tofik-Bahremov

Једну од најбизарнијих повреда доживео је играч Астон Виле Даријус Васел који је једном приликом покушао да пробуши крвави плик испод ножног палца. Васел не само да није решио проблем већ је зарадио и инфекцију која га је на дуже одвојила са терена.

Мало је познато да је шведски политичар Ларс Густафсон 2001. године номиновао фудбал за Нобелову награду. Као један од разлога у објашњењу номинације Густафсон је навео да фудбал помаже бољем разумевању међу различитим нацијама, навео је утакмице између Северне и Јужне Кореје, Ирака и Ирана, Ирана и САД.

Ипак, Густафсон је изгледа заборавио да су и многи сукоби почели управо на фудбалским трибинама (утакмица Динамо – Црвена звезда 1990. године), затим сукоби и трагедије на енглеским стадионима који су до почетка деведесетих година са великим бројем погинулих или масакр на фудбалској утакмици у египатском Порт Саиду где је у фебруару 2012. године где је брутално побијено 79 навијача.