Прочитај ми чланак

АУСТРАЛИЈАН ОПЕН: Новак уз просидбу прошао у осмину финала! (Ток меча)

0
Фото: Ројтерс

Фото: Ројтерс

Новак Ђоковић је после врло напетог првог сета, а потом сјајног издања у наставку меча, савладао у трећем колу Аустралијан опена 31. носиоца, Шпанца Фернанда Вердаска, са 7:6(8), 6:3, 6:4, па ће се у осмини финала састати са Жилом Милером из Луксембурга, највероватније у понедељак у преподневним сатима по средњеевропском времену.

Пред Нолетовом намером да се девети узастопни пут пласира у осмину финала гренд слема у Мелбурну стајао је Шпанац који је успео да Ђоковића победи у четири од десет досадашњих дуела. Међутим, иако је Вердаско победио Новака у два од последња три међусобна меча, ти тријумфи су се десили давне 2010, на шљаци у Монаку и Риму. У „Нолетовом Мелбурну“ ствари су стајале баш другачије.

Први сет: Неискоришћене Новакове брејк шансе и велики кикс Вердаска

Ведаско, 33. играч света у овом тренутку, добро је почео меч, до 30:30 у свом сервис-гему пружао је наду фавориту да може брејком да „отвори“ овај дуел, но два наредна поена освојио је, игром са основне линије, Шпанац, па је и повео са 0:1. Одговор је „сервиран“ врло брзо: на нули је Ноле оставио супарника у наредном гему, па се до изједначења врло брзо стигло.

Наредни гем донео је право уживање за све љубитеље тениса. Двапут је Ђоковић имао брејк шансу, четири пута су виђена изједначења у финишу тог сегмента игре, а иако је Вердаско то тада већ накупио 11 неизнуђених грешака – успео је да се спасе и поведе са 2:1. Добрим делом јер до краја тог гема, трећег на мечу, Новак није имао ниједан једини директан поен.

Но, два је имао у наредном, у коме је, уз врло атрактивну борбу са основне линије, изгубио само поен и стигао до 2:2. Уз мање узбуђења протекла су наредна два гема, а у седмом – Ђоковић је имао одличну шансу да направи брејк. Водио је са 15:40, но попут прве две брејк прилике и ове две је прокоцкао, па је Шпанац повео са 4:3.

Срећом по најбољег тенисера света, њега је сервис фантастично служио. До 4:4 је стигао а да је изгубио само два поена на своје успешне прве сервисе, па је резултатска „клацкалица“ настављена, уз све чешће изласке Вердаска на мрежу. Тамо је спасао пету, а са основне линије шесту брејк шансу коју је имао његов ривал, па је Фернандо био тај који је стигао до 5:4, иако се чинило да ће код резултата 15:40 – то бити случај са Ђоковићем.

До петог освојеног гема Новак је стигао, и то без по муке, јер није изгубио ни поен на своје све боље и боље сервисе, па је сада дошао ред на његовог супарника. Он је узвратио сличним стилом, снажним почетним ударцима, па се уз равноправну борбу у финишу сета – дошло до тај-брејка..

У њему је Шпанац испрва био бољи. Просто, боље је сервирао, а мање је грешио. Но, када је имао 5:3 и стао да сервиса, надао се да би му десети ас могао донети сет лопту. Али, тада је Вердаско урадио нешто неочекивано, јер је после прве сервис-грешке другу направио тако што је одсервирао – у своје сопствено поље! Тај невероватан кикс га је уздрмао: иако је успео да недуго затим спасе три сет лопте до које је дошао Новак, није и четврту – па је прва деоница припала Ђоковићу са 10:8 у тај-брејку.

Други сет: Новакова доминација и савршени сервис-гемови

На крилима одлично одигране завршнице прве деонице, Новак је ушао у другу. Видело се то и у његовом сервис-гему, који је добио „са нулом“, а и у наредном, када је брејком стигао до 2:0. Право мало чудо извео је два минута касније.

Прво је Вердаско изградио великих 0:40 и три шансе да врати брејк, а онда је Ђоковић одсервирао три аса у низу и, са још два поена потом, освојио и тај гем – повевши тако са 3:0.

Просидба!

Уочи трећег сета, на трибини на којој су углавном српски навијачи, један момак је запросио своју девојку и – она је рекла за њих историјско „Да!“.
Сви навијачи су поздравили просидбу, а будућим младенцима аплаудирао је и Новак Ђоковић. Како је то изгледало, можете погледати када кликнете – ОВДЕ.

Његов ривал је касно почео да се буди. Не и без отпора, 33. тенисер са АТП листе успео је да освоји гем, вративши се игри са почетка меча, када је парирао Нолету без много истрчавања на мрежу.

Разоран форхенд је поново одушевио публику, па се Вердаско приближио на два гема заостатка, но када је наредни изгубио без освојеног поена, почело је да постаје јасно колико је, заправо, Ђоковић доминантан када он дикитра игру после својих сервиса.

Ништа се није променило ни у минутима који су непосредно уследили, па је Новак, уз ново „оставио сам супарника без освојеног поена“, опет стигао до три гема предности.

Тада је Ђоковић решио да „дода гас“, да не чека свој сервис-гем како би освојио и другу деоници, но три неискоришћене сет-лопте због снажних удараца супарника, ипак су одложиле то „међу“-славље.

Не и предуго, јер је уз један изгубљени поен, а два директно освојена, Ђоковић стигао до 6:3 и примакао се корак ближе осмини финала.

Трећи сет: Мирно до тријумфа, уз аплаузе Вердаска

Прилично „мирољубиво“ је почео трећи сет, најпре Вердасковим разорним сервисима за остајање Новака без поена, а потом Ђоковићевом серијом добрих почетних удараца, за 1:1.

Имао је потом најбољи тенисер света две одличне прилике да преузме вођство, но обе брејк шансе је пропустио, па је шпански тенисер успео да дође до 2:1, не и да у наредном гему узврати на сличан начин.

Ипак, једно је било увелико јасно: Вердаско је много, много више грешио у ситуацијама када се очекује оно што за врухунске тенисере представља – обичан ударац. Чак 47. неизнуђеном грешком на овом мечу омогућио је брејк Ђоковићу у петом гему трећег сета, у коме је Новак прве такву шансу пропустио, док се за другу побринуо сам Шпанац.

Играо је Ђоковић заиста добро, толико – да му је у једном тренутку и супарник аплаудирао на маестралној форхенд-паралели из пуног трка, но Вердаско ипак није дозволио нови брејк. Није ни успео да се одупре у последњим моментима, у којима је „број 1“ светског тениса показао да је, итекако, бољи играч.

Новак ће осмини финала играти против Жила Милера из Луксембурга, који је елиминисао 19. носиоца, Американца Џона Изнера, са 7:6(4), 7:6(6), 6:4. Прође ли даље, у четвртфиналу ће Ђоковићев ривал бити победник меча Фелисијано Лопез – Милош Раонић.

(sport.blic.rs)