Прочитај ми чланак

Ако се турнири не играју до краја 2020. године, ево где ће на АТП листи бити Новак

0

После отказивања мастерс турнира у Индијан Велсу и Мајамију, због превенције ширења САРС-ЦоВ-2 типа корона вируса, Асоцијација тениских професионалаца је најавила да се неће играти још пет заказаних надметања. Имајући у виду да пандемија не јењава, теоретски постоји могућност да се професионални тенис уопште не игра ове године, а ево и како би се тај сценарио односио на АТП листу и један рекорд који се чинио недодирљивим.

Који су све турнири одложени?

AP Photo

Како је крајем прошле седмице саопштио АТП, неће бити такмичарског тениса под његовом ингеренцијом ни у Хјустону, Маракешу, Монте Карлу, Барселони, а ни у Будимпешти. План је, дакле, да се најпре одиграју два турнира из најслабије, „серије 250“, у Минхену и Ешторилу, почев од 27. априла, а елита би требало да настави да се надмеће од мадридског мастерса, који је на програму од 3. до 10. маја. Практично, два наредна месеца Новак Ђоковић, Рафаел Надал, Доминик Тим, Роџер Федерер и остатак елитне конкуренције неће излазити на терене.

Сви се надају да ће следећи гренд слем, Ролан Гарос, бити одржан кад је и планиран, од 24. маја, али…

… у Француској је број инфицираних удвостручен за само четири дана (на тренутно 5.380). „Играће се, онда, бар Вимблдон?“, надају се љубитељи „белог спорта“. Могуће, али у Великој Британији је број инфицираних удвостручен за три дана (на 1.395).

У свету је до јуче било 167.502 инфицираних, а само 17 дана раније двоструко мање. Отуда и термин „пандемија“ (грчко „πᾶν“ (пан) значи „сви“, а δῆμος (демос) „људи“). Судећи по досадашњим подацима, уколико се зараза не заустави, план АТП-а да се са мечевима настави крајем априла – можда и не буде остварив. А ако се не буде играло до краја године… То ће, свакако, уздрмати тенис, али на одређени начин – Ђоковића издвојити од остале конкуренције.

Шта ће бити са АТП бодовима?

Асоцијација тениских професионалаца је саопштила да ће „накнадно одлучити“ шта ће се десити са АТП бодовима које су тенисери требало да бране на поменутим турнирима. У овом тренутку, дакле, није познато да ли ће се они брисати, као што је било најава, истина незваничних, од стране великих америчких медија када је отказан мастерс у Индијан Велсу, или ће их актери „белог спорта“ задржати. А чак и да се не игра до краја 2020. године, оно што је сигурно, које год да буде решење од ова поменута два, Новак Ђоковић ће остати на врху светског рангирања, на коме се и сада налази.

Ако се бодови обришу…

Новак Ђоковић на последњој АТП ранг листи има 10.220 бодова, другопласирани Рафаел Надал 9.850, а затим следе Доминик Тим са 7.045, те четвртопласирани Роџер Федерер са 6.630.

А ако АТП буде решио да обрише бодове које је требало бранити на отказаним турнирима до краја године Ђоковић ће их изгубити 7.055, Надал 8.740, Тим 5.780, а Федерер 5.910.

Када се подвуче црта, и од садашњег салда одузме оно што ће „нестати“ са листе ако се не буде играло до краја ове године, Ноле ће и даље бити први на АТП листи, и то убедљиво:

Новак Ђоковић ће 2021. дочекати са 3.165 бодова, Доминик Тим би као другопласирани имао 1.265, Рафаел Надал би пао на треће место са 1.110, а Роџер Федерер у нову годину ушао са 720 АТП бодова.

Пада и чувени рекорд Роџера Федерера?

Оно што је сада сасвим извесно, шта год се челници „белог спорта“ буду одлучили поводом АТП бодова, то је да ће Новак Ђоковић не само оборити рекорд Пита Сампраса по броју седмица проведених на „светском броју 1“, већ и Федереров. Наиме, наш ас је овог понедељка започео 282. недељу на светском врху, Сампрас је „на“ 286, а Роџер Федерер води са 310 седмица укупно проведених на лидерској позицији.

Новака, дакле, дели 28 недеља од изједначавања, а једна седмица више, 29 недеља – од претицања чувеног Швајцарчевог остварења. То значи да би 12. октобра ове године могао да обори рекорд за који су многи мислили да је необорив. Свакако, нема сумње да би Ђоковић волео да до таквог подвига дође победама на терену, али.. до пандемије САРС-ЦоВ19 вируса он и јесте дошао до врха АТП листа тријумфима.