• Почетна
  • СПОРТ
  • Федерер: Новаку и Рафи биће теже да се нађу у финалима
Прочитај ми чланак

Федерер: Новаку и Рафи биће теже да се нађу у финалима

0

Прво место на свету као да је разбистрило поглед Роџера Федерера који сада оштрије и прецизније осматра ситуацију у самом врху. Швајцарац, наиме, истиче да ће као владар белог спорта једноставније да долази до пехара на АТП турнирима, док ће, у исто време, његовим главним ривалима и пратиоцима, Новаку Ђоковићу и Рафаелу Надалу пут ка титулама бити отежан – и то из простог разлога што ће им се жреб укрштати много више него кад су били први и трећи на листи.

– Мој повратак на трон изненада мења устаљену динамику у врху, пре свега јер ћемо сада бити у ситуацији да гледамо другачија полуфинала на великим такмичењима него раније. Новаку Ђоковићу и Рафаелу Надалу биће теже да се нађу у финалима, јер ће бити у позицији да се међусобно сусрећу коло пре тога – рекао је тенисер из Базела, очигледно не желећи да коментарише чињеницу да жреб ни до сада није био благонаклон према Србину.
Непристојно често га је усмеравао на Роџера у полуфиналима, односно, готово увек се дешавало да Федерер и Надал не могу да се срећну пре финала.

Швајцарац у разговору за британске медије додао је да је упркос пласманима у врху борба и даље отворена.

– Нас четворица смо побеђивали један другог толико пута у последњих пет година. Самим тим, питам се да ли је и колика је конкретно предност кад сте број један, два, три или четири. Од скора, можда и јесте предност бити први или други, али не нешто превише.

Федереру се не допада то што шира тениска јавност отписује Мареја у борби за титуле, упркос чињеници да су Ноле, Рафа и Роџер узели 29 од 30 последњих гренд слемова.

– Мареј је увек био у игри. Шокиран сам што видим да људи говоре само о „великој тројци“. Знам да смо ми ти који освајају слемове, а Енди то не чини, али за мене то нема никакве везе. Знам колико нам је близу био у прошлости.

Тек, подаци иду против Мареја, што се показало и пре два дана када је потврђен пласман прве тројице на завршни masters у Лондону. Рачунајући само резултате из 2012. који се бодују за ово такмичење у „O2 арени“, место је загарантовано Федереру, Ђоковићу и Надалу, док Шкоту недостаје још бодова.

Наиме, у трци за masters куп Роџер има 7.085 поена, Ноле 6.840, Рафа 6.795, а Енди тек 3.800. Пети је Ферер са 3.755, после ког следе Дел Потро (2.600), Бердих (2.515), Conga (2.465). Девето и десето место, у овом тренутку, заузимају Алмагро (1.910) и Типсаревић (1.652).