Прочитај ми чланак

Срби на Олимпијади: Ђоковић, ватерполисти и рукометаши спремни

0

Ђоковић: Први ривал увек најважнији
Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић рекао је да се не оптерећује жребом за олимпијски турнир и да увек размишља само о првом ривалу.

"На жреб не могу да утичем и не идем никад далеко да правим "пројектоване" ривале. Тренутно сам максимално концентрисан на старт олимпијског турнира и меч са Фоњинијем", рекао је Ђоковић на изузетно посећеној конференцији у званичном Медија центру Игара.

На питање српских извештача да прокоментарише пут до финала и могуће дуеле са Родиком, Бердихом, Цонгом и Маријем Новак је рекао:

"Заиста нисам знао да су сви они у мојој страни жреба, али хвала вам што сте обавестили да ми неће бити лако. Шалу на страну, први ривал је увек најважнији, увек сам фокусиран на наредни меч, а за све остало има времена."

Ђоковић је поновио да је изузетно поносан што ће у петак на церемонији отварања Олимпијских ига носити заставу Србије.

"Веома сам срећан што ћу имати тако велику част. Драго ми је што смо сви овде заједно, што смо тим, и надам се да ћемо се радовати после освајања медаља", истакао је Ђоковић.

Према његовим речима, атмосфера међу српским тенисерима је одлична и сви се надају добрим резултатима.

"Заједно смо смештени у кући надомак Вимблдона, дружимо се, тренирамо. Жао ми је што нисмо ближе осталим спортистима, али терени су толико удаљени од Олимпијског села да би путовање било контрапродуктивно. У сваком случају, потрудићемо се да сваки слободан тренутак будемо заједно", поручио је Ђоковић.

 

Прлаиновић: Биће тешко испунити циљеве
Више се не броје дани. До старта Олимпијских игара и дуела са Мађарима 29. јула у 16.20 по нашем времену рачунање почиње да буде у сатима.

Ватерполисти су у уторак стигли у Лондон. Први тренинзи су обављени. Андрија Прлаиновић, други пут учесник Игара, каже:

– Навикавамо се полако на село, на атмосферу која ће нас окружити наредних 20 дана. Нема ту много приче, све је већ више пута речено. Имали смо доста проблема овога лета, никада нас последњих година нису тако пратиле повреде и болести.

Срећом све сада припада прошлости. У каквом год стању били српски играчи здрави дочекују турнир о којем Прлаиновић има следеће мишљење.

– Свакако да је ово најјачи турнир у последњих ко зна колико година. Поред већ квалитетом и резултатима доказаних европских земаља ту су Аустралија и САД који на овом такмичењу дају увек изузетан значај. Познајемо се, свака утакмица ће бити велики испит.

Србија је по многим оценама у најужем кругу фаворита. Прлаиновић додаје:

– Резултати су нас поставили на то место и од те улоге не бежимо. Имали смо заиста серију успеха од 2009. тако да нас оправдано тако третирају. Међутим ако постоје разлике у врху оне су минималне и велики број екипа је дошао на Игре да освоји медаљу. Биће јако, јако тешко испунити све циљеве.

 

Орлови одрадили први тренинг
Орлови су у среду од 12 до 14 часова тренирали заједно са Шпанцима, првим ривалима у групи (29. јул у 17.15 часова).

Селектори Веселин Вуковић и Валеро Ривера су се срдачно поздравили. Присутан је био и бивши голман Орлова, а сада Црвене фурије Арпад Штербик, за кога је било приметно да је доста смршао.

За Алема Тоскића се, кажу, најбоље „лепе“ тренинзи. Судећи по припремним утакмицама рукометне репрезентације Србије уочи Олимпијских игара један је од најспремнијих Вуковићевих Орлова, свеједно да ли је одбрана или напад у питању:

– Видећемо кад почну оне праве утакмице, пријатељске су ипак нешто друго, ту се свашта испробава, проверава – смеје се овај Прибојац. – Никада се оволико нисмо спремали нити провели времена заједно. Природно је да има мало и напетости, први пут ћемо бити део једног таквог догађаја међу свим највреднијим што светски спорт има. Прва два, три дана ћемо свакако искористити да упознамо село, а онда од 29. максимална концентрација.

Прво искушење је Шпанија, трећа на свету, четврта у Европу домаћин планетарног шампионата догодине:

У четвртак ћете имати још једну припремну утакмицу, против домаћина Игара, Велике Британије?

– Будући да је то свега три дана пре прве наше утакмице против Шпаније свакако ћемо испробавати још неке тактичке замисли. Најважније је да се сви сачувамо и здрави дочекамо старт турнира.

 

(Б92, Спортски журнал)