Прочитај ми чланак

Србин инфо: Цигански кутак јутро 22.08.2012

0

Милијаш рекао „ДА”, чекају се Вулвси!
Ненад Милијаш жели да се врати у Црвену звезду, што је рекао и челницима клуба. Остало је да се отклоне ситније препреке и некадашњи капитен поново задужи дрес на Маракани.

Милијаш је дефинисао све детаље сарадње са Звездом и чека још дозволу Вулверхемптона да заигра у вољеном клубу. У енглеском друголигашу размишљају да ли везисти да дозволе без обештећења прелазак у Београд.

Уколико се појави клуб који би да купи доскорашњег репрезентативца Србије или плати да га позајми, „вукови” сигурно неће дати зелено светло Црвеној звезди.

Милијаш је допутовао у Србију из Енглеске, решен да заигра тамо где је направио крупне кораке у каријери и стигао до репрезентативног дреса. Према речима његовог кума и менаџера, Радета Ћалдовића, расплет са Вулверхемптоном се не очекује данас.

Такве околности искључују Милијаша из комбинације за утакмицу са Бордоом, као и реванш у Француској 30. августа. Тренер Александар Јанковић наћи ће се на великим мукама да састави везни ред који би могао да парира реномираном противнику у четвртом колу квалификација за Лигу Европе.

 

Могуће промене у врху Звезде, Џајић од септембра?
Драган Џајић би могао ускоро да се врати у Црвену звезду. Његова жеља није спорна, раширених руку би га дочекали и навијачи.

Последњих месеци некадашњи ас причу о повратку на место председника одлагао је чињеницом да није завршен судски процес у којем се терети за злоупотребу положаја и присвајање новца од трансфера.

Како се сазнаје, 14. септембра би требало да се одржи последње рочиште после којег се очекује одлука Судског већа. Уколико буде позитивна по Џајића, била би отклоњена највећа препрека за његов „кам-бек”.

Наравно, под условом и да актуелни председник поднесе оставку.Ако би дошло до реализације таквог сценарија и расписивања избора.

Ипак, морало би да се сачека још неко време, јер изборна процедура не може да се обави у неколико дана. 

 

Караси: Био сам најбоље решење за Звезду!

Станислав Караси сматра да је растанак Црвене звезде са Робертом Просинечким био логичан корак.

– Није функционисало све како треба, осећало се у ваздуху да ће доћи до промене тренера. Било је питање дана кад ће да пукне. Резултати нису били добри и ту нема дилеме – рекао је Караси.

Док је било неизвесно да ли ће Александар Јанковић успети да се договори са челницима ФСС и Црвене звезде, Караси је фигурирао као једна од кандидата.

– Није било преговора. Сматрам да бих у овом тренутку био најбоље решење, али не питам се. Екипи и клубу је сада потребан мир, пред четвртак и важну утакмицу са Французима.

 

Какав малер: Максимовић се повредио на тренингу Звезде!
Никола Максимовић се повредио на вечерашњем тренингу у уторак, због чега га је потом напустио. Црвена звезда је у огромним проблемима пред меч против Бордоа, не само због последњих дешавања, већ сада и због повреде репрезентативног штопера!

Максимовић је изашао држећи се за препоне, а новинарима је речено да он од пре има проблема са том повредом и да је напустио тренинг из „превентивних разлога”.

Велико је питање ко ће истрчати на терен Маракане на позицији штопера. Уколико Максимовић не буде спреман, можда ће у ватру поново морати Јован Крнета, момак који је чинио кардиналне грешке у мечевима против Нафтана и Рада.

Црвено-беле је преузео тренер Александар Јанковић, пошто је досадашњи шеф стручног штаба Роберт Просинечки поднео оставку.

 

Нови потрес на Маракани: Евандро напустио Звезду!

Црвена звезда и Бразилац Евандро споразумно су раскинули уговор, потврдио је функционер црвено-белих Горан Василијевић.

– Евандро има приватних проблема и његова жеља била је да се врати кући. Јутрос смо споразумно раскинули уговор о позајмици, исплаћена су му сва дуговања и он је већ на путу за Бразил – рекао је Василијевић.

Када су у питању појачања, пре свега Ненад Милијаш, Василијевић је рекао да ће челни људи клуба прво обавити разговор са новим тренером Александром Јанковићем.

Са Маракане је потврђено да је из Аустралије стигао сертификат за Елија Бабаља и он ће бити у конкуренцији за мечеве са Бордоом у квалификацијама за Лигу Европе и Новим Пазаром у шампионату Србије.

 

Јанковић и званично нови тренер Црвене звезде!
Упражњено место шефа стручног штаба Црвене звезде попунио је Александар Јанковић. Он је пре четири године седео на клупи црвено-белих а сада је ангажован уместо Роберта Просинечког.

– Много емоција осећам у овим тренутцима. Враћам се овде после 4 године и за мене је овај позив велико задовољство. Имао сам разговоре са ФСС-ом, а они су Зевзди изашли у сусрет. Млада репрезентација има још 2 утакмице у квалификацијама и не могу сада да их напустим. Мени су најбитнији здрав однос и заједништво, зато је дошло до преседана и хвала савезу – рекао је нови тренер Црвене звезде.

Он се захвалио претходнику на клупи црвено-белих Просинечком и најавио да ће наставити његовим стопама.

– Долазим после човека који је истинска вредност и драгоценост Црвене звезде. Он је мој пријатељ више од 20 година и спада у категорију људи за које сам срећан што их познајем. Желим да будем наследник његове енергије, ентузијазма и посвећености клубу. Његов приступ треба да буде пример за све звездаше. Хвала му и на добром тиму који ми је оставио – истакао је Јанковић.

Према његовим речима ниједног тренутка није размишљао о ризику који носи преузимање тима само два дана уочи меча са Бордоом у квалификацијама за Лигу Европе.

 

– Ако бих тако размишљао, онда бих свој лични интерес стављао изнад интереса Црвене звезде. Али, а ко Звезда мене позове да помогнем, да радим у клубу, онда није битно шта ја мислим. Ризик је саставни део посла, поготово у Црвеној звезди где се тренер доказује из недеље у недељу – рекао је Јанковић.

Уз Јанковивћа на Маракну је стигао и његов дугогодишњи асистент Предраг Катић, а први тренинг са играчима одрадиће вечерас од 19 сати.

– Нема довољно времена за припрему меча са Бордоом, али сваки тренер ће вам увек рећи да времена није довољно, као што студенту у припеми испита увек недостаје један дан. Очекујем да момци који изађу на терен против Бордоа буду максимално посвећени дресу Црвене звезде, али и да схвате значај европских утакмица који су стварале претходне славне генерације – закључио је Јанковић.

Млади стручњак већ је водио Црвену звезду, у сезони 2007/08. Тада је остварио 15 победа и 6 ремија у шампионату, али није успео да освоји титулу. Остварио је победу у вечитом дербију (4:1) пред празним трибинама београдске Маракане. У тадашњем Купу УЕФА водио је тим на две утакмице, против Болтона и Браге и забележио два пораза, без постигнутог гола. Пре него што је самостално водио клуб, низ година био је у њему као скаут и асистент Славољубу Муслину. Након одласка са Маракане водио је неуспешно Локерен, и две године потом младу репрезентацију Србије.

Њега већ у четвртак очекује први испит и то у Европи. Црвено-бели играју први меч квалификација за Лигу Европе против француског Бордоа.

 

Индирект: Роберт Просинечки отеран!
Морало је да се заврши сузама. Роберт Просинечки је сувише емотиван човек да би се мирне душе растао са својом Црвеном звездом. Покушавао је да рукама сакрије капи бола из очију. Није успео.

Заплакали су и окупљени навијачи у медија центру на Маракани. Испратили су клупску легенду аплаузом. Шта је у то време радио Владан Лукић? Можда је отварао шампањац што се отарасио Просинечког?

Председник Црвене звезде није нашао за сходно да се пред очима јавности појави уз досадашњег тренера, пружи му руку и пожели срећу на другом месту.

Просинечки је рекао да се споразумно растао са Звездом. Правно јесте тако. Практично, отеран је са Маракане! Проблеми су се множили, чаша жучи се пунила и Рад је био само последња кап.

Колико је компромиса „морао” да направи, добро је да се на Звездиној клупи и задржао 20 месеци. Доживео је што није могао ни да сања, долазио је у Београд уверен да некада један од највећих европских клубова није у организационим проблемима до гуше.

Трудили су се и Лукић и Просинечки да прикрију чињеницу да нису у односима као некад. Нетрпељивост се константно повећавала, кулминирала после утакмице са Радом. Тренер се нашао на мети жестоких критика и одлучио да оде. И човек компромиса преко неких ствари не може да пређе.

Има Просинечки највећу кривицу за реми са Грађевинарима и треба да сноси одговорност, али ко ће да одговара што је летњи прелазни рок у Црвеној звезди одрађен катастрофално?

Тренер ниједног тренутка није тражио алиби у чињеници да је тим ослабљен у односу на прошлу сезону. Могао је без трунке гриже савести.

Растанак је „морао” да се догоди раније. И за Просинечког и Црвену звезду било је боље да су се поздравили после освајања Купа Србије. Сада, кад је утакмица са јаким Бордоом на прагу, најмање су били потребни ломови.

А одмах из евро изазова је гостовање у Новом Пазару, па реванш у Француској. Роби је заплакао и отишао. Остају појединци који никад неће пустити сузу због Звезде!

 

(Новости, Спортски журнал)