• Почетна
  • СПОРТ
  • ЛШ: Реалу трилер – гол Коларова, Порто победио у Загребу…
Прочитај ми чланак

ЛШ: Реалу трилер – гол Коларова, Порто победио у Загребу…

0

На спектакуларан начин почела је нова сезона у Лиги шампиона, Реал је у 90. минуту савладао Сити за који је стрелац био Александар Коларов.
„Грађани“ су два пута водили у Мадриду, али је на крају Роналдо спасао посао Жозеу Мурињу. У другом мечу групе Д Борусија је са 1:0 савладала Ајакс.

Доминирали су нови богаташи против „Совјета“. ПСЖ је са 4:1 добио Динамо, а Малага са 3:0 Зенит. Арсенал је преокренуо у Монпељеу на 2:1, Шалке је истим резултатом савладао Олимпијакос, док је Порто са 2:0 славио у Загребу.

Група А:
ПСЖ – Динамо Кијев 4:1 (3:0)
Ибрахимовић 19п, Силва 29, Алекс 32, Пасторе 91 – Велосо 87

ПСЖ: Сиргу – Максвел, Силва, Алекс, Жале – Верати – Матуиди, Шантом – Пасторе, Менез – Ибрахимовић
Динако Кијев: Ковал – Таиво, Михалик (Бетао 46′), Качериди, Силва – Велосо, Гамарш (Вукојевић 53′) – Рафаел, Крањчар, Јармоленко – Идаје

Динамо Загреб – Порто 0:2 (0:1)
Лучо 41, Дефур 91

Динамо Загреб: Келава – Пиварић, Шимунић, Тонел, Вида – Брозовић, Калељо, Адеми (Бећирај 58′) – Самир, Рукавина – Чоп
Порто: Елтон – Алекс Сандро, Отаменди, Маикон, Лопес – Мутињо, Дефур, Лучо Гонзалес – Родригес, Мартинес, Варела

Група Б:
Монпеље – Арсенал 1:2 (1:2)
Белханда 9 – Подолски 16, Жервињо 18

Монпеље: Журдрен – Бедимо, Хилтон, Јанга-Мбива, Бокали – Саихи, Естрада – Кабеља, Белханда, Муније – Камара
Арсенал: Маноне – Гибс, Вармелен, Мертесакер, Џенкинсон – Артета, Диаби – Подолски, Касорла, Жервињо – Жиру

Олимпијакос – Шалке 1:2 (0:1)
Абдоун 58 – Ховедес 41, Хунтелар 59

Олимпијакос: Мегјери – Холебас, Манолас, Контрерас, Торосидис – Модесто, Маниатис – Абдоун, Фустер (Ибагаса 58′), Мачадо – Ђебур
Шалке: Унерстал – Фух, Матип, Пападопулос, Хеведес – Холтби, Барнета, Џонс, Нојштадер – Хунтелар, Фарфан

Група Ц:
Милан – Андерлехт 0:0

Милан: Абиати – Антоњини, Мексес, Бонера, Де Сциљио – Ноћерино, Де Јонг, Фламини – Боатенг (Ел Шарави 60′) – Емануелсон, Пацини
Андерлехт: Прото – Десхахт, Нујтинк, Василевски, Жиле – Кљештан, Кујате, Биљиа, Бруно – Кану – Мбокани

Малага – Зенит 3:0 (2:0)
Иско 3, 76, Савиола 13

Малага: Кабаљеро – Монртеал, Велигтон, Демикелис, Гамес – Камачо – Елисеу, Портиљо Солер (Итура 46′), Санчес – Савиола (Санта Крус 61′), Иско
Зенит: Малафејев – Луковић (Бистров 40′), Ломбертс, Алвеш, Ањуков – Зирјанов, Денисов, Широков – Хулк, Кержаков, Фајзулин

Група Д:
Реал Мадрид – Манчестер Сити 2:2 (0:0)
Марсело 76, Бензема 87 – Џеко 69, Коларов 85

Реал Мадрид: Касиљас – Марсело, Варане, Пепе, Арбелоа – Кедира (Модрић 73′), Алонсо, Есијен (Озил 65′) – Ди Марија, Роналдо – Игуаин (Бензема 73′)
Манчестер Сити: Харт – Маикон (Забалета 73′), Компани, Лескот, Клиши – Гарсија, Бери, Туре – Насри (Коларов 36′), Силва (Џеко 62′) – Тевес

Борусија – Ајакс 1:0 (0:0)
Левандовски 87

Борусија: Вајденфелер – Шмелцер, Хумелс, Суботић, Пишчек – Кел, Гундоган – Ројс, Геце, Блашчиковски – Левандовски
Ајакс: Вермер – Блинд, Моисандер, Алдервирелд, Ван Ријн – Ериксен, Пуолсен, Де Јонг – Беригтер, Сана – Бабел

Први гол у новој сезони ЛШ постигнут је у Андалузији где је Малага већ у трећем минуту повела против Зенита. Иско је затресао мрежу после проигравања Елисеуа.

У дербију кола на Бернабеу сјајну шансу у деветом минуту имао је Кристијано Роналдо који је „изломио“ Маикона, али је његов ударац по земљи на другу стативу парадом зауставио Харт. Репрезентативни голман Енглеске сачувао је гол Ситија од силних атака домаћина у првом полувремену.

Ако је предност Малаге изненађење, онда је вођство Монпељеа против Арсенала шокантно. Већ у деветом минуту шампион Француске добио је пенал, а Јунес Белханда је постигао гол. Арсенал је само једном поражен у Француској са Арсеном Венгером на клупи, у финалу ЛШ од Барселоне 2006. у Паризу.

Само десет минута после вођства, Малага је дуплирала предност против руског шампиона. Гол је постигао Хавијер Савиола који је уз саиграча Хоакина једини фудбалер који је са три различита шпанска тима учествовао у Лиги шампиона.

Стрелци су на отварању сезоне били расположени само на два меча, после Малаге други, а убрзо и трећи гол постигнути су у Монпељеу, где је Арсенал преокренуо на 2:1. Прво је изједначио Лукас Подолски на асистенцију прошле године најбољег стрелца Монпељеа Оливијеа Жируа, да би само три минуте касније преокрет донео Жервињо.

Убрзо је до предности стигао и Пари Сен Жермен који је из пенала провео против кијевског Динама. Стрелац је био Златан Ибрахимовић који је први фудбалер који је био стрелац за шест различитих клубова у Лиги шампиона. ПСЖ и Динамо су играли заједно и у групној фази у сезони 1994/1995. када је париски тим оба пута славио.

„Свеци“ су наставили да доминирају против Кијевљана, па су већ у 29. минуту дуплирали предност. После корнера Жеремија Менеза са леве стране, најбољи у казненом био је дебитант у тиму Тијаго Силва. Само три минуте касније нови корнер и нови гол за ПСЖ. Овај пут са десне стране кобиновали су Клемон Шантом и други штопер Алекс. Оба гола после корнера штопери ПСЖ-а постигли су ногом.

Крајем полувремена уследиле су прве рокаде у тимовима, а у центру пажње били су српски фудбалери. Александар Коларов ушао је у игру уместо повређеног Насрија, док је Александар Луковић платио цену због два примљена гола, па га је заменио офанзивни Бистров.

У међувремену корнер је донео предност Шалкеу који је у Пиреју повео голом Бенедикта Ховедеса, после центаршута Џеферсона Фарфана. Љубомир Фејса је на клупи Олимпијакоса, Марко Пантелић није у 18.

У истом тренутку, у 41. минуту Лучо Гонсалес сломио је отпор загребачког Динама, па је Порто повео пред полупразним „Максимиром“. Лучо је постао трећи Аргентинац који је постигао гол у осам различитих сезона у ЛШ, после Хулија Рикарда Круса и Ернанда Креспа.

Сјајну шансу на старту друго полувремена пропустила је Малага. Елисеу је изашао сам на Малафејева који је сјајно интервенисао, да би потом један дефанзивац изблокирао Савиолу.

Први гол у другом полувремену постигнут је у Пиреју где је Ђамел Абдоун изједначио за Олимпијакос. Међутим, већ у следећем нападу Шалке је вратио предност преко свог најбољег стрелца Клас-Јан Хунтелара. Холанђанин је три минуте касније могао да повећа предност свог тима, али је промашио пенал.

Затишје у другом полувремену прекинуо је Манчестер Сити. Шампион Енглеске био је у подређеном положају 70 минута у Мадриду, да би 20 минута пре краја повео са 1:0. Јаја Туре је узео лопту испред свог казненог, повукао је 50-ак метара кроз везни ред домаћина, сјајно проиграо Едина Џека којем није било тешко да савлада Касиљаса само пет минута по уласку у игру. Био је то први шут Ситија у оквир гола.

Међутим, Реал је већ у 76. минуту заслужено изједначио. Само минут пошто је Туре имао сјајну шансу за 2:0, расположени Марсело је трећи пут покушао да савлада Харта, овај пут десном ногом је гађао другу стативу, и уз помоћ Хавија Гарсије донео је 1:1 свом тиму.

У међувремену настављена је рапсодија Малаге. Андалужани су у другом полувремену „убијали“ Зенит контрама, доминирао је сјајни Иско који је постигао и трећи гол, на асистенцију Сансеса. У финишу меча у Паризу Мигел Велосо је смањио на 3:1, али је Хавијер Пасторе у надокнади времена потврдио сјајну победу ПСЖ-а.

Дерби кола у Мадриду оправдао је статус судара дивова у последњих пет минута. Манчинију је поново замена донела предност, овај пут Александар Коларов је из слободног ударца савладао Касиљаса, након што центаршут нико није закачио, па је лопта ушла поред друге стативе.

Али Реал поново брзо стиже до изједначења, Карим Бензема је добио лопту на ивици казненог простора и из окрета по земљи лопту послао поред стативе.

Уследио је жесток притисак Реала, који је коначно награђен у 90. минуту. Кристијано Роналдо је добио лопту на левој страни, пребацио је на десну ногу и ушао у казнени, упутио је центаршут, Компани се сагео, а лопта прошла поред Харта који ју је није ни видео.

 

(Б92)