Прочитај ми чланак

Преговори власти и опозиције окончани неуспешно

0

Преговори власти и опозиције завршени су неуспешно, јер представници владајуће коалиције одбијају да се сви избори одрже истовремено.

„Напредњаци не прихватају тачку 3. која се односи на спајање избора и њихово одржавање у једном дану. Чак и око тачке која се тиче рада јавног сервиса, они су истакли да се у исто време, док се говори о раду РТС, говори о раду телевизија Н1 и Нова. За бирачки списак су рекли да прихватају да се контролише, али да они сматрају да људи који мењају пребавилишта имају на то право“, објашњава извор Нова.рс.

Представници опозиције обратиће се јавности у 11 сати из Скупштине где ће саопштити шта су њихови наредни кораци након неуспешних разговора са представницима власти.

Састанак власти и опозиције повод имплементације препорука ОДИХР-а и одржавања наредних избора одржан је у понедељак, а опозиционари су представницима владајуће коалиције предали три захтева, а то су: ревизија бирачког списка, равноправан приступ РТС-у и одржавање свих избора заједно.

Шта пише у захтевима?
1. Да се пре одржавања било којих избора формира комисија од представника власти, опозицие и релевантних организациа цивилног сектора која ће, између осталог, имати извршна овлашћења, надлежност да врши континуирани надзор над бирачким списком, сталну контролу и ревизију бирачког списак и циљу његовог усаглашавања са стварним стањем.

2. Да пре одржавања било којих избора јавни сервиси започну са професионалним и одговорним извештавањем, као и емитовањем програма у којем би учесници избора имали прилику да буду равноправно представљени. Такође, у ударним терминима у информативном програму потребно је да јавни сервиси истинито и непристрасно извештавају о активности свих учесника изборног процеса. Јавни сервиси ће истинито известити о извештајима ОДИХР-а, ЦРТЕ и осталих актера који су сведочили о неправилностима уоченим на изборима одржаним 17. децембра 2023.

3. Одржавање свих локалних избора у оним општинама и градовима где по Закону би требало да се распишу, а нису одржани у децембру 2023. у исто време заједно са изборима за Скупштину града Београда.

У документу се наводи да ће опозиција инсистирати на испуњењу свих препорука из коначног извештаја ОДИХР-а.

„Сматрамо да без испуњења ових минималних захтева избори неће бити ни слободни, ни поштени и у том случају не смеју да буду одржани“, закључак је документа који је опозиција предала представницима власти, а који су они данас одбили.