Прочитај ми чланак

Русија:Масовне депортације илегалних миграната након терористичког напада у Москви

0

Било је широко распрострањених извештаја о масовним депортацијама илегалних миграната из Русије након терористичког напада 22. марта на објекат Крокус сити хола у предграђу Москве у којем је погинуло најмање 140 људи, а на стотине је рањено и повређено.

За овај тренд се каже да је резултат значајног пораста рација власти на станове и спаваонице за које се зна да су ту смештени мигранти из централне Азије, усред забринутости да би исламски радикали могли да изврше још напада.

Председник Владимир Путин окривио је исламске екстремисте за велики напад који је укључивао четворицу наоружаних нападача који су постављали експлозив и насумично пуцали у људе; међутим, он и званичници Кремља такође тврде да су терористи имали помоц́ од Украјине или вероватно америчке или енглеске обавештајне службе.

Терористи, који су покушали да побегну преко украјинске границе, сви су држављани Таџикистана. Неколико других странаца је такође ухапшено неколико дана након напада. Вашингтон је рекао да иза тога стоји ИСИС-К, док је осудио тврдње Москве да су САД или Украјина могле имати неке везе с тим, и то одмах непосредно након напада.

Регионални проопозициони лист Медуза саопштио је да су у последњој недељи марта судови Санкт Петербурга „примили 584 случаја административних прекршаја у вези са непоштовањем миграционог законодавства“.

У извештају се наводи да је најмање 418 странаца тада добило наређење да оде у посебне објекте за задржавање да чекају депортацију из земље. Још 48 људи мора да плати казну и самостално напусти Руску Федерацију“, написала је Медуза.

Организација адвоката за људска права који раде у Русији, Первии Отдел, приметила је у саопштењу од петка да су у региону Санкт Петербурга „центри за привремени притвор за стране држављане препуни, окружени специјалним возилима и аутобусима који иду ка аеродрому“.

Москва Тајмс са седиштем у Амстердаму повезао је пораст депортација са терористичким нападом у Крокус Сити Холу:

Земље у које се мигранти упуц́ују нису прецизиране, али се зна да су мигранти у Русији углавном пореклом из сиромашних земаља Централне Азије.

Антиимигрантско расположење порасло је након што су четворица наоружаних терориста — који су касније идентификовани као држављани Таџикистана — упали прошлог петка у Цроцус Цитy Халл, убивши 144 људи и ранивши 382 у пуцњави и изазваном пожару у популарном концертном простору.

Очекује се да ц́е реакција на значајну таџикистанску имигрантску заједницу у Русији расти. Последњих година је преко милион незапослених Таџика ушло у Русију у потрази за послом.

У засебном извештају „Москва тајмса“ је утврђено да се „између 2012. и 2018. године, преко 2.000 држављана Таџикистана придружило терористичким групама у Сирији и Ираку, што Таџикистан чини трец́им највец́им пошиљаоцем страних бораца у рат по глави становника“.

У извештају се наставља: ​​„Вец́ина се придружила Исламској држави, а неки су заузели кључне позиције, укључујуц́и министра војног групе Гулмурода Халимова, који је некада служио као шеф паравојних снага таџикистанске полиције ОМОН. То значи да ц́е руско прац́ење и сузбијање ове илегалне мигрантске заједнице вероватно бити још боље у будућности.