Прочитај ми чланак

Амерички Црногорац избачен са ОИ због допинга

0

ЛОНДОН – Међународни олимпијски комитет (МОК) саопштио је данас да је амерички џудиста Николас Делпополо, рођен у Никшићу у Црној Гори, избачен са Игара у Лондону, јер је био позитиван на допинг контроли.

 

На тесту који је урађен 30. јула утврђено је да је Американац користио метаболите и канабис. МОК је навео и да је џудисти поништен резултат који је остварио у категорији до 73 килограма, у којој је освојио седмо место.

 

Иначе, амерички џудиста је рођен у Никшићу 1989. године, али га је судбина одвела далеко од домовине. Родитељи су га напустили и оставили у сиротишту, да би га као двогодишњака усвојили Доминик и Џојс Делпополо.

 

– То је моја прича, то је мој живот, који ме све више вуче ка Црној Гори. Пет пута сам био у земљи у којој сам рођен, са мојим родитељима, који никада нису крили истину од мене. Када сам био последњи пут, видео сам биолошког оца, али му нисам пришао, нисам му рекао да сам ја његов син – испричао је Ник. Он је додао да неће одустати да упозна биолошког оца и да ће му послати пошиљку са снимцима својих борби, биографијом, како би видео какав је његов син, шта је урадио у животу, чиме се бави…

 

– Захвалан сам сада и црногорским медијима што ће ме представити мом оцу. Желим да успоставим однос са њим, да се упознамо, причамо… Ако он прихвати мој позив, вратићу се, а онда ћу потражити моју биолошку мајку – рекао је Николас, који је чврсто везан за Црну Гору, али како је истакао, и све земље бивше Југославије, јер је и његов отац Доминик пореклом са ових простора.

Знам одакле сам

 

– Он је увек држао до свог порекла, до бивше Југославије. Увек сам слушао музику, јео храну, знао и неке обичаје са тих простора. Ипак, Црна Гора је нешто посебно за мене, моја крв је црногорска. Сваки пут сам уживао у Црној Гори – море је предивно, људи су сјајни… Осећам да је то моје, да припадам тамо. Желим да упознам што више људи, све црногорске спортисте који су ту у Лондону, да се зближим са Срђаном Мрваљевићем, да тренирам са њим – поручио је Делпополо.

Медаља за Црну Гору

 

Иако је тада рекао да ће се на Олимпијским играма борити и за САД и за Црну Гору, Николас је то чинио уз допинг, због чега је одмах дисквалификован.

 

– Ја јесам амерички држављанин, тамо живим, тамо сам одрастао, на мојој тренерци пише САД, али знам одакле сам и где сам рођен. Борићу се у Лондону и на свим такмичењима, и за Америку и за Црну Гору, подједнако, то будите сигурни. Као да сам део црногорског тима – изјавио је Делпополо, те медаљу коју је намеравао да однесе у Црну Гору после ОИ, ипак неће успети, јер се није такмичио на праведан начин.

 

(Правда)