Прочитај ми чланак

„ЗНАМО ДА НИЈЕ ЛАКО СТАЈАТИ УЗ СРБИЈУ, АЛИ – немојте да признате Косово“

0

Потпредседник Владе Србије и министар спољних послова, Ивица Дачић, који учествује на министарској конференцији Покрета несврстаних земаља у Бакуу, поново је апеловао на земље чланице да истрају на позицији непризнаваја једнострано проглашене косовске независности и супротставе се покушајима Приштине да афирмише аспирације за чланство у међународним организацијама.

Србија је, поручио је Дачић, свесна да није лако оним државама које данас стоје уз Србију у њеној праведној борби за очување територијалне целовитости и одбрани начела Повеље УН.
Свесни смо, истакао је, и да су многи од вас изложени разноврсним притисцима да признају једнострано проглашену независност Косова.

Фото: АП

– Због тога, користим ову прилику да још једном апелујем на вас да останете доследни у одбрани норми међународног правног поретка и истрајете на позицији непризнавања, као и да наставите да се супротстављате унилатералним покушајима тзв. Косова да афирмише аспирације за чланство у међународним организацијама – казао је Дачић.

Захвалио је бројним чланицама Покрета, које нису признале једнострано проглашену косовску независнсост и које су, поштујући територијални интегритет и суверенитет Србије, остале доследне принципима међународног права, Повеље УН и Резолуцији 1244 СБ УН.

Тиме сте, поручио је Дачић, послали принципијелну и снажну поруку поштовања владавине права у међународним оквирима.

– Бранећи свој суверенитет и територијални интегритет, Србија, поред међународног права, брани и највиши ауторитет Савета безбедности Уједињених нација на плану очувања међународног мира и безбедности – навео је Дачић.

Подсетио је да Србија већ целу деценију, посвећено и одговорно упозорава међународну заједницу на очигледну опасност од једностраних потеза и указује да једнострано проглашена независност представља врло опасан и неприхватлив преседан који је, већ дао подстрек другим сепаратистичким и сецесионистичким покретима широм света.

Верујемо, казао је Дачић, да унилатерализам води само у продубљивање сукоба, нестабилности и даље поделе.

– На Косову су и даље присутни бројни изазови и веома комплексна политичко-безбедносна ситуација, о чему сведоче и последњи догађаји од 26. марта, када је у бруталној акцији специјалних јединица косовске полиције претучен и приведен директор Канцеларије Владе Србије Марко Ђурић, који је и главни преговарач у дијалогу између Београда и Приштине, а повређено укупно 36 Срба – рекао је Дачић.

Указао је да то само потврђује колико је положај српског и другог неалбанског становништва тежак на КиМ, уз ограничену слободу кретања, континуирана застрашивања и покушаје насилног исељавања Срба, одсуство услова за остваривање основних права, угрожавање српске историјске, културне и верске баштине. А, онима који су напустили своје домове на Косову и Метохији скоро неоствариво право на повратак, рекао је Дачић.

– Упркос дуплим стандардима међународне заједнице који се примењују у случају Србије, верујемо да морамо остати доследни напорима за решавање питања Косова и Метохије мирним средствима и кроз дијалог, како би се пронашло компромисно решење и постигао историјски договор са албанском заједницом на Косову и Метохији – јасан је шеф српске дипломатије.

Такво решење, поручио је, мора да уважи интересе Србије и потребе српске заједнице на Косову и Метохији. Истакао је да Србија стоји чврсто на становишту да државе које деле заједничке вредности и које су опредељене за поштовање међународног правног поретка, треба да унапреде сарадњу и узајамно се помажу у међународним форумима.

– Чврсто нас везује блискост принципијелних ставова у прилог поштовања територијалног ннтегритета свих међународно признатих земаља, чланица Уједињених нација и потреба поштовања међународног права. У том смислу, поздрављамо одлуку чланица Покрета несврстаних земаља, Бурундија и Суринама, да повуку признање, и очекујемо да у наредном периоду исто учине и друге државе које су раније признале једнострано проглашену независност Косова – навео је шеф српске дипломатије.

Дачић је поздравио то што је Завршним документом овогодишње министарске конференције Покрета несврстаних земаља реафирмисано да ће чланице Покрета поштовати територијални интегритет, суверенитет, политичку независност и неповредивост граница држава чланица.

Претходно, Дачић је говорио о историјату Покрета несврстаних, истакавши да је историјска улога тог покрета примарно доприносила очувању мира и смиривању тензија као последице надметања блокова у периоду хладног рата, као и одбрани универзалних циљева и принципа садржаних у Повељи УН.