Прочитај ми чланак

ЗАВРШЕНА РАСПРАВА О БУЏЕТУ – направили отирач од Скупштине Србије

0

Скупштина Србије наставила је данас расправу о амандманима на Предлог буџета за 2017. годину, а полемика се одмах на почетку повела о плати повереника за информације од јавног значаја и заштитника грађана.

q

Скупштина Србије наставила је данас расправу о амандманима на Предлог буџета за 2017. годину, а полемика се одмах на почетку повела о плати повереника за информације од јавног значаја и заштитника грађана.

Амандман којим се тражи смањење плате повереника поднели су посланици Српске напредне странке.

Псланик покрета Доста је било Саша Радуловић истакао је да институције повереника и заштитника грађана независне и свој посао добро раде у интертесу свих грађана Србије.

– То очигледно смета овој власти. Кад погледамо њихове буџете, они су мањи од буџета који је добио Кркобабић. Омбудсман се бавио падом хеликоптера, Савамалом, а повереник тајним уговорима који су потписивани и ми им због тога дугујемо велику захвалност. То што они обављају свој посао „жуља“ власт. Кад ми победимо на изборима, а то ће бити врло ускоро и томе се радујемо, никада нећемо опструисати њихов рад, као што је ова власт направила од Скупштине отирач – поручио је Радуловић, због чега му је председавајућа Маја Гојковић изрекла опомену.

– Срам вас било. ако ви сматрате да сте отирач, не можете то говорити за институцију парламента и осталих 149 посланика – рекла је Гојковић Радуловићу.

Радуловић је истакао да је поносан што је својевремено, као стечајни управник, штитио интересе својих поверилаца.

– Како су повериоци владајуће странке грађани Србије, ја ћу са задовољством одвести СНС под стечај – навео је Радуловић.

Радуловић је рекао да СНС овим амандманом смањује плате запосленима у институцијама повереника и заштитника, а не њима, јер су њихове плате одређене законом, а не буџетом Србије.

Маја Гојковић је рекла да повереник и заштитиник треба да имају плате у износу од 130.000 динара и указала да од укупних буџета за те две институције 80 одсто иде на плате, а „само 20 одсто на некакав рад“.

Завршена расправа, сутра гласање о буџету

Скупштина Србије завршила је вечерас расправу о скоро 300 амандмана на предложени буџет за наредну годину, а о том владином предлогу гласаће се сутра у 10 сати. Предложеним буџетом за 2017. годину предвиђени су укупни приходи у износу од 1.092 милијарде динара и укупни расходи од 1.161 милијарди динара, са дефицитом од 1,7 одсто бруто домаћег производа (БДП). Седница је почела у недељу, 4. децембра када је утврђен дневни ред. …
У понедељак и у уторак у расправи о Предлогу буџета у Скупштини учествовао је и премијер Александар Вучић који је истакао да је направљено чврсто и стабилно финансирање и да је ово најбоље кројен, а реално скројен буџет.

Већина опозиционих посланика негодовала је због начина заказивања седнице, и тврдила да нема довољно времена за припрему амандмана.

Седницу су обележиле жустре расправе, полемике, критике, а изречено је и неколико опомена.

Седницу су обележиле и честе краће паузе у раду како би се успоставио ред.

О поверенику и заштитнику грађана

Посланици Српске напредне странке (СНС) су износили став да су плате повереника и заштитника грађана непримерено велике и да би их требало смањити, док је опозиција оценила да владајућа већина „води бесрамну кампању“ против оних који те институције воде само зато што добро раде свој посао и указују на лош рад власти.

Расправа се повела јер је на дневни ред стигао амандман посланика СНС којим се тражи смањење плата поверенику.

Опозиција је указивала да се плата не може смањити кроз предлог закона о буџету, већ изменама Закона о слободном приступу информација од јавног значаја, односно, изменама Закона о заштитнику грађана.

Тепић (ЛСВ): Све подсећа на атмосферу уочи избора 2000. када је убијен Стамболић

Део расправе протекао је у оштрој полемици министра за рад Александра Вулина и посланице ЛСВ Маринике Тепић, а укључио се и лидер ЛСВ Ненад Чанак.

Тепић је рекла да је „потпуно скандалозно“ да се персонализује име и презиме особе која тренутно обавља функцију Заштитника грађана и он ставља у контекст председничке кампање.

Додала је да то подсећа на атмосферу уочи председничких избора 2000. године када је убијен Иван Стамболић, а да то креирање атмосфере „нарочито потпирује министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин“.

„Ја ћу подсетити да је врло слична атмосфера била и уочи председничких избора 2000. године, када је шефица његове тадашње партије Мирјана Марковић врло активно учествовала у стварању атмосфере која је довела до тога да Иван Стамболић добије метак у тело“, рекла је Тепић.

Вулин: Је л’ то онај што је вешао Милошевића, као свињу за уши, на Теразијама?

Реагујући на њено излагање Вулин је рекао да му је жао што то није рекла на неком другом месту, да би могао да је тужи суду, те да приземност и гадост увреде коју је изрекла није нешто што би могло да се изрази речима.

„Жао ми је што не знате или не желите да знате да је једини човек који је правио атмосфере за убиство и најављивао такве ствари управо ваш шеф. Је л’ то онај што је вешао Милошевића као свињу за уши на Теразијама? Је л’ то можда мој или ваш шеф пребијао људе по кафанама“, рекао је Вулин.

Како је рекао, у време власти њеног шефа убијали су се људи по улицама Београда и убијани су људи зато што другачије мисле.

„Па јел’ то онда припрема атмосфере за другачији политички говор“, упитао је Вулин.

„Дакле, бедно је и јадно што сте покушали да искористите аргументовану расправу у којој сам ја штитио институције, а ви штитите лица. Ја се борим за положај институције, а ви се ботите за положајх ваших политичких поена“, рекао је Вулин.

Чанак: Да је било лустрације…

На Вулинове речи реаговао је лидер ЛСВ Ненад Чанак, рекавши да се никада у животу није залагао за насиље.

„А био сам увек изложен насиљу које сте ви и ваши саучесници организовали над људима деведесетих година. Управо због тога, да је било лустрације, ви не бисте били у позицији да са оваквим начином функционисања настављате. То што се догодило је стицај несрећних околности, које ће, надам се, убрзо престати“, рекао је Чанак.

Вулин му је одговорио да не постоји ни један доказ да је он сам вршио насиље, а да би се за неке народне посланике могло говорити и о судским процесима који на то указују, а и због изјава које су давали о вешању за уши као свиње.

„Ви сте, без обзира да ли сте власт или опозиција, дошли овде вољом народа, али нећете бити ни увођени, ни извођени из власти лустрацијом и нећете бити ни увођени, ни извођени из власти насиљем и паљењем скупштине. Та времена су прошла“, истакао је Вулин.

Гојковић: Јанковић и Шабић не раде свој посао, него се баве политиком

Председница Скупштине и посланици СНС Маја Гојковић рекла је да је плата повереника изузетно велика и да не разуме зашто повереник и заштиник не би могли и са 130.000 динара да обављају свој посао.

Она је истакла да против тих институција нема ништа, али да жели да укаже да Саша Јанковић и Родољуб Шабић одавно не обављају функције на које су изабрани, већ да се баве полтиком.

Гојковић је казала да неће гласати за амандмане о смањењу плата, али да ће ипак размислити с обзиром на начин на који се развила расправа односно због тога што се избегава суштина поднетих амандамна, да би посао могли да обављају посао и за мање паре.

Она је тражила од министра да каже колики је буџет повереника и на шта новац иде.

Вулин рекао је да је буџет опредељен за институцију повереника 203 милиона динара, од чега 140 милиона динара одлази на плате, а за услуге по уговору 33 милиона динара.

Како је додао, у служби повереника запослена је 71 особа и постоји захтев да се запосли још њих 17.

Он је указао да та институција, као и институција заштитника грађана, није прошла кроз рационализацију запослених, нити умањење буџета.

Вулин је рекао да су то значајне институције и да треба да се бране, али да их не треба мешати са онима који је воде и додао да не верује да би „та господа радила за мању плату коју има председник Србије и да се због тога двоуме да ли да уђу у трку за председника или не“.

Ђуришић (СДС): СНС може да им смањи плате, али неће

Посланик Социјалдемократске странке (СДС) Марко Ђуришић рекао је да СНС може да им смањи плате, али да неће јер желе да воде срамну и прљаву кампању.

Он је питао зашто не кажу да се плате не одређују буџетом, већ другим законима, и да је Скупштина та која може да измени закон и одреди други износ плата.

„Стварате слику како су они сами себи одредили те плате и како ми ништа не можемо да урадимо… па можемо“, рекао је Ђуришић.

Радуловић: Грађани виде шта се дешава иза кулиса и шта власт жели да сакрије

Шеф посланичке групе Саша Радуловић рекао је да грађани знају да повереник и заштитник добро раде свој посао и да су захваљујући њима видели у бројним случајевима шта се дешава иза кулиса и шта власт жели да сакрије од очију јавности.

„Они од наше посланичке групе имају само велику захвалност и омбудсман и повереник зато што одлично обављају посао. Ова дискусија и бизарни амандмани су на дневном реду јер вас ‘жуља’ то што они добро обављају свој посао“, казао је Радуловић.

Он је истакао да су то незаивисне институције које штите инетерес грађана и спроводе надзор и контролу над влашћу што би требало да ради и Скупштина која се, како је оценио, „претворила у отирач власти“.

Радуловић је због навода да је Скупштина отирач власти зарадио опомену од председнице парламента.

Посланик Српске радиклане странке (СРС) Зоран Красић рекао је да и бројни други функционери у јавним предузећима имају енормне плате те да је тај проблем потребно системски решити.

„Дајте систем, скрешите свима плате који имају енормно велике, а не овако ми бисмо да им смањимо, а не знамо како. Молим вас концентришите се у времену и простору и нека то буде за све, а не ‘ајде сад ћемо да му скидамо плату погрешним законом“, рекао је Красић.

Због жустре расправе председавајући су у неколико наврата одређивали паузу од по пет минута.