Прочитај ми чланак

Затворски досије Слободана Милошевића – очерупан

0

Затворски досије Слободана Милошевића, сачињен док је у притворској јединици београдског Окружног затвора чекао изручење Хашком трибуналу је „очерупан”, констатовано је јуче на суђењу некадашњем управнику ове затворске установе Драгиши Блануши због злоупотребе службеног положаја. Видно разочарана, што је и рекла на суђењу, судија Вишег суда у Београду Оливера Пајић констатовала је да се међу „белим фасциклама налази 30 папира”, као и да је све што на њима пише „познато”.

583121_slobodan-milosevic-2_f– Досије се водио како је то било прописано, али је касније очерупан – рекао је окривљени Блануша на судијину констатацију да је разочарана.

– И мени се чини да је очерупан – прокоментарисала је судија Пајић.

Судија је потом наглас прочитала, што је унето и у записник, да се у затворском досијеу Слободана Милошевића налази закључак владе Републике Србије којим се налаже испоручење некадашњег председника Југославије Хагу, документ који је руком писао Милошевић а којим он од истражног судије Горана Чавлине тражи да га у притвору посећује лекар, решење о одбијању јемства, решење о одређивању притвора, записник о затеченим личним стварима…

Блануша оптужен да је незаконито организовао фотографисање Милошевића у притвору и да је силом предао бившег председника СРЈ непознатој особи 

На оптуженичкој клупи Вишег суда Блануша се нашао због оптужби да је два пута злоупотребио службени положај. Први, када је неовлашћено дозволио и организовао фотографисање Слободана Милошевића током боравка у притвору, а потом фотографије објавио у својој књизи „Чувао сам Милошевића”. Други пут, да је 28. јуна 2001. године, око 18.45 часова, као управник ЦЗ-а са непознатим радницима Окружног затвора, без потребне судијске сагласности, силом одвео некадашњег председника Југославије из затворске зграде, а затим га службеним возилом одвео до хелиодрома на Бањици и насилно га предао непознатој особи. После овога, наводи се у оптужници, Милошевић је убачен у хеликоптер државне безбедности Републике Србије којим је пребачен до војног аеродрома у Тузли где је предат америчким војним представницима који су га, авионом холандске државе, превезли у Хаг.

Суд је на јучерашњем претресу прихватио предлог да се од Привредног суда и стечајног управника издавачког предузећа „Глас јавности” које је издало књигу „Чувао сам Милошевића” као доказ прибави информација да ли постоје финансијска документа о томе колико је Блануша зарадио објављивањем књиге.

Чавлина: Не знам ко је извадио списе из досијеа 

На питање „Политике” како је могуће да је очерупан затворски досије Слободана Милошевића Горан Чавлина јуче нам је одговорио да не зна за то.– Било је то пре деценију и по, заиста не бих могао да говорим о томе ко је извадио списе из досијеа нити ко је то могао да нареди – каже Чавлина.Он напомиње да не зна да ли је спроведена интерна истрага поводом нестанка одређених докумената из поменутог досијеа.

Поступак против Блануше покренут је још 2005. али је, до пре две године, одржано свега неколико претреса. Саслушани су сви предложени сведоци међу којима су били истражни судија у поступку против Милошевића Горан Чавлина и председница Окружног суда у време Милошевићевог изручења Вида Петровић Шкеро. Ни једно од двоје поменутих сведока, није желело да потпише налог за Милошевићево изручење.

Чавлина је, како је „Политика” почетком марта ексклузивно објавила, рекао да је од њега 28. јуна 2001. године телефоном тражено да потпише налог за изручење, што је он одбио јер није хтео да поступа противно закону. Није, међутим, ни на суду „могао да се сети” ко је од њега тражио да потпише Милошевићеву екстрадицију, али је на питање да ли је по тада важећем закону неки притвореник премештен из просторија Окружног затвора или пуштен на слободу без сагласности истражног судије по чијем решењу је и у притвору, децидно одговорио: „Не, ја не знам да је постојао такав случај.”

Вида Петровић Шкеро је рекла да је њу звао управо Драгиша Блануша да пита хоће ли неко из суда да потпише налог за изручење Хагу, али је она објаснила да „суд не ради на основу закључка владе, да на основу тога нити лишава слободе нити пушта на слободу већ само поступа на основу закона”.

Истовремено са изјавама поменутих судија, „Политика” је ексклузивно објавила документ на основу ког је бивши председник Југославије из београдског притвора спроведен у Хашки трибунал. Документ је потписао Драган Вулић, помоћник тадашњег министра правде Владана Батића, а управник Централног затвора Драгиша Блануша прихватио је да на основу тог папира изручи Слободана Милошевића службеницима Хашког трибунала. Законитост овог поступка оспоравана је и у Хагу и пред домаћим судом.