Прочитај ми чланак

ВУЛИН: Ово је рушење Бриселског споразума

0

Aleksandar-Vulin-2

Српска листа се не слаже са одлуком косовског премијера Исе Мустафе да Александра Јаблановића разреши дужности министра за повратак и заједнице.

Зато ће у наредних неколико дана, након консултација са српским премијером Александром Вучићем, бити донета одлука о даљим корацима који ће бити предузети. Посланици Српске листе наводе да званична одлука још није донета, иако постоје две могуће опције, или да српски министри напусте Владу Косова, или да уместо Јаблановића буде предложен неки други кандидат.

„Надамо се да ће премијер Косова Иса Мустафа схватити озбиљност ситуације и потребу да се о овако важним питањима одлуке доносе у тесној сарадњи и са српском заједницом чији је глас подједнако важан као и глас оних који протестују на улицама. Чињеница је да је одлука о смени Јаблановића донета једнострано, без консултација са српском страном“, каже за Данас Звонимир Стевић, председник покрајинског одбора СПС, и додаје да је стога учешће Срба у косовским институцијама доведено у питање.

Смењени министар Александар Јаблановић јуче није желео да коментарише одлуку Исе Мустафе и даље потезе. Раније је објаснио да није поднео оставку и да ће након разговора са премијером Вучићем и унутар Српске бити одржане консултације и заузет став. Која од две могуће опције ће бити изабрана нико од наших саговорника јуче није желео да прогнозира, нити су хтели да прејудицирају да ли је одлуком Исе Мустафе наставак Бриселских разговора доведен у питање.

„Ово је рушење Бриселског споразума и то не може донети добро ни Србима ни Албанцима на Косову. Бриселски споразум је потписан зато да би Срби на Косову живели боље и да би сви који живе на КиМ пронашли мир и разумевање, рекао је јуче министар за рад и социјална питања Александар Вулин и додао да нису Срби на Косову ушли у институције зато што их је замолио косовски премијер Иса Мустафа, већ зато што смо се то договорили у Бриселу и онда мора да се поштује њихова храброст да уђу у те институције и да се поштује то што штите свој народ.

За разлику од Вулина бивши министар у косовској влади и посланик ПДС-а Ненад Рашић у разговору за Данас истиче да Јаблановић након свега што се догодило не би могао ефикасно да обавља функцију министра за повратак.

„Мој политички, а не лични став јесте да је добро што у овом случају није жртвован цео процес због једног индивидуалца, без обзира да ли је он министар или не. Сигуран сам да ће коалиционим договором да се нађе адекватна замена и да тај неки наредни министар може да ради у корист оних људи који треба да се врате. Гледам на то позитивно јер шта би требало да очекујемо кад други пут дођу Ђаковчани или неки други повратници“, истиче Рашић.

Са њим се слаже и аналитичар Душан Јањић, који каже да је Јаблановић требало сам да поднесе оставку.

„Ако заиста посланици Српске листе и они који су у влади поднесу оставке, сасвим сигурно је да ће се посланичка група Српска распасти. Ако би дошло до напуштања владе, то би био и ударац на Владу Косова, али и на поверење Владе Косова према Србији и свакако на поверење међународне заједнице. Србија би била оптужена да иде на дестабилизацију, на сукобе и да не жели наставак Бриселског процеса“, истиче Јањић и додаје да је и пре избора Јаблановића упозоравао да он није адекватан човек за то место. Јањић истиче и да Јаблановића треба заменити компетентним човеком који може да комуницира и са свим Србима, али и са Албанцима. 

Трибуна: Нови министар из ДСК

Приштина – После разрешења Јаблановића министарством за заједнице и повратак у косовској влади до именовања новог министра руководиће први заменик министра Цаус Балај, пише дневник Трибуна. Цаус Балај је члан ДСК Исе Мустафе. 

(Данас)