Прочитај ми чланак

Вулин: Девет Срба у Црној Гори? Нешто није у реду

0

Aleksandar-Vulin-2

Министар за рад Александар Вулин каже да је у Црној Гори прошле године било запослено више од десет хиљада Срба, али преко државних служби свега њих девет.

Вулин се данас у Подгорици састао с црногорском министарком рада и социјалног старања Зорицом Ковачевић, с министром здравља Будимиром Шегртом и миинистром финансија Радојем Жугићем.

После разговора Вулин је новинарима казао да је с црногорском колегиницом разговарао о могућностима већег запошљавања радника из Србије у Црној Гори. Он је рекао да занемарљив број оних који су се у две државе запослили преко националних служби за запошљавање указује на то да „нешто није у реду“, те се на томе мора радити.

Црна Гора је прошле седмице суспендовала примену закона који приоритет при запошљавању даје домаћој радној снази, иако је лидер у региону по броју сезонаца.

У шест земаља региона прошле године је странцима издато 57.500 дозвола за рад, од чега 31.000 у Црној Гори.

Вулин и Ковачевич су најавили потписивање споразума о питањима војних пензионера и о смештају „одговарајућих особа у одговарајуће институције“ на простору Србије.

„Постоје особе за чију његу и бригу је потребно обезбедити извесне институције, чији капацитет није могуће пронаћи у Црној Гори“, рекао је Вулин.

Истакао је да су се договорили о јачању сарадње фондова пензијско-инвалидског осигурања Србије и Црне Горе.

„Потписаће се одговарајући споразуми, који ће омогућити одговарајућу размену података“, додао је Вулин.

 

Бета